Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jon Kabat-Zinn

26.7.2011

Jon Kabat-Zinn


Jon Kabat-Zinn (s. 5. kesäkuuta 1944) on pitkäaikainen joogan ja buddhalaisen meditaation harjoittaja. Kabat-Zinn on Zen Mestari Seung Sahnin oppilas ja Cambridge Zen Centerin perustajajäseniä. Hänen joogan ja buddhalaisuuden opintonsa antoivat pohjan yhdistää ne länsimaiseen lääketieteeseen. Kabat-Zinn on Massachusettsin yliopiston tietoisuustaitokeskuksen ja stressiklinikan perustaja ja entinen johtaja, sekä ennaltaehkäisevän lääketieteen emeritusprofessori.

Hän on naimisissa Myla Zinnin kanssa ja heillä on kolme aikuista lasta Will, Naushon ja Serena.

Kuva: www.mindbodygreen.com


.:Elämäntyö:.

Kabat-Zinnin työ nykyaikaisen terveydenhoidon piirissä on merkittävää ja hän on saanut siitä useita tunnustuksia. Hän tutkimustyönsä on keskittynyt erityisesti parantamisen psykofyysiseen vuorovaikutukseen sekä tietoisuustaitosovelluksiin kroonista kipua ja stressiperäisiä häiriöitä potevien auttamiseksi. Hän opettaa mielen ja kehon vuorovaikutusta paranemisessa, sekä meditaation vaikutuksia kivun ja stressin hoidossa. Hänen hoidollisena lähtökohtanaan on potilaiden tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon lisääminen.

Kabat-Zinnin elämäntyö keskittyy lähinnä tavoitteeseen saada tietoisuustaito (myös: tietoinen läsnäolo) lääketieteen ja yhteiskunnan hyväksymäksi menetelmäksi. Kabat-Zinn on kirjoittanut sekä yksin että yhdessä muiden kanssa tieteellisiä artikkeleita tietoisuustaidosta ja sen kliinisistä sovellutuksista.

Hän on johtanut myös Massachusettsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan, Massachusettsin rikosoikeuden valiokunnan ja Massachusettsin kriminaalihuoltolaitoksen yhteistä ohjelmaa, jossa tietoisen läsnäolon harjaannuttamista kokeillaan vankien hoidossa riippuvuuksien, itsetuhoisen käyttäytymisen, väkivaltaisuuden ja rikosten uusimisen vähentämiseksi. Aikaisemmin Kabat-Zinn on työskennellyt tuomarien, katolisten pappien, olympiatason urheilijoiden (vuoden 1984 olympialaisten miesten soutujoukkueen) ja terveydenalan ammattilaisten parissa tietoisen läsnäolon kehittämiseksi.

Kabat-Zinn on Mind and Life Instituutin hallituksen jäsen. Se järjestää jatkuvasti keskusteluita Dalai Laman ja länsimaisten tiedemiesten välille, joiden tarkoituksena on lisätä ymmärrystä mielen, tunteiden ja todellisuuden erilaisista puolista. Hän järjestää myös vuosittaisia mindfulness retriittejä bisnesihmisille ja innovaatoreille tietoisuustaitokeskuksessa sekä kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia MBSR menetelmään.

.:MBSR:.

Kabat-Zinn aloitti tietoisuustaitoihin pohjautuvan stressin vähentämisen (MBSR) klinikallaan jo vuonna 1979. Klinikan hoidollisena lähtökohtana oli potilaiden tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon lisääminen ja joka oli suunnattu pääasiallisesti pienituloisille ja vähemmistöryhmille.
MBSR-menetelmään liittyy mietiskelyä ja Hathajoogaharjoituksia, jotka auttavat erilaisista vaivoista kärsiviä tietoisen keskittymisen kautta kohentamaan oloaan. Sen avulla saadaan käyttöön sisäisiä voimavaroja pyrittäessä kohentamaan terveyttä ja hyvinvointia. Kabat-Zinn on työtovereineen tutkinut keskittymisen vaikutusta aivoihin, etenkin stressin aikaisiin tunnetiloihin ja immuunijärjestelmään.

.:Opetus:.

Tärkeimmät Jon Kabat-Zinnin opetukset löytyvät kirjasta Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito.
Kabat-Zinn on tehnyt paljon työtä mietiskelyn tuomisessa länsimaalaisten tietoisuuteen. Hän korostaa sen avulla stressin hallittavuutta.


Hän on sanonut mm.:

Meditaatiossa on yksinkertaisesti kyse siitä, että ihminen on oma itsensä ja tietää jotain siitä, mitä se tarkoittaa.

| | |

Non-doing has nothing to do with being indolent or passive.
Quite the contrary.
It takes great courage and energy to cultivate non-doing, both in stillness and in activity.
Nor is it easy to make a special time for non-doing and to keep at it in the face of everything in our lives which needs to be done.

| | |

When we are doing “nothing,” we are usually doing something. We’re thinking, we’re sitting, we’re scratching our heads. Non-doing is different from “doing nothing.”


.:Kirjat:.

  • Full catastrophe living: using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness, by Jon Kabat-Zinn. Delta Trade Paperbacks, 1991. ISBN 0385303122.
  • Full catastrophe living: how to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation. Piatkus, 1996. ISBN 0749915854.
  • The power of meditation and prayer, with Sogyal Rinpoche, Larry Dossey, Michael Toms. Hay House, 1997. ISBN 1561704237.
  • Mindfulness Meditation for Everyday Life. Piatkus, 2001. ISBN 074991422X.
  • Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life. Hyperion Books, 2005. ISBN 1401307787.
  • Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness. Hyperion, 2006. ISBN 0786886544.
  • The mindful way through depression: freeing yourself from chronic unhappiness, by J. Mark G. Williams, John D. Teasdale, Zindel V. Segal, Jon Kabat-Zinn. Guilford Press, 2007. ISBN 1593851286.
  • Arriving at Your Own Door. Piatkus Books, 2008. ISBN 0749928611.
  • Letting Everything Become Your Teacher: 100 Lessons in Mindfulness. Dell Publishing Company, 2009. ISBN 038534323X.

.:Suomennetut teokset:.

  • Kehon ja mielen viisaus. Tietoisen läsnäolon parantava voima. Helsinki: Basam Books, 2008
  • Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito. Helsinki: Basam Books, 2004.
  • Täyttä elämää. Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa. Helsinki: Basam Books, 2007.
  • Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal & Jon Kabat-Zinn: Mielekkäästi irti masennuksesta: tietoisen läsnäolon menetelmä. suom. Raija Rintamäki. Basam Books, 2009. ISBN 978-952-5534-98-6.


Lue lisää:

Uudehko haastattelu: The Mindful Society.


Tietoinen Läsnäolo blogiin tulee  myös jatkossa paljon lisää kirjoituksia perustuen hänen kirjoihinsa. Pysy kanavalla!

Ei kommentteja: