Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 2. Tietoisuustaitojen teho

12.5.2011

Mielen taito, osa 2. Tietoisuustaitojen teho

Mihin tietoisuustaitojen harjoittaminen tehoaa?

Lupaamiani ajatuksia kirjasta Mielen taito : vapauta ajatuksia - kehitä tunteita. Tämä on vielä johdantoa. Varsinaisten mielen tunteiden käsittely alkaa vasta muutaman postauksen jälkeen.

Daniel Siegelin mukaan mieli on prosessi, joka säätelee tiedon ja energian virtauksia ihmisessä. Mielen kehittäminen on siksi olennaista. Oman mielen asiantuntijana voimme ymmärtää ajatusten ja tunteiden elämää, kehon ja mielen yhteistoimintaa ja oman toiminnan vaikuttimia. Tarvitsemme vain pysähtymistä, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä, muu tapahtuu itsestään.

Kykyämme seurata mielen tapahtumia erityisellä tavalla kutsutaan tietoisuustaidoiksi. Niiden avulla voimme säädellä sitä, miten mieleen pyrkivään aineistoon suhtaudumme ja miten sitä mielessä kuljetamme. Voimme kehittyä oman mielemme mestareiksi. Mieli ja sen vaihtelut eivät kuljeta meitä, vaan meillä on valta päättää miten mieltämme käytämme. Voimme tällöin tehdä joka hetki niin halutessamme itsenäisiä valintoja ja päätöksiä, pyrkiipä mieli antamaan mitä tahansa yllykkeitä.

Anyone want to join me at the beach for a good conversation? by Stuck in Customs, on Flickr

Tietoisuustaitojen teho perustuu siihen, että ne kehittävät ihmisen kykyä kuljettaa (häiriöllistäkin) tietoa tietoisuutensa pinnan ylitse. Tiedon kuljettamisessa on kaksi olennaista vaihetta: tiedon vastaanottaminen ja irti päästäminen. Harjoittamisen avulla voi kehittää psyykkistä joustavuutta avautua uudelle tiedolle torjumatta sitä tai takertumatta haitalliseen vatvomiseen. Näin voi oppia elämään levollisemmin jatkuvassa tiedon virtauksessa lähtemättä itse mukaan. Ikään kuin katselisi vain pilviä taivaalla. Mielen kohinasta on mahdollista sanoutua irti, mikä jo yksinään saattaa parantaa elämänlaatua.

Ei kommentteja: