Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja Kuolemasta – 8. Tarkkaavaisuus tuo mielen kotiin

19.11.2011

Elämästä ja Kuolemasta – 8. Tarkkaavaisuus tuo mielen kotiin



Muodollinen harjoittaminen on mitä parhain tarkkaavaisuusharjoitus. Blogissa on paljon kirjoituksia muodollisesta harjoittamisesta. Tässä yksi näkökulma lisää Tiibetiläisestä kirjasta elämästä ja kuolemasta.



Tapoja meditoida on monia, mutta ne ovat metodeja, eivät itse meditaatio. Jokaisen tulisi löytää itselleen parhaat keinot kaikkiin tilanteisiin. Se on inspiroiva ja luova tapa löytää meditaation henki, ja joku voisi sanoa meditaation asento.

Tarkkaavaisuusharjoitus on mielen tuominen kotiin ja samalla olemuksemme kaikkien puolien hyväksyminen. Rauhaan jääminen saa olemuksemme eri puolet asettumaan, sulamaan ja ystävystymään. Silloin ymmärrämme paremmin itseämme ja perusluotommekin saattaa näyttäytyä. Samalla harjoitus purkaa meissä olevia negatiivisia tunteita, koska se tekee niistä näkyviä ja hyväksyttäviä. Asteittain alat tuntea olon hyväksi omissa nahoissaan. Lisäksi vielä harjoitus paljastaa hyvän sydämesi, sillä se hävittää ja poistaa epäystävällisyytesi.

Forest on a foggy winter day by follc, on Flickr

Kirjoittaja sanoo meditaatiota opettaessaan: ”Tuokaa mieli kotiin. Ja laskekaa irti. Ja rentoutukaa.” Hän tarkoittaa seuraavaa;

1.   Mielen tuominen kotiin on tarkkaavaisuusharjoittelua, jolla mieli tyynnytetään kääntymällä sisään ja siinä tilassa lepäämistä.

2.   Irtilaskeminen on takertumisen vankilasta vapautumista, kun ymmärtää miten mieli aiheuttaa kaikki kivut, pelot ja masennukset.

3.   Rentoutuminen auttaa mieltä olemaan jännittynyt ja tarkkaavainen.


Meditoidessa ”vain levätään” tässä luonnollisessa suuressa rauhassa. Mielen sisäisen ympäristön on oltava oikea, siihen ei sisälly pinnistelyä, eikä yrittämistä. Huumori ja väljyys auttavat tarkkaavaisuutta harjoittaessa.

Kehon ja ympäristön suotuisuus nostavat meditaation ja oivalluksen esiin automaattisesti. Keho ja mieli ovat vuorovaikutuksessa ja asento ja asenne ovat inspiroituneet. Mitä hyvänsä aistit, anna kaiken olla ja älä takerru mihinkään. Lisäksi tarvitaan ”vain” itsekunnioitusta ja luottamusta siihen, että harjoitus kantaa.



Lue edelliset osat: 
Elämästä ja kuolemasta – 1. Johdanto
Elämästä ja kuolemasta – 2. Kuoleman peilissä
Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki
Elämästä ja kuolemasta – 4. Tänään on hyvä päivä kuolla
Elämästä ja kuolemasta – 5. Toivo tyhjyydestä
Elämästä ja kuolemasta – 6. Muuttumaton on mielen luonto

Ei kommentteja: