Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Retkellä Nuuksion Vääräjärvellä

16.4.2015

Retkellä Nuuksion Vääräjärvellä


Kellonjensiirtopäivänä retkeilimme muutama viikko sitten jälleen muutaman ystävän kanssa Nuuksion Vääräjärvellä. Tällä kertaa mukana oli neljä aikuista ja vain yksi lapsi. Kerron tänään vähän enemmän retken valmisteluista ja varusteista. Ilokseni mukana on myös uuden M400 Polarin sykemittarin GPS:n piirtämä kartta reitistämme.


Retkivalmisteluihin edellisenä päivänä kuuluu reitin valinta. Geokätköilysivusto antaa usein vinkkejä hienoihin maisemiin ja reitteihin. Retkemme taroituksena ei ollut löytää montaa kätköä, vaan kävellä raittiissa ulkoilmassa ja nähdä paljon kauniita maisemia, sekä tietysti nauttia hyvistä eväistä ja seurasta. 


Tällaiselle retkityypille soveltuu hyvin geokätkötyypeistä multikätkö. Löysimme yhden Nuuksion Kilpilammelta, joka vaikutti siltä, että sen ympärillä on hienoa nähtävää. Myös Retkipaikka sivustolta löytyi viime syksyinen kertomus Nuuksion Velskolan Lippukallioretkestä. Tähän vuodenaikaan on myös olennaista, että eväiden valmistamiseen ja syömiseen on jokin katos. Makkaroiden käristäminen nuotiolla on aina retken tunnelmaa kohottavaa. Siksi pyrimme pääsemään jollekin tulentekopaikalle, jos se vain suinkin sopii retken suunnitelmaan. Päätimme siis suunnata Lippukallioiden suuntaan ja evästää Vääräjärven telttailupaikalla.Tähän vuodenaikaan retkelle lähtee aina mukaan seuraava varustus:
·         Alueen kartta
·         Istuinaluset
·         Kamerat, sykemittarit, kännykät jne. tekninen turha härpäikkeistö
·         Geokätköilytarvikeet: MaastoGPS, vaihtotavaraa, kyniä, työkaluja jne.
·         Ensiapulaukku, jossa mm. Kyypakkaus.
·         Grillisakset, foliota soijanakkien alle nuotiopaikalle
·         Mukit, veitsi, paperia
·         Juomaa: mehua, kahvia ja limsaa
·         Evästä: esim. suolatikkuja makkaroita, ketsuppia ja sinappia ja juustosämpylöitä. Lisäksi mukana on aina pähkinöitä varaeväänä.
·         Järlkiruuaksi macaron leivoksia ja raakasuklaata

Päivä oli poutainen, mutta pilvinen. Lähdimme muiden päivän puuhien jälkeen matkaan vasta iltapäivän puolella. Auto jäi Velskolan toimintakeskuksen pihaan, jossa tietääksemme saa parkkerata ihan luvalla. Pihasta pieni poimi yhden geokätkön jo aikamoisella rutiinilla.


Lähdimme siitä sitten tietä pitkin Velskolan pitkäjärven rantaan. Multigeokätkö jäi löytymättä kun ensimmäinen piste ei antautunut.

Meitä lohdutti hieno jääputous vähän matkan päässä rantapolulta metsään poiketessa. Huomasin sen ihan sattumalta maastoa tähystellessä.


Järvet olivat vielä jäässä, mutta metsässä lunta oli vain paikoitellen. 


Seurasimme Velskolan pitkäjärven rannan polkua hetken aikaa ennen kuin kuljimme kalliota pitkin Vääräjärven rantaan. Lippukalliot olivat hienot ja maisema ihan erämainen. Kuljimme kallioharjua pitkin hyvän tovin, ihastellen näkymiä.


Aurinko pilkahti päivän ainoan kerran kuin tilauksesta.  


Retkellä kuljettu matka oli yhteensä noin 4,5 kilometriä. Siitä oli osa tietä ja osan etenimme ihan polutonta metsää. Emme löytäneet kaikkia Lippukallioretken pisteitä tai jaksaneet suunnistaa niiden perässä. Etenimme enemmän fiiliksen mukaan. 


Poluilla oli paikoitellen hienoja puroja, jotka lirisivät kevättä lupaillen.


Sää oli aika tuulinen ja olimme kiitollisia, että taukopaikalle pystyi tekemään nuotion.  Vääräjärvellä on katokseton tulipaikka telttapaikan yhteydessä. 


Juttelimme pitkään paikallisen pariskunnan kanssa häiriten heidän makkaranpaistorauhaansa. Huomasimme siinä nuotiolla hämärän jo vähän laskeutuvan ja totesimme parhaaksi patikoida parin tunnin evästelyn jälkeen peltoja pitkin autolle.


Retkueemme suosittaa Lippukallioilla käymistä, ne ovat hienot. Retki oli sunnuntaille leppoisaa ulkoilua. Alueella ei ole mitään merkittyjä polkuja, eli kartta ja kompassi tai GPS ovat tarpeen suunnan ottamiseksi. Pieni ei oikein jaksa teitä pitkin kävelyä, mutta poluille pääsy auttaa aina jaksamaan. Pääosin etenimme kaikki iloisena joukkona. Itse en muuta kaipaa sunnuntailta!


Oletko jo suunnitellut viikon retket?

Ei kommentteja: