Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Zeniä III: Todellisuudesta

15.6.2013

Zeniä III: TodellisuudestaMuutama ajatus todellisuudesta, kehon ja mielen erillisyydestä ja ajatuksista on tämän lauantai-illan ratoksi vuorossa. Ne ovat peräisin Brad Warnerin kolmannen kirjasta, Zeniä karmalla ja suklaakastikkeella. Päivän teema on ollut oleilu mökillä ja lepo. Mutta nyt siis muutama viisauden sana.


Buddhalaisittain ajateltuna ihminen kuolee 6 400 099 180 kertaa päivässä! Vaikka jokainen hetki on erillinen kokonaisuus, luomme harhakuvan jatkuvuudesta ja pysyvästä itsestä, joka kulkee näiden hetkien läpi. Mutta buddhalaiset hylkäävät kokonaan ajatuksen tällaisen itsen todellisuudesta. Jokainen näistä 6 400 099 180 hetkestä on nyt, vaikka ne ilmestyvät ja häviävät nopeammin kuin ehdimme koskaan niitä havaita. Sinä olet todellisen ajan ilmentymä, nyt- hetken ilmentymä.


Let's Fly! by Hamed Saber, on Flickr

Buddhalaiset sanovat, että mieli ja ruumis ovat sama asia. Kuullessaan tämän useimmat ajattelevat, että se on materialistinen näkemys, jonka mukaan tietoisuus sijaitsee aivoissa. Mutta tuokin idea on vain yksi ihmisaivojen luoma oletus. Idea, jonka mukaan aivot jollain tavalla tuottavat mielen, on vain jatkoa vanhemmalle uskolle inhimillisen sielun olemassaolosta. Se pitää kiinni näkemyksestä, että tietoisuus on jonkinlainen pysyvä kokonaisuus, joka kuuluu jokaiselle yksilölle. Olemme vain siirtäneet tämän kuvitteellisen olion nimeltä itse sydämestä päähän.

Buddha hylkäsi molemmat näistä käsityksistä kokonaan. Mitkään ajatuksemme – eivät mitkään, huolimatta siitä, kuinka hyviä ne ovat tai ovatko ne ylempien tahojen tai jopa tieteellisen tutkimuksen tukemia – mitkään ajatuksemme eivät ehdottomasti voi koskaan, eivätkä milloinkaan, olla todellisuus. Todellisuus on täysin sen tuolla puolen, mitä minä, Jeesus tai dalai-lama tai kukaan muu mestari tai suuri jumala tai suuri kirja voi koskaan edes lähestyä kuvaamaan.


Lue edelliset osat:

Zeniä I: Zazenia elämässä selviämiseksi


 

Ei kommentteja: