Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen VII. Syyn- ja seurauksen sisäistäminen

2.3.2013

Hardcore Zen VII. Syyn- ja seurauksen sisäistäminen


 

Tämän päivän Hardcore Zen kirjan tekstin aiheena on ymmärryksen lisääminen syyn ja seurauksen laista. Sopii meille kaikille, jotka vielä syyttelevät isää, puolisoa, lastaan, naapuria ja ties ketä, ties mistä.

 

 

Monet noudattamamme sosiaaliset koodit nojaavat syvään väärinkäsitykseen siitä, keitä me todella olemme. Ne perustuvat yksilöllisen itsen käsitteeseen. Itsen käsite on riippuvainen menneisyydestä ja tulevaisuudesta. ”Minulla on menneisyys. Minulla on tulevaisuus.”

Todellinen moraali perustuu maailmankaikkeuden toiminnan ymmärtämiseen ja siihen, että vältämme niitä asioita, jotka saavat meidät itsemme ja toiset tuntemaan olonsa kurjaksi.

On kiinnostavaa, että mitä selkeämmin ymmärtää syyn ja seurauksen lain, sitä nopeammin se tuntuu toimivan, koska tosiasiassa syy ja seuraus tapahtuvat samanaikaisesti. Syy on seuraus.
 
Consequences by SB Archer, on Flickr

.:Muuta itsesi:.

Brad: Sanon tämän vielä kerran: jos haluat todella muuttaa maailmaa, sinun on aloitettava itsestäsi. Sinun on tarkasteltava omaa toimintaasi tässä ja nyt. Olet ainoa, jota voit muuttaa. Sinun on opittava tarkastelemaan itseäsi selkeästi ja läpitunkevan rehellisesti, rehellisyydellä, joka sulattaa huolellisesti rakennetut puolustusjärjestelmäsi.

Myöskään persoonallisuutesi ei ole ”sinä”. Se on vain kokoelma syvälle juurtuneita mielipiteitä ja arvostuksia. Ja taas: jos harjoitat riittävästi zazenia, tulee aika, jolloin jopa persoonallisuutesi lakkaa toimimasta – ainakin vanhalla, tutulla tavalla. Asiat, joiden luulit olevan omia ainutlaatuisia piirteitäsi, ovatkin yleisiä ominaisuuksia kautta koko maailmankaikkeuden.

Buddhalaisten ohjeiden vastaanottaminen merkitsee sitä, että sitoutuu elämään eettistä elämää. Tässä ne pääpiirteissään ovat:

1. älä tapa.

2. älä varasta.

3. älä käytä väärin sukupuolisuutta (tai ”älä himoitse liikaa”).

4. älä valehtele.

5. älä sumenna mieltäsi myrkyllisillä aineilla.

6. älä arvostele muita.

7. älä ole ylpeä itsestäsi, äläkä häpäise muita.

8. älä ole ahne.

9. älä anna vihan saada valtaa.

10. älä häpäise Kolmea aarretta. Se ettei tee eroa tietoisten, tuntevien olentojen ja Buddhien välillä, kutsutaan ohjeeksi olla puhumatta valheellisesti Kolmesta aarteesta.

Bradin mukaan, mitä enemmän istuu, sitä vaikeampi on olla huomaamatta oman toiminnan syitä ja seurauksia. Ja sitä kautta myös näitä ohjeita tulee noudattaneeksi.

 
 
Lue myös edelliset osat:

 

 

Ei kommentteja: