Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Istutaan

2.1.2011

Istutaan

.:Istumisen tekniikkaa:.

Blogissa kerron usein istuvani ja hengittäväni. Miten sitten istutaan? Tässä tulee aivan liikaa ohjeita, kyse on yksinkertaisesta asiasta. Vai onko sittenkään?

Tietoisuustaidot kurssilla harjoittelimme istumista perinpohjaisesti. Timon tärkein viesti oli, että kehoa tulee kannatella valitsemassaan istuma-asennossa. Se lisää tahdon elementin harjoitukseen. Meidän tulee vastustaa maan vetovoimaa kaikella tahdollamme. Kun se onnistuu tahto kannattelee meitä ja harjoitusta. Vatsan voimapaikassa (hara) saa voimaa istuinasennon kannattelemiseen.

Asennot
On tärkeää löytää mukava ja rento asento keholle, jotta mieli voi keskittyä sisäisiin prosesseihin. On suositeltavaa istua ilman tukea. Puolilootus ja lootusasennot ovat parhaita kehon ja mielen tasapainon saavuttamiseen, mutta eivät välttämättömiä. Jos kumpikaan näistä ei onnistu voit istua jalat ristissä miten vain mukavassa asennossa. Istumisharjoitus Zazen traditiossa tehdään matolla (zabuton) tyynyn (zafu) päällä.

Zazen au Centre Européen du Zen Rinzai,
Wikipedia Commons

Zafu, Wikipedia Commons
Nämä seuraavassa asennot ovat kaikki hyviä ja täyttävät myöhemmin kuvattavat tavoitteet istumisharjoittelulle
1.    Lootus (Kekkafuza) on kaikkein stabiilein näistä asennoista. Jalkaterät asetetaan vastakkaisien reisien päälle. Asento on symmetrinen ja tukeva. Stabiliteetti ja asennon teho harjoituksessa ovat suurimmat syyt sen käyttöön. Sanotaan että siihen tottuminen voi viedä vuodenkin. Ero muihin asentoihin ei ole niin suuri. Tärkeämpää on mitä mielessä tapahtuu kuin mitä teet jaloillesi. 

2.   Puolilootus (Hankafuza) on toinen asento, jossa vasen jalka asetetaan oikean reiden päälle ja oikea jalka laitetaan sen alle. Asento on hieman epäsymmetrinen, ja toisinaan ylävartalo joutuu enemmän töihin pysyäkseen täysin pystysuorassa asennossa.

3.       Burmalainen asento on yksinkertaisin asennoista jotka ovat seuraavaksi stabiileimpia. Tässä asennossa kantapää on kiinni tyynyssä ja toinen jalka ensimmäisen jalan edessä, molemmat sääret koskettavat lattiaa. Myös polvien tulisi koskettaa lattiaa, mikä saattaa vaatia hieman harjoitusta. Jonkin ajan kuluttua lihakset venyvät ja polvet painuvat alemmas. Tässä voi auttaa se että nojaa hieman eteenpäin istuessaan tyynyllä, kuvitellen että päälaki puskee kohti kattoa. Se venyttää hieman selkärankaa ja auttaa sitten rentouttamaan lihakset. Istuinluut ovat tyynyllä ja vatsa saa ”pullahtaa” hieman ulos työntäen vatsaa eteen, jolloin alaselkä menee hieman kaarelle. Burmalainen asento on hyvä myös siksi että se vaatii hyvin vähän vaivaa pitää keskilinja suorana ja vakaana.

4.       Seiza asento on polviasento jossa käytetään apuna penkkiä tai zafu tyynyä. Jalkapohjat muodostavat mukavan, anatomisen tyynyn takapuolelle. Tavoitteena on apuvälineen avulla pitää paino pois nilkoilta. Pankin käyttö pitää kaiken painon pois jaloilta ja auttaa pitämään pystylinjan suorana.

Kehon kokemus
Kaikista mainituista asennoista saa vahvan kehon kokemuksen harjoituksen aikana, jalat ovat lähellä toisiaan ja kehoa. Kädet ovat kiinni toisissaan. Nämä kosketukset aikaan saavat sen, että istuessa saa kokemuksen raajojen ”sulautumisesta” yhteen. Risti-istumisessa kehon eri alueet tulevat tavallaan yhdeksi, vasen jalka oikea reisi, oikea jalka vasen reisi, oikea käsi oikea jalka, vasen käsi vasen jalka, tai kädet ovat kämmenet päälekkäin sylissä, jolloin ylä- ja alaruumis ovat ikään kuin "yhtä" istumisen aikana.

Tavoitteet
Kaikkia asentoja koskevat ainakin seuraavat ”tavoitteet”:
1.   Tärkeää on että asento on vakaa ja siinä voi istua selkä suorana. Selän suoruuden tärkeys johtuu siitä, että tiibetinbuddhalaisessa traditiossa sanotaan, että kun selkä on suorana, niin kehon energiakanavat ovat suorassa linjassa kehon energiapisteisiin nähden. Tällöin energian virtaus on parhaimmillaan ja kehon ryhti pitää mielen tarkkaavaisena. Jos istuu keskilinjaan nähden huonossa asennossa, niin mieli paljon helpommin muuttuu uneliaaksi ja tarkkaamattomaksi.
2.   Olennaista olisi että kolme ruumiinosaa koskisivat maahan: molemmat polvet ja takapuoli (istuinluut)Tyyny (zafu) voi olla takapuolen alla, jotta polvet koskettavat luontevasti maata. Tämän siis sanotaan edistävän maa yhteyttä ja yllä kuvatun kehon kokemuksen saamista.
3.   Käsivarret lepäävät sylissä, kämmenet toistensa päällä, peukalot koskettavat hieman toisiaan. Kuvissa näkyy yksi yleisimmistä käsien asennoista. Näitä käsien asentoja mudria, on muitakin.
4.   Jokaisen lihaksen kehossa tulisi antaa rentoutua, mukaan lukien kasvolihakset.
5.   Jos istuu tyynyllä, se tulisi muokata itselle sopivan korkuiseksi.
6.   Harjoituksen aikana kannattaa varmistaa, että asento pysyy suorana ja vakaana.

Day 47 - Zazen by osbock, on Flickr
Silmät
Silmiä voi aluksi istumista opetellessaan pitää kiinni, mutta keskittymisen parantuessa niiden olisi tarkoitus olla puoliksi auki. Silmien kiinni pitämisestä ollaan montaa mieltä. Silmien voisi olla hyvä antaa olla siinä asennossa, jossa ne rentoina luonnostaan pysyvät sillä harjoituskerralla. Joskus se tarkoittaa kiinnioloa, joskus raollaan, joskus puoliummessa, joskus ammollaan. Joidenkin näkemysten mukaan silmät tulisi pitää auki, jotta harjoituksen ja sitä kautta paremman keskittymiskyvyn positiiviset vaikutukset voisi helpommin siirtää arkielämään. Toisaalta monet istuvat mieluummin silmät kiinni, joten jokaisen kannattaa itse tarkkailla millainen tyyli edistää parhaiten omia tavoitteita.

Hienosäätöä sitä tarvitseville
Asentoa etsiessä voi kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin; korvat samassa linjassa hartioiden kanssa, katse pari metriä eteenpäin tai parin metrin päässä lattiassa, selkä suora ja hartiat rentoina.

Tuolilla tai maaten?
Jos selkä- ja vatsalihakset eivät ole vahvat, kannattaa istua tuolilla selkänojaa vasten jalat lattialla tai lattialla selkä seinää vasten, jotta rentoutuminen mahdollistuu. Jos istuminenkaan ei onnistu esimerkiksi sairauden vuoksi, voi harjoitella toki makuuasennossa. Yleensä kuitenkin vältetään makuuasentoa, sillä harjoitus ei ole unihetki. Jos taas makaaminen on sinulle ainoa vaihtoehto, tee se lattialla selälläsi jalat suorana muutaman tuuman päässä toisistaan kädet sivuillasi, mieluiten kämmenet ylöspäin.

Mitä jos asento sattuu?
Thay antaa Peace is every step kirjassa seuraavia neuvoja jos asento alkaa sattua. Jos istumisen aikana jalat puutuvat tai niihin alkaa sattua, muuta asentoa vain siinä tapauksessa että kipu haittaa keskittymistäsi. Jos teet asennon muutoksen hitaasti ja keskittyneenä hengityksesi tahdissa, ei tietoinen läsnäolosi kärsi tästä. Jos kipu tulee sietämättömäksi, nouse ja kävele tietoisesti, ja kun olet valmis voit taas istua uudelleen alas. Syy miksi hänestä on sallittua liikkua, vaikka kaikkialla ei sitä sallita, on se että kun keho puutuu tai siihen sattuu, on se merkki jostain, jota meidän tulisi kuunnella. Harjoituksen tarkoitus on auttaa meitä saavuttamaan rauha, ilo ja väkivallattomuus, ei vahingoittaa.

Tärkeintä ja sana lopuksi
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tärkeintä ei ole istuminen jossain tietyssä asennossa, vaan keskittyminen harjoitukseen, kun on tarpeeksi keskittynyt, voi harjoitusta tehdä oikeastaan missä vain, vaikka kaupan jonossa seistessään.

Spirit of Meditation by h.koppdelaney, on Flickr
Kaikki kommentit ja korjausehdotukset ovat tähän ja muihinkin teksteihin aina tervetulleita!

Lisää
Netistä löytyy vinkkejä ja videoita täältä ja täältä miten voi harjoitella päästääkseen täyteen lootusasentoon. Mutta se on jo toinen postausaihe. Lupaan kirjoittaa myös istumisesta. Mitä sen aikana tapahtuu? Haasteellinen aihe kirjoittaa kyllä, sillä silloin ei tapahdu mitään!

Kirjoitus on koottu mm. seuraavista lähteistä:


Ei kommentteja: