Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tinnituksen kanssa olemisesta

30.8.2013

Tinnituksen kanssa olemisesta
Tinnitus, korvien pysyvä soiminen, on yksi omista syvimmistä peloistani. Sain vähän makua asiasta, kun minulla oli tänä kesänä ikävä huminatinnitus melkein viikon. Se meni kyllä ohi ja olen siitä hyvin kiitollinen, mutta pelko tietysti jäi. Lisäksi muistin ja pohdin asiaa kun eräs lukija lähestyi muutama viikko kysymyksellä miten tinnituksen kanssa ollaan/ istutaan hiljaisuudessa? Tässä vähän ajatuksia.


Oma tinnituksen pelkoni ei mielestäni tietenkään ole turha koska olen ollut 20 vuotta ryhmäliikuntatunneilla, paikkani on aina kaiuttimen alla tai vieressä ja sen lisäksi kävin melkein kymmenen vuotta teknobileissä. Puolisollani on jatkuva, ikuinen, jo vuosia kestänyt tinnitus mahdollisesti juuri tästä teknobilesyystä. Hän on tottunut siihen, mutta ei pidä täydestä hiljaisuudesta, koska tinnitus on sen verran häiritsevää. Tiedän hänen kärsivän. Kirjoitan nyt hänen kokemustaan lähellä seuranneena ja omaan lyhyeen tinnituskokemukseeni perustuen.

Tinnitus Treatment by gurucrusher, on Flickr

Nopeasti ajateltuani asiaa, vastasin siihen, että miten tinnituksen kanssa istutaan, että opettajat usein sanovat: Kaikkien olosuhteiden kanssa on oltava/istuttava. Eli siitä lähtökohdasta lähtien istuisin vain tinnituksen kanssa. Niin istuin, kun kesällä viikon verran päässäni humisi. Mieleeni ei tullut silloin, että se olisi häirinnyt sen enempää kuin perheeni tai ohi ajavien naapurien autojen äänet. Mutta minulla oli vain lievää huminaa, joka meni ohi.

Vastasin myös, että itse olen tulkinnut "hyväksyvän tietoisen läsnäolon" niin, että ”Nyt on näin”, kaiken kanssa on oltava. Muuta ei voi. Mietin, että onko olemassa ajatus siitä, että meditaatio hiljentää mielen? Voiko olla vain ajatus, että tinnitus haittaa? Voisiko toimia, että antaa sen olla vaan?

Mietin myös, että jos siltä tuntuu, niin ehkä jotain "huomaamatonta" musiikkia löytyy, jota voi käyttää ”taustameluna". Kun olin Dalai Lamaatapaamassa, niin silloin ainakin siellä oli ihanaa Nawang Khechogin ”lääkemusiikkia”


Luin muutamia lähteitä tinnituksesta ja meditaatiosta netistä, artikkeleihin on linkit myös kirjoituksen lopussa. Seuraavia neuvoja näiden artikkelien antajat antoivat omieni lisäksi:

  • Käytä korvatulppia, jolloin kaikki kehon sisäiset äänet, myös tinnitus kovenevat.
  • Käytä tinnitusta ja sen muutoksia apuna meditaatiossa, tunnistat eroja äänissä ja opit huomaamaan miten tinnituksesi käyttäytyy.
  •  Silmien auki pitäminen voi auttaa, koska se sulkee vähemmän sisään.
  •  Tinnituksesta huolestuminen ja siitä ahdistuminen ovat ajatuksia, niiden voi antaa mennä, niin kuin kaikkien muidenkin ajatusten antaa tulla ja mennä.
  •  Mitä enemmän tinnituksesta pyrkii eroon, sitä enemmän se haittaa. Aivot keskittyvät muihin asioihin, kun tinnituksen antaa vain olla.


Lisätietoa: 
2 kommenttia:

Jääkarhu kirjoitti...

Olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa ja nyt tuli se aika, että pitää kommentoida jotakin.

Juuri toissapäivänä jutustelin kahden työkaverini kanssa, jotka molemmat meditoivat säännöllisesti. Ja molemmilla on tinnitus. Toinen sanoi, että on muuten oppinut elämään ikuisen piippauksen kanssa, mutta hiljaisista hetkistä ei meinaa selvitä. Varsinkin isuessa on todella hankalaa. Toinen, joka meditoinut säännöllisesti jo huomattavan pitkän ajan sanoi, että on huomannut tinnituksella ja elämän ratkaisemattomilla asioilla olevan yhteyden: tinnitusnoan pahiammillaan silloin, kun joku asia on pahimmillaan tapetilla. Meditoidessa keskittyminen meinaa häiriintyä ja ajatus palaa aina oangelmakoahtaan.

Noissa jälkimmäisissä neuvoissa aaahuomioni kiinnittyi siihen, että neuvottiin avaamaan silmät. Meillä rinzai zenissä opettaja suosittelee silmien pitämistä aina auki, sillä niiden sulkeminen saattaa johtaa siihen, että vähitellen irtaantuu hetkestä ja vajoaa liian lähelle unimaailmaa, jolloin harhakuvia alkaa esiintyä enemmän.

Mahdatko tietää, onko eri koulukunnilla eroja tässä silmien auki- tai kiinnipitämisessä? Joogameditaatiossahan neuvotaaan sulkemaan silmät.

Annina kirjoitti...

Heip ja kiitos kommenteista! Ei ole helppoa varmaan työkavereillasi, eikä kellään muullaan tinnituksen kanssa. Toivottavasti kirjoituksesta sai kuitenkin uskoa siihen, että kannattaa jatkaa!

Tuosta silmien auki pitämisestä on useaa koulukuntaa, niin kuin arvelit. Kaikki "varsinainen" Zen, niin rinzai, kuin soto, ohjeistavat pitämään silmät enemmän auki kuin kiinni. Osa näiden ohjaajista kuitenkin näyttää aloittavan opastuksen niin, että silmiä voi pitää välillä kiinni. Tavoite on kuitenkin pidemmälle mentäessä pitää ne auki, juuri tuosta harhakuvasyystä, josta mainitsit.

Joogameditaatiosta en tiedä mitään! Kunpa kaikki kokeilisivat ja löytäisivät itselleen sopivan tavan!