Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kotona tasapainossa

24.9.2014

Kotona tasapainossaOlen ratkaissut sen miten elämänsä saa tasapainoon. Tässä tulee yksi tämän blogin historian suurimmista oivalluksista.
Tämä pieni värssy on mielestäni Thich Nat Hahnin miete. Sen sanomaa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään.

Onko omassa elämässä kaikki niin, että tuntee itsensä vapaaksi? Minulla on lähiaikoina ollut usein ajatus, että näin on hyvä. Sanoin sen tänään puolisolleni ihan ääneenkin. Kai se on sitä, että elää oman näköistä elämää, ilman mitään ylimääräistä. Silloin on yllin kyllin aikaa. Se kuluu siihen mihin itse haluaa. Kai sitä voisi sitten sanoa, että elämässä on tasapaino.

Elämän tasapainosta jankutetaan joka naistenlehdessä ja elämäntaito-oppaassa. Sitä tavoitellaan ja silti se on aina niin kaukana ja saavuttamattomissa. Hommassa on jotain mätää. Miten se voi olla niin vaikeaa? Kuinka kukaan ei tiedä miten saan tasapainoon elämäni?

Kunnes sitten opin ihan pienen jutun jokin aika sitten muistaakseni Brian Tracyn Eat that Frog- tehokkuusvalmennuskirjasta. Se menee jotenkin näin:


Mieti miten nuorallatanssija pysyy nuoralla?

Vastaus on, että tasapainottamalla joka ikisen askeleen, miettimällä miten asettaa seuraavaksi jalkansa ja miten sijoittaa painonsa. Nuorallatanssija tekee koko ajan pieniä päätöksiä, joiden avulla hän pysyy tasapainossa nuoralla.

Ihan samalla tavalla jokainen tekee omassa elämässään joka päivä monta päätöstä, jotka vaikuttavat tasapainoon. Mihin aikaan herään? Kuka vie lapsen hoitoon? Monta harrastusta meillä  perheessä on? Jäänkö ylitöihin? Jaksanko tehdä ruokaa? Onko viikonloppu tupattava täyteen ohjelmaa?

Näistä päätöksistä huomaa helposti, että tasapaino ei ole mikään pysyvä tila. Se tavoitetaan joka hetki uudestaan tai sitten päätökset vievät kauemmas pois tasapainosta. Omat paatöksentekokohtansa olisi hyvä huomata. Usein arjessakin on vaihtoehtoja. Sitten kun huomaa, että tässä on mahdollisuus siirtää päivän kurssia, tiedostaa sen ja valitsee viisaasti. Joka kerta, joka ikinen päätös voi viedä lähemmäs tasapainoa tai kauemmas tasapainosta. Näin se vaan on. Mitä mieltä olet? Ollaanko ytimessä?
Lue lisää:

Tietoinen valinta

Harjoituksia levottomalle mielelle

Vapaudu tapojesi vallasta
Ei ikinä aikaa

MatrixEi kommentteja: