Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Haltia

9.11.2013

Haltia
Joskus pihtaus kannattaa. Suomen luontokeskus Haltia avattiin jo toukokuussa, mutta olemme säästäneet siellä käyntiä huonommille keleille. Pikkuretki Haltiaan oman ja lainalasten kanssa kruunasi marraskuisen lauantain. Haltia on hieno! Suosittelen sinne vierailua ainakin lasten kanssa.Haltiassa oli pari lapsien mielestä aika jännittävää huonetta, mutta myös monta mykistävää videoseinää ja kauniita luontoinstallaatioita. Mukaan on otettu myös taidetta, joka onsaanut inspiraation tietysti luonnosta. Kuvat ja esineet liikuttivat minua todella, eikä turhaan, luonto puhuttelee kaikella kauneudellaan.

Kettu ja karhu karhun pesän lähellä.

Osmo Rauhalan Peliteoria teos pisti ajattelemaan. Siinä muuttuvassa installaatiossa nähdään kaksi joutsenta pelaamassa klassista strategista lautapeliä: shakkia. Pelilaudalla on koko perimä.


”Tunnemmeko luonnon pelisäännöt? Joudumme koko ajan selviytymään täällä tilanteessa, jossa emme tiedä pelin reunaehtoja: kukaan ei tiedä mistä maailma on saanut alkunsa, kukaan ei tiedä miten se tarkalleen ottaen toimii, eikä kukaan tiedä miten se päättyy.”


Jäin miettimään, että juuri tämä on se syy, miksi on elettävä kaikkea luontoa ja kaikkia ihmisiä kunnioittaen. Se on tietoisuutta.

Luonnos näyttelyn taiteilijan mietteitä.

Vierailun jälkeen haimme tietysti luontokeskuksen lähikätkön ja piipahdimme sitten vielä vähän lähimetsään. Virtuaalisen ja "kuolleen" luonnon vastapainoksi oli päästävä oikeaan metsään. 

Luonnos näyttelyn toisen taiteilijan mietteitä.

Väkeä oli paljon liikkeellä. Kuljimme hyviä polkuja ja tietysti myös vähän liukkaita kalliota pitkin iloisen marisevana joukkona kuten tavallista. Meillä oli eväänä leipiä ja emme siksi tehneet tänään tulia, mutta hyvälle kaikki silti maistui. Yksi kätkö oli metsästä vielä saaliina.Kotiin matkasi aivan umpiväsyneitä lapsia ja kyllä meitä isompiakin vähän haukotutti. Hyvä lauantai!
Lue Haltian sivuilta lisää keskuksesta. Ja ennen kaikkea, mene käymään siellä! Olisipa keskus ollut jo kymmenen vuotta sitten, kun kävimme metsäretkellä Nuuksiossa intialaisten kollegoiden kanssa. He kovasti ihmettelivät, kun ei metsässä nähty varpusta kummempia eläimiä. Näyttelyssä niitä pääsee edes vähän lähemmäs.


Katso Haltian trailerit

Ei kommentteja: