Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Luontohavaintoja

10.8.2013

Luontohavaintoja
Mökin pihassa ollaan ulkona koko ajan. Tuntuu siltä, että elämme luonnon keskellä. Eläimistä on tehty muutama havainto, jotka aion nyt jakaa kanssanne. Rauhaisa oleilu ja aika havainnoida pistävät näkemään vaikka mitä.Edellisvuosien tapaan kuikkia on riittänyt laumaksi asti. Nyt niitä on enimmillään ollut vain kahdeksan linnun lauma. Se sukeltaa synkroonissa ja ilmestyy milloin minnekin. Tikka hakkaa kuivaa vanhaa mäntyä ja tekee koloa nuorempaan yksilöön. Muutaman näköhavainnon perusteella se taitaa olla käpytikka. Ääni on niin kotoisa, että kaipaamme tikkaa, jos sitä ei jonain päivänä kuulu. 

Tukkasotkia pyörii ilonamme. Ne ovat jollain tapaa yhtä rajähtäneen näköisiä kuin mekin näin reilun kahden viikon mökilläolon jälkeen.Erikoisin luontohavainto ovat olleet minkit, jotka asuttavat rantaviivaa. Ne eivät Suomen luontoon kuulu, mutta ylpeällä emolla on hyvinvoiva neljän pennun pesue. Kiiltoturkit ovat suhteellisen rohkeaa porukkaa ja niistä on saanut joitain kuvia.

Käärmeistä ei ole toistaiseksi tänä vuonna ollut suurta riesaa, yksi pieni rantakäärme on tonttimme vakioasukas. Hieman ylivirinnyttä kyllä bloginpitäjän havainnointi on, olen bongannut monta sisiliskoa käärmeenä ja yhden jättiläiskastemadon...  

Rannassa vilisee erikokoisia sisiliskoja iloksemme. Ne ovat aika nopeita ja vaikka näyttää sille, niin emme ole ihan varmoja vielä siitä, onko niitä useaa lajia?Hyttysiä ei ole tänä vuonna, ilmeisesti kiitos kuivuuden ja hyttyskone ei ole edes ollut koko aikaa päällä. Hyvä näin.


Mitä eläimiä olette bonganneet tänä kesänä?

2 kommenttia:

Jane kirjoitti...

Moniakin eläviä tullut nähtyä, mutta erityisesti jäi mieleen mökin alla asustava sisilisko. Suloinen eläin, enkä ollut nähnyt sitten lapsuusvuosien.

Toinen mieleen jäänyt oli käki, jota en kylläkään nähnyt, mutta kuulin senkin edestä. Se kukkui yötäpäivää tuossa juhannuksen tietämillä noin parin viikon ajan. Liekö jäänyt ilman vaimoa...

Noista kuvan linnuista: En halua leikkiä mitään besserwisseriä, mut mä sanoisin että ne ois isokoskeloita, ei tukkasotkia.

Jane

Annina kirjoitti...

Käkiä on kuultu meidänkin mökillä ihan kyllästymiseen saakka!

Ihan hyvin voi olla isokoskeloita. Kiitos korjauksesta!