Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 1. Esittely

10.5.2011

Mielen taito, osa 1. Esittely


Seuraava kirja, jonka ajatuksia blogissa tulee olemaan useassa osassa on Juhani Laakson kirja nimeltä Mielen taito : vapauta ajatuksia - kehitä tunteita. Voit lukea myös Juhani Laakson mielenkiintoisen haastattelun täältä.

Kirjaa myydään seuraavalla esittelyllä useissa nettikirjakaupoissa:
Mielen taito esittelee ikiaikaisiin mietiskelyperinteisiin ja nykyaikaiseen kognitiotieteeseen pohjautuvaa tietoa mielen säätelystä. Tietoisuustaitoja voi ja kannattaa kehittää - kuten mitä tahansa taitoja. Avautumalla nykyhetken todellisuudelle ja päästämällä irti tarpeettomasta murehtimisesta ihminen antaa itselleen mahdollisuuden toimia joka tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Se, miten suhtaudumme asioihin, vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisina ne koemme. Tietoisuustaidot (mindfulness) ovat tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon taitoja, jotka edesauttavat levollista keskittymiskykyä ja paineiden ja kipujen sietokykyä. Ne tukevat myös mielialojen ja erilaisten haitallisten yllykkeiden, kuten riippuvuuksien, hallintaa. Kun oppii tunnistamaan ja hyväksymään ajatuksensa ja tunteensa sellaisinaan, ei ole enää niiden armoilla.

Kirjassa on myös käytännöllisiä, yksinkertaisia harjoituksia, jotka auttavat omiin ajatuksiin tutustumisessa ja tietoisuustaitojen kohentamisessa.

Kirjan esipuheessa kuvataan kokonaisvaltainen kehon ja mielen tila, jossa täysin levollinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva olo on mielen tasapainoa. Siitä kirja kertoo. Mieli ohjaa oikein käytettynä tunteemme, kehomme reaktiot ja ajatuksemme ehjäksi kokonaisuudeksi, jota psykologit kutsuvat aidoksi onnellisuudeksi ja buddhalainen psykologia kutsuu käsitteellä sukha. Se tarkoittaa kukoistamista ja pysyvää onnellisuuden tilaa. Ihmisten kamppailut ovat ikiaikaisia ja samoja tuottaen psyykkistä kärsimystä ja ihmisten välisiä ristiriitoja.

Tärkeää ei ole oma temperamenttimme, vaan ne teot, jotka toistamisen kautta muodostuvat tottumuksiksi ja elämäntavaksemme. Taidot ovat kokemuksellisia ja näennäisesti yksinkertaisesti opittavissa. Luomme maailman omilla ajatuksillamme, sanoilla ja teoillamme. Kirjassa käsiteltävät seitsemän mielen taitoa ovat:
1.       Läsnäolo
2.       Myötätunto
3.       Tarkkaavuus
4.       Hyväksyminen
5.       Tunnesäätely
6.       Ajatusten vapauttaminen
7.       Omistautuminen 

Ensimmäiset ajatukset ensimmäisestä mielen taidosta Läsnäolosta blogissa pian!

3 kommenttia:

Alina kirjoitti...

Kiva kun kirjoitat tästä, jään innolla seuraamaan ja odottamaan. Laitoin linkin omaan blogiini.

Anonyymi kirjoitti...

Avoimin mielin olen lukenut kirjoituksiasi useita kuukausia,samoilla poluilla liikkuen; hitaasti, uteliaana.

Annina kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja linkityksistä!

Pyritään pysymään polulla!