Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Angry Birds Pinjata

27.2.2012

Angry Birds Pinjata

Viikonlopun askarteluharjoitus oli Angry Birds Pinjata, joka tuhotaan tänään kummipojan 9-vuotissynttäreillä. Pahoittelut aiheesta, joka ei suoraan liity oikein mitenkään blogin aihepiirin. Ehkä tästä on iloa monelle.


.:Traditio:.

Pinjata (espanjaksi piñata) on paperimassasta valmistettu värikäs hahmo, joka täytetään makeisilla, pähkinöillä, muulla teemaan sopivalla rekvisiitalla tai pienillä leluilla. Se on kotoisin Meksikosta, jossa pinjatan lyöminen on aina juhlien kohokohta.

Pinjata-tradition mukaan kuljemme elämässämme silmät sidottuina yrittäen löytää hyviä asioita ja tekemällä paljon töitä sen eteen. Uskonnollisen perinteen mukaan pinjata-tähden seitsemän haaraa symboloivat seitsemää kuolemansyntiä, jotka voittamalla eli lyömällä pinjata rikki saatiin hedelmiä ja muita lahjoja. Toisen version mukaan pinjata on hirviö, joka on varastanut kaikki hyvät asiat ja sitä pitää löydä lujaa, jotta se antaa ne takaisin.

Pinjata ripustetaan kattoon roikkumaan, ja jokainen juhlija lyö sitä vuorollaan kepillä. Lisähaastetta saadaan pyörittämällä lyöjää ensin silmät sidottuna ympäri tai pyörittämällä pinjataa lyöjän ympärillä.


.:Tee se itse Pinjata ohje:.

Tarvitset:
ison ilmapallo
liima-vesiseosta
siveltimen tai muun liiman levittämiseen
sanomalehtiä
kreppipaperia
kiinnitysnarun
keltaista, valkoista ja mustaa pahvia

Tee näin:
1. Puhalla ilmapallo ja leikkaa sanomalehdestä suikaleita. Tee seos, jossa on puolet vettä ja puolet liimaa. Mitä enemmän seosta käytät, sitä tukevampi pinjatasta tulee.


2. Liimaa sanomalehtisuikaleita hieman lomittain pallon päälle. Kun koko pallo on sanomalehtien peitossa, anna sen kuivahtaa.

3. Jos teet angry birdsin, lisää nokka tässä vaiheessa. Kuvasta saa jonkinlaisen idean.

4. Kiinnitä ripustusnaru ennen seuraavaa kerrosta. Sen voi kiertää pallon ympärillekin. Kiinnitysnarun voi myös kiinnittää ilmapallon solmukohtaan, jolloin se pysyy tukevammin kiinni, jos pallo pysyy ehjänä. Narun päät jäävät sanomalehtisuikaleiden alle.
5. Liimaa loput 2–3 kerrosta. Mitä enemmän kerroksia, sen kestävämpi pinjatasta tulee.

6. Tee lopuksi pieni reikä pinjatan taakse (huom! ei alle!) ja täytä se karkeilla ja koristeilla. Palloa voi joutua uudelleenmuotoilemaan, jos ilmapallo hajoaa puhkaistaessa. Piilota täytön jälkeen. reikä sanomalehtikerroksella. Anna taas kuivahtaa.

7. Peitä sanomalehdet lopuksi värikkäällä kreppipaperilla ja koristele. Kreppipaperin voi kiinnittää Angry Birdsin pyrstöksi narulla. Lisää Angry Birdsin silmät liimaamalla.
 

.:Pinjata-leikin ohjeet:.
Valmistele pinjata-leikki hyvin ennen juhlien alkua. Varaa vahvaa narua pinjatan ripustamiseen.Sijoita pinjata paikkaan, jossa ei ole ikkunaa tai särkyviä esineitä lähellä. Jos et löydä valmista ripustuspaikkaa pinjatalle, voi kaksi aikuista pitää välissään pitkää narua, josta pinjata roikkuu.

Jos lapset ovat pieniä (alle 6-vuotiaita), pinjatan rikkoutumista voi avittaa tekemällä siihen viiltoja etukäteen. Lisää hauskuuttta saat leikkiin, jos heiluttelet pinjataa narussa ylös ja alas ja pyörittelet osallistujia ympäri silmät sidottuina.

Näin leikki menee:

1.   Pyydä osallistujia asettumaan jonoon

2.   Sido ainakin isompien lapsien silmät huivilla. Jos lapsia on mukana leikissä, huolehdi siitä, että muut lapset ovat riittävän etäällä odottamassa vuoroaan lyödä pinjataa kepillä.

3.   Kaikki lyövät vuorotellen sovitun määrän lyöntejä, ja ennen pitkää pinjata menee rikki ja karkit ja pikkutavarat tippuvat maahan. Niiden annetaan vielä olla

4.   Pelin henkeen kuuluu, että kaikki menevät yhtä aikaa noutamaan ”saalista”. Jos mukana on pieniä lapsia, huolehdi siitä, että jokainen saa jotakin pinjatan sisältä. Voit antaa jokaiselle lapselle oman nimellä varustetun pussin ”saaliin” säilyttämiseen. Voit myös etukäteen kertoa osallistujille kuinka monta karkkia ja tavaraa kukin saa ottaa, jotta tasapuolisuus varmistuu ja kaikilla on hauskaa.
 3 kommenttia:

PetraP kirjoitti...

Heippa! Etsin netistä ohjeita pinjatan tekemiseen ja osuin blogiisi. Aivan mahtava Angry Birds -pinjata ohje, aion tehdä tällaisen lapseni synttäreille ensi viikolla! Mutta ei siinä vielä kaikki, miten voikin olla, että blogisi aihe on juuri mindfulness. Aloitin itse eilen mindfulness-kurssilla! Kiinnostuin aiheesta viime talvena ja nyt pääsen käytännössä sitä testaamaan. Sain siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla ;) Tulen vierailemaan täällä jatkossakin!

Annina kirjoitti...

Suurkiitos ja ilo on puolellani, että johdatuit tänne!
Tervetuloa!

Toivon, että saat iloa kurssista ja pääset kiinni aihepiiriin. Ja tsemppiä myös askarteluun! Aikaa kannattaa varata, sitä meni ilman kuivumisaikoja ainakin 5 tuntia.

PetraP kirjoitti...

Juu, aloitin pinjatan tekemisen jo alkuviikosta ja olen antanut jokaisen kerroksen kuivua kunnolla ja jatkanut aina seuraavana päivänä vasta (käytännössäkin helpompaa tehdä vähän kerrallaan pienimmän lapsen päiväunien aikaan ;) ) Seuraavaksi pinjatan täyttö ja koristelu, joten hyvissä ajoin ehdin saada sen valmiiksi ennen kekkereitä :)