Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Perhosefekti

19.7.2013

Perhosefekti
”Voiko perhosen siipien heilahdus Brasiliassa aiheuttaa tornadon Texasissa?"

Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. "butterfly effect") on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa.

Laajemmin ja tarkemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa. Perhosefektissä kaaoottisuus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat "korkoa korolle", jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia.Kiehtova perhosvaikutus liittyy tietoiseen läsnäoloon mielestäni "kaikki vaikuttaa kaikkeen" ja "kaikki on yhtä" ajatusten kautta. Lähestytään aihetta kuitenkin perhosten bongaamisen kautta.

Ketosinisiipi

Mökin metsäretkellä oli paljon perhosia muutama viikko sitten. Viime viikonloppuna olimme kävelyllä lapsuuteni pelloilla ja metsäautoteillä. Näimme ainakin kymmenen eri lajin perhosia. Pieni oli ihan pähkinöinä innosta.

Sitruunaperhonen

Perhoset ovat tehneet paluun. Onko ilma puhtaampaa vai havainnointini kehittyneempää? Voiko olla, että olen ollut vain vuosia pää niin täynnä itseäni ja ajatuksiani etten ole ollut mahdollista edes nähdä edessä lentäviä perhosia?

Kaaliperhonen

Mikä perhosissa kiehtoo? Ne ovat kauniita, herkkiä ja niitä on hauska seurata.

Metsäpapurikko

Perhosten tunnistaminen ei kyllä ole ihan helppoa. Melkein samannäköisiä on vaikka kuinka monta. Tällä retkellä ei ollut kameraa mukana, vaan perhoset koettiin tässä ja nyt. Tarkastin 70-luvun hyönteisoppaasta useita lajeja, mutta koska perhoset kiehtovat päätin etsiä netistä paremman tunnistussivuston. Tämä oli löytämistäni paras:

Viime retkellä ei nähty mitään suruvaippaa vaan ilmeisesti suht harvinainen Ruijan nokiperhonen.

Minulla ei ollut aavistustakaan kuinka paljon perhoslajeja on! Toisaalta taas monet ovat kovin lähellä toisiaan ja siksi niiden erottaminen on haastavaa. Retkellä näimme kaikkia tämän jutun kuvissa esiintyviä perhosia, emmekä edes olleet kovin kauaa metsäautotiellä perhosten valtakunnassa.

Neitoperhonen

Ympäristömininisteriö pitää huolta perhoslajien säilymisestä seuraamalla lajien esiintymistä ja tekemällä suojelua.

Maatalouden rakennemuutokset ovat vähentäneet monille päiväperhosille välttämättömien niittyjen, ketojen ja piennarten määriä. Tämän seurauksena monet perhoslajit ovat käyneet vähälukuisiksi.Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen perhosten lajimäärä on kasvanut peräti yli 150 lajilla eli selvästi yli 5 %. Tämä selittyy ensisijaisesti ilmaston lämpenemisestä, jonka seurauksena kasvukausi pidentynyt ja kasvukauden lämpökauden lämpösumma kohonnut.

Perhoset ovat ehkä herkimmin ja voimakkaimmin ilmastonmuutokseen reagoiva eliöryhmä ja siksi erinomainen indikaattoriryhmä seurattaessa ilmastonmuutoksesta aiheutuvia vaikutuksia..


Ensimmäisen kerran näin Ketohopeatäplän., luulisin.


Minulla on ajatus, että perhosten bongaus voisi olla tapa harjoittaa havainnointiaan. Puhumattakaan siitä, että ympäristön muutosista voi saada tietoa katsomalla perhosia tarkkaan. Pidetään mielessä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen Nyt on paras aika lähteä etsimään kauneimpia pörrääjiä. Lähde bongaamaan perhosia!Perhosefekti, meil on vaan tämä hetki
En aio tuhlaa aikaani juoksemal muiden käskyst
Elän täs nyt
Hyvä vetää lisää hyvää puoleensa
Niin mä jaan sitä, et mä saan sitä

~ Perhosefekti - Timi Lexikon


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kiitos kirjoituksestasi. Tärkeä asia ilmastonmuutoksen indikoimisesta. Sain hyvän idean omaan toimintaan... Hyvää joulunaikaa!