Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväinen Zen VII: Loppuviisaudet

16.10.2013

Jokapäiväinen Zen VII: Loppuviisaudet



Tässä viimeinen osa muistiinpanoista Charlotte Joko Beckin kirjasta Jokapäiväinen Zen. Muutama viisaus vielä.



Mitä tapahtuu harjoittaessa? Kuinka peloista voi vapautua?


Aluksi on purettava kaksi ensimmäistä vaihetta alkutekijöihinsä. Tämä tapahtuu muuttumalla sivustakatsojiksi. Sen sijaan, että sanomme ”Minun ei pitäisi olla kärsimätön”, tarkkailemme itseämme ollessamme kärsimättömiä. Astumme sivuun ja katselemme.

Näemme totuuden kärsimättömyydestämme. Tuo totuus ei taatusti ole mikään mentaalinen kuva kiltteydestä ja kärsivällisyydestä. Luodessamme tämän kuvan peitämme vain ärtymyksemme ja vihamme, jotka pulpahtavat esiin myöhemmin. Mikä on totuus kustakin hetkestä, jonka olemme tunnekuohun vallassa, kun olemme kärsimättömiä, mustasukkaisia tai masentuneita?

Huomaamme sen jatkuvasti kehittävän unelmia siitä, millaisia meidän pitäisi tai ei pitäisi olla tai millaisia toisten pitäisi tai ei pitäisi olla, siitä millaisia olemme menneisyydessä olleet ja millaisia tulemme tulevaisuudessa olemaan, siitä kuinka voimme järjestää asiat, niin että saamme sen mitä haluamme.

Kolmas vaihe on yksinkertaisesti tuon kärsimättömyyden hetken kokemista. Kun kykenemme tähän, olemme päässeet pois kaksijakoisuudesta, jossa on olemassa minä ja se, millainen minun pitäisi olla – ja palaamme itseemme sellaisina kuin olemme. Kun koemme itsemme sellaisina kuin olemme, kärsimättömyys alkaa haihtua, koska ainoa asia, joka pitää yllä kärsimättömyyttä, ovat omat ajatuksemme.

ok, cool. Now what? by piermario, on Flickr


.:Vielä sitoutumisesta:.

Koska suurimmat vaikeutemme liittyvät ihmisiin, puhumme ehkä liian vähän sitoutumisestamme (tai sen puutteesta) esineisiin. Jos esimerkiksi annamme huoneemme olla sotkuinen, emme ole sitoutuneet. Harjoituksemme pitäisi kuitenkin ulottua kaikkiin ihmisiin ja esineisiin, jokaiseen kissaan, jokaiseen hehkulamppuun, hiekkapaperin palaan, vihannekseen ja vaippaan. Jos emme pidä asioista huolta, emme tiedä mitä sitoutuminen on. Sitoutuminen ei ole jotakin, mikä tapahtuu sattumalta. Sitoutuminen on kyky, ja se kasvaa samalla tavalla kuin lihakset kasvavat: harjoittelemalla.

Sitoutuminen on toimimista. Koska yritämme välttää toimimista, tarkkailijan on oltava valppaana.



Lue edelliset osat:
Jokapäiväinen Zen I: Johdanto ja elämänohje
Jokapäiväinen Zen II: Alku ja miksi?
Jokapäiväinen Zen III: Peloista ja harjoittamisesta





Ei kommentteja: