Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Pyörä pyörimään

14.3.2012

Pyörä pyörimään

Olen sitkeästi pyöräillyt lähimatkat koko talven. Välillä oli taukoa, koska aura-autoja ei näillä main ole näkynyt. Minut yllytettiin mukaan talven kilometrikisaan, vaikka touhussa ei näillä leveysasteilla paljon järkeä olekaan. Jos ei ole jäätävän kylmä, niin on loskaa tai ihan lumivalleja, ja eteneminen täysin mahdotonta. Olen kuitenkin alistunut siihen, ettei juuri missään touhuissani ole järkeä, niinpä polkaisen pyöräni liikkeelle lähes joka päivä johonkin suuntaan

Mindful orgin sivuilla oli kirjoitus tietoisesta pyöräilystä. Näitähän riittää, tietoisuuden voi hyvin liittää mihin tahansa liikuntaan ja urheiluun. Mindfulnessin avulla voi parantaa suoritustaan tai ainakin tuntea hetkittäin keskittymisen mahdin.

Urheilupsykologian periaatteiden mukaan mieltä voi harjoittaa tukemaan tavoitteita omassa urheilulajissaan, huolimatta siitä onko amatööri vai ammattilainen. Ajatusten hallinnalla on mahdollista parantaa keskittymistä suoritukseen.

Artikkelin mukaan tietoisuustaitojen muodollinen harjoittaminen on perusta niiden soveltamiseen käytännössä. Jotta pystyy urheiluharjoituksessa palaamaan muodolliseen harjoitukseen, on perustan oltava kunnossa. Ympäristö ei ole urheillessa niin hiljainen, ja keho vie osan huomiosta.

Blériot: Maiden Voyage by Gino, on Flickr

Urheilupsykologi antoi artikkelissa seuraavia kohtia keskittymisen tueksi. Niiden tarkoitus on nostaa tietoisuutta tästä hetkestä, sen sijaan, että tavoite olisi ”olla ajattelematta”:
Keho – Mitä kehosi tekee, miltä keho tuntuu fyysisesti, hyvältä vai pahalta

Kiihtymyksen tila – Intensiteetti, kuinka energiseksi tunnet itsesi? Oletko pitkästynyt, innostunut tai hermostunut?
Höpötys – Sisäinen puhe: Mitä sanot itsellesi, onko sillä mitään tekemistä suorituksesi kanssa? Oletko keskittynyt? Piiskaatko itseäsi tai ajatteletko suoritustasi negatiivisesti?

Mielikuvitus – Onko sinulla hyödyllisiä mielikuvia itsestäsi voittamassa kilpailua, etenemässä kuin juna tai kiihdyttämässä ylämäkeen (Pystyn tähän!)

Keskittyminen – Kuinka keskittynyt olet vain käsillä olevaan suoritukseen? Onko havainnointisi kapea-alaista vai laajaa?

Kirjoittaja tunnustaa, että yllämainittuja asioita on niin monta, etteivät ne pysy kenenkään päässä koko aikaa harjoitellessa. Ehkä yhden haltuun ottaminen kerrallaan voisi olla hyvä idea. Kirjoittaja kertoo vähitellen oppineensa käyttämään sisäistä puhetta kannustimenaan. Edelleenkin ajatuksen välillä harhailevat, mutta ne on helppo palauttaa takaisin harjoitukseen.

Tavoitteena on olla harjoituksessa läsnä, sitten nämä keskittymisen ankkurit; Kehon, Tilan, Höpötyksen, Mielikuvituksen ja Keskittymisen miettimisen voi unohtaa.


Kesää ja pyöräreissuja odotellessa.


Ei kommentteja: