Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisena johtaminen

19.10.2013

Tietoisena johtaminen
Innotiimi järjesti jokin aika sitten aamiaistilaisuuden, jonka teemana oli tietoisena johtaminen, englanniksi mindful leadership. Puhujina siellä oli Antti-Jussi Wihuri ja Nina Panganniemi.

Tilaisuus pidettiin kauniilla paikalla olevassa kauniissa ravintola Töölörannassa ja sen tunnuslause oli:

Päivän laatuun vaikuttaminen on taiteista korkein.
~ Henry Thoreau

Ei huono tapa aloittaa päivää! Aamu alkoi muutaman minuutin kehon tunnusteluharjoituksella, jonka jälkeen Antti-Jussi kertoi kattavasti taustoja ja teoriaa tietoisen johtamisen aihealueen tueksi. Hänen mukaansa työpaikoilla esiintyy ainakin kolmenlaista dilemmaa.

1. Adhd
Huomiomme pomppii päivän aikana sinne tänne, keskittymättä mihinkään. Puhelin on kaiken pahan alku ja juuri, joka pitää tarkastaa kymmeniä kertoja päivässä ihan turhaan. Kun tekeminen keskeytyy usein, on sillä vaikutusta älykkyysosamäärään. Voimme kysyä, että haluanko toimia 8- vuotiaan tasolla?

2. Egot
Eri ihmisten tunteet ja egot häiritsevät palavereja. Tulisi miettiä, miten oman egon voi säätää oikealle tasolle. Työyhteisö voisi vaikka miettiä yhdessä tapoja lisätä itsesäätelymahdollisuuksia. Kaikkien tulisi havahtua siihen paljonko tuottoja menetetään egojen taistelun takia.

3. Mitä puuttuu?
Työelämässä puhutaan paljon hyvinvoinnin johtamisesta, mutta se ei oikein tunnu johtavan mihinkään. Mitä oikein puuttuu ja missä määrin mindfulness voisi auttaa?

Antti-Jussi kertoi mindfulnessin taustaa ja antoi mielestäni yhden hyvän määritelmän:

Mindfulness on mielentila, joka säännöllisesti viljeltynä tukee kattavaa ja autenttista kokemusta nykyhetkestä.
~ Marianetti & Passmore

Tavoitteena on joka tapauksessa saada enemmän tietoa ja vähemmän vääristyneesti. Meidän jokaisen olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen miten automaattinen toiminta ohjaa meidät väärälle raiteelle. Sitä paitsi,  
jos antaa huomion hajaantua, Se vahvistuu aivoissa. Jos keskittyy, Se vahvistuu. Tämä neuvo oli jo yksinään todella arvokas aamupäivän anti.

"火山就要爆發....... (part. 1) by Jennifer 真泥佛 (Busy... Post & Run), on Flickr

Tilaisuuden lopun keskusteluissa esiin tuli tietoisena olemisen muistaminen ja ajan ottaminen harjoittamiseen. Hyötyjä ja mahdollisuuksia, joita yhdessä tunnistettiin oli muun muassa:
  • ·         herätysvaikutus huomaamaan läsnäolon tärkeys
  • ·         dialogin laadun paraneminen
  • ·         virheitä hyväksytään ja luodaan tunnelma jossa voi oppia virheiden tarkastelusta
  • ·         opitaan miten saan parhaan esiin itsestäni ja toisista
  • ·         myyntityö läsnä olevana, joka ikinen on mielenkiintoinen kohtaaminen
  • ·         tehdään yhteiset pelisäännöt
  • ·         kyky sallia toisten mielipiteitä, maailma ei ole enää mustavalkoinen.
  • ·         joutilaisuus ja pysähtyminen on avain tuottavaisuuteen


Itse päätin ottaa saamistani neuvoista vaarin ja päätän oppia keskustelussa joka kerta jotain uutta! Se vaatii herpaantumatonta kuuntelua ja keskittymistä. Tilaisuudessa tehtiin myös yksi pidempi hiljainen harjoitus. Aina sitä oppii ja mieli oli iloinen ja virkeä tilaisuuden jälkeen. 


Kaikille aiheesta lisää kiinnostuneille suositeltiin kirjoja:
The mindful workplace


Innotiimi järjestää aiheesta kaikenlaista koulutusta.Ei kommentteja: