Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Zeniä II: Muoto on muoto

26.5.2013

Zeniä II: Muoto on muoto


Tässä jälleen mietteitä Brad Warnerin kolmannen kirjan, Zeniä karmalla ja suklaakastikkeella joistain jutuista. Zazen-harjoituksella on pitkät perinteet ja tietty muoto. Se eroaa muusta meditaatiosta. Buddhalaisessa perimälinjassa ryhmässä tehdyllä harjoituksella on vuosituhantinen tarkoitus. Mutta ilman sitäkin zazen on zazenia, ainakin blogin kirjoittaja uskoo niin.Kaikki kumarrukset, lausuminen, suitsukkeiden tarjoaminen ja muu vaikuttaa kiistatta psykologisesti ja fyysisesti. Vaikka emme ehkä tiedä, mistä tarpeemme tällaiseen toimintaan tulee, on tunnustettava, että se on olemassa. Se on yhtä vahva jokaisessa ateistissa kuin uskonnollisissa fanaatikoissakin. Ateistit haluavat heittää pois kaiken uskonnollisen mukaan lukien jutut, jotka selvästi täyttävät inhimillisen tarpeen. Se ei tule koskaan toimimaan. Me tarvitsemme uskonnon tiettyjä puolia, jotta meistä tuntuisi oikealta.

tournez manège by stephanie , on Flickr


.:Ero:.

Zazen eroaa siitä, mitä ihmiset yleensä kuvittelevat meditaatiosta. Meditaatioasennossa istutaan jalat solmussa, niin kuin melkein kaikissa meditatiivisissa harjoituksissa on tapana. Mutta monissa näistä muista harjoituksista asentoa käytetään johonkin tarkoitukseen.

Zazenharjoitus on hyvin erilaista. Siinä ei ole päämäärää. Zazenia tehdään zazenin tekemiseksi. Mutta tähän harjoituksista typerimpään sisältyy jotain hyvin syvällistä. Sanotaan vaikka niin, että zazen auttaa sisäänrakennetun intuition löytämisessä.

Niin ikään zenharjoitus voi auttaa pettymyksen käsittelyssä näyttämällä, että pettymys luonnehtii kaikkea elämää. Mikään ei ikinä vastaa odotuksiamme riippumatta siitä, mitä odotamme. Pettymys on vain aivojen tapa sopeutua uudelleen todellisuuteen sen jälkeen, kun on huomannut, etteivät asiat ole toivotulla tolalla.

Paras tapa suhtautua pettymykseen on tiedostaa, että ymmärtää nyt tilanteen paremmin kuin ennen, jolloin kaikki perustui vain omiin ajatuksiin. Olet itse asiassa onnekas, koska nyt sinulla on paremmat mahdollisuudet edetä realistisesti.


Lue myös edellinen osa:

Zeniä I: Zazenia elämässä selviämiseksiEi kommentteja: