Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Matrix

6.1.2011

Matrix

Katson Matrix elokuvatrilogiaa jälleen kerran. Minulla on ajatus, että olen enemmän hereillä kuin koskaan ja huomaan paljon enemmän. Elokuvassa on paljon symboliikkaa, viittauksia historiallisiin myytteihin, psykologiaa ja filosofiaa. Ennen kaikkea siinä käsitellään autopilotilla elämistä. Monet vaeltavat Matrixissa zombieina zombien joukossa oikeassakin elämässä.

Matrix elokuvan tarina kertoo siitä miten taistelussa maailman herruudesta ihmiset ovat hävinneet tekoälylle. Sodassa ihmiset tuhosivat taivaan ja auringon, jotta koneet eivät saisi mistään virtaa. Mutta taistelussa kävi vielä huonommin, vuonna 2199 maailma on koneiden vallassa ja ihmiset on valjastettu niiden energianlähteeksi, osaksi systeemiä. Se on kaunis, epäluonnollinen ihmisviljelmä. Miljoonat ihmiset elävät Matrixista tietämättöminä todellisuudesta. Jotta ihmiset voisivat hyvin ja tuottaisivat hyvin sähköä koneille, simuloidaan ihmisten elämää Matrixin avulla. Matrix oli alun perin suunniteltu täydelliseksi, jossa kukaan ihminen ei kärsinyt ja kaikki olivat onnellisia. Se ei toiminut. Epäiltiin että koneet eivät osaa täydellisen maailman tekemiseen vaadittavaa ohjelmointia, mutta todennäköisempää on, että se ei toiminut koska ihmiset määrittelevät todellisuutensa kurjuuden ja kärsimyksen avulla. Ihmisten isojen aivojen primitiiviset osat ymmärsivät ettei täydellistä maailmaa ollut olemassa ja Matrix ohjelmoitiin myöhemmin epätäydelliseksi, aivan kuten oikea maailmakin on.

Unfortunately, no one can be told what The Matrix is.
You have to see it for yourself.
Kuva: Wikipedia Commons

.:Älä kysy jos et halua tietää:.
Todellisessa maailmassa on olemassa kaupunki nimeltä Zion, jossa kapinallisjoukkio vapaita ihmisiä elää. He yrittävät pelastaa edes osan ihmisistä jatkaakseen taistelua koneita vastaan todellisessa maailmassa. Osa ihmisistä ei halua tulla pelastetuiksi, ”herätetyksi”, sillä herääminen on tuskallista. Ne ketkä ovat heränneet ja elävät todellisessa maailmassa toivovat usein, että eivät olisi ottaneet punaista pilleriä vaan sinisen ja elämä olisi jatkunut sellaisena kuin sen itse kuvittelee olevan. Elämä olisi jatkunut koneiden automaattiohjauksessa, jolloin ei itse tarvitsisi tehdä mitään eikä päättää omasta elämästään. Jotkut ovat niin syvällä Matrixissa ja niin riippuvaisia siitä, että he taistelevat pelastajiaan vastaan. Herätetyt ovat aluksi hyvin sekaisin todellisessa maailmassa. Mikä on todellista? Miten määrittelet mikä on todellista? Elokuvassa sanotaan: ”Jos uskot sen olevan todellista jonka kuulet, haistat, näet tai tunnet, todellisuus on aivojesi tulkitsemia sähköisiä signaaleita”. Tietoisuustaitoja harjoittelevakin on joskus hieman hukassa. Harjoitus on mahdollistanut huomion suuntaamisen tilanteen kannalta tärkeään kohteeseen, mutta samalla lisääntyneeseen kaikkeen aistien tarjoamaan informaatioon ei pysty, ainakaan arvottamatta suhtautumaan. Vielä.

.:Kuljetko todella polulla?:.
Vastarintaliikkeen johtaja Morpheus uskoo tietokoneohjelmoija Neon olevan salaperäinen "Valittu", joka tuhoaisi Matrixin, lopettaisi todellisessa maailmassa raivoavan sodan ihmisten ja koneiden välillä sekä vapauttaisi koko ihmiskunnan Matrixin vallasta. Neolle annetaan suoraan aivoihin koulutus useista eri taistelulajeista ja Neo oppii että vastarintaliike osaa hakkeroida Matrixia, jolloin heillä on siellä liikkuessaan supervoimia. Morpheus ei yritä vakuuttaa Neoa hänen roolistaan ”valittuna, toteaa vain, että hän voi näyttää oven, mutta Neon on siitä itse kuljettava. Morpheus sanoo, että siinä on eroa, että tietää polun ja oikeasti kulkee polkua pitkin. Sama pätee tietoisen läsnäolon harjoitteluun verrattuna ”vain” siitä lukemiseen. 

Kuva: Wikipedia Commons
Elokuvan aikana Morpheus joutuu agenttien — Matrixia vartioivien tietokoneohjelmien — vangiksi ja hänet viedään pilvenpiirtäjään kuulusteluja varten. Koneet yrittävät kiristää tietoa joka auttaisi tuhoamaan ihmiset lopullisesti. Paljastuu että jopa koneet ovat kyllästyneitä systeemiin ja haluaisivat vapaiksi. No, kukapa ei haluaisi! Neo ja vapaiden joukossa taisteleva hakkeri Trinity lähtevät pelastamaan ystävänsä ja lopulta onnistuvat tehtävässään, mutta Neo saa kimppuunsa agenttien johtajan Smithin. Hienon taistelukohtauksen lopussa Smith ampuu Neon Matrixissa. Kun kuolee Matrixissa kuolee myös todellisessa elämässä. Trinity syleilee todellisessa maailmassa Matrixiin aivoistaan kytkettyä Neoa ja tunnustaa rakastavansa tätä. Neo herää henkiin Valittuna ja tuhoaa Smithin, koska on täysin vapaa mielen kahleistaan. Mikä tahansa on mahdollista, jopa luotien pysäyttäminen. Neo palaa takaisin ystäviensä luokse ja taistelu jatkuu elokuvan toisessa osassa.
Neo:
”I know you're out there. I can feel you now. I know that you're afraid. You're afraid of us. You're afraid of change. I don't know the future. I didn't come here to tell you how this is going to end. I came here to tell you how it's going to begin. I'm going to hang up this phone, and then I'm going to show these people what you don't want them to see. I'm going to show them a world … without you. A world without rules and controls, without borders or boundaries; a world where anything is possible. Where we go from there is a choice I leave to you.”
Kuva: Wikipedia Commons

Matrixissa autopilotilla elämiseen on vaihtoehto: Tietoinen läsnäolo. Se ei ole helppoa, eikä se ole automaattista. Se on valinta. Taito joka on opittava harjoittelemalla. Harjoitellessa kohtaa monia pelottavia asioita ja näkee sellaista mitä ei haluaisi nähdä. Jos onnistuu oppii näkemään oman egonsa läpi – maailman jossa itseä ei ole. Mitä sitten tekee? Se on valinta, tietoinen valinta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtavan hieno postaus! :) Tähän blogiin tulen tutustumaan kyllä paaaaljon tarkemmin teekupin kera, kunhan saan mokkulan ja sitä kautta netin takasin. :)

Linkitän sulle oman blogini, joka periaatteessa käsittelee samaa aihetta. Lähinnä olen kuvaillut omakohtasia kokemuksia tästä meijän "matrixista", jossa eletään.

http://wwwskyisblue.blogspot.com/

PS: Viitsisitkö kertoa oman mielipiteen matrix-trilogian lopussa tapahtuvasta kohtauksesta, jossa Neo antaa Smithille ikäänkuin periksi. Itse olen pohtinut sen olevan viesti juuri siitä, että vastustamalla sitä, mikä on, joudumme taistelemaan aina.

Annina kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja ajatuksistasi! Kiva kun löysit blogiin.

Tulen myös lukemaan blogiasi.

Tosiasia on, että taistelu jatkuu aina, jollei siitä luovu, ja ala elää. ;o)

En osaa se kummemmin selittää kolmososan loppua. Juoni on Wikissä aika hyvin: http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_Revolutions

Sen symboliikasta sitten voi olla montaa mieltä.