Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 5. Käytäntöjä

12.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 5. Käytäntöjä



Nyt pääsemme kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi käsittelyssä tietoisen läsnäolon harjoittamisen käytäntöihin. Kuten johdannossa mainitsin, olen kuitenkin jättänyt pois kirjassa käsitellyt monet muodollisen ja epämuodollisen harjoittamisen tavat ja ohjeet. Tässä kuitenkin yleispäteviä jo moneen kertaan käsiteltyjä juttuja.



.:Omakohtainen näkemys:.

Tarvitsen omakohtaisen näkemyksen, joka vaikuttaa harjoittamiseen ja leimaa sitä. Näkemys saa meidät harjoittamaan jostain syystä, ja se syy on hyvä tiedostaa. Hyvän näkemyksen tunnistaa siitä, että se kylvää siemenen, joka sallii tietyn tunteen ja kokemuksen harjoittamisen hetkessä, silloin kun on oikein ja luonnollista, että niin tapahtuu. Avoimuus, uteliaisuus ja kiinnostus leimaavat asennetta. Aloittelijan mieli johdattaa, kärsivällisyys ja harkinta saavat jatkamaan harjoittamista.

Harjoittaminen ei ole kilpailua, omakohtainen näkemys on paras unohtaa harjoittamisen aikana ja suunnata tarkkavaisuus olemiseen. Kukaan ei voita, eikä sen puoleen häviäkään.

Ghosts disappear by SergioTudela, on Flickr

.:Luota harjoituksen voimaan:.

Rutiinin saaminen harjoittamiseen, hyvien taitojen hankkiminen läsnä olemiseen ja esteiden yli pääseminen kannattavat. Muutoin kannattaa vain päästää irti ja luottaa prosessiin. Kehityt juuri sitä tahtia joka sinulle sopii.

Tietoisuustaitojen harjoittaminen on viljelemistä. Kasvillekin voi vain antaa oikeat edellytykset (maa, ravinteet, vesi, valo) ja sen voi suojata sitä vahingoittavilta asioilta (hyönteiset, sää ja tuuli). Mutta sitten pitää vain odottaa ja luottaa kasvin luontaiseen kykyyn kasvaa.

Toisiin, tai omiin mielikuviisi toisista, vertaaminen ei kannata. Samoin kuvittelu kaikista tietoisuustaitojen hyödyistä tai siitä mitä sinun tulisi tuntea tai miten sinun tulisi käyttäytyä, vain estää sinua kokemasta tätä hetkeä tässä ja nyt. Kun harjoitat, keskity vain olemaan tässä ja nyt. Jälkeenpäin voit analysoida kehitystäsi, jos on pakko.

Yleisenä vinkkinä kirjoittaja sanoo, että uusien tapojen opettelu on yksinkertaisempaa kuin vanhojen tapojen muuttaminen. Toki uusien tapojen opetteluun menee joka tapauksessa viikkoja, jopa kuukausia.

Käytännön harjoituksissa voi opetella välttämään autopilottia ja olemaan enemmän tietoinen kaikesta siinä hetkessä tapahtuvasta. Uuden omakohtaisen näkemyksen omaksumista voi vauhdittaa laittamalla lappuja (esim. hengitä, tässä ja nyt, kaikki on niin kuin on) paikkoihin, joissa ne näkee usein.


Lue edelliset osat:
Tietoisuustaidot elämäntapana: Johdanto
Tietoisuustaidot elämäntapana: 1. Uteliaisuus
Tietoisuustaidot elämäntapana: 2. Asenne ja aikomus
Tietoisuustaidot elämäntapana: 3. Arvo ja rentous
Tietoisuustaidot elämäntapana: 4. Meistä tulee hyviä siinä mitä harjoittelemme




Ei kommentteja: