Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen VIII. Mestareista ja opettajista

5.3.2013

Hardcore Zen VIII. Mestareista ja opettajista


 

Saan aina välillä kyselyitä siitä, kuka on pätevä opettaja tai kenen oppiin kannattaisi mennä. Myös Hardcore Zen kirja antaa saman vastauksen mitä olen pyynnöstä kertonut. Etsii sitten tietoisen läsnäolon opettajaa, mindfulness ohjaajaa tai meditaatio-opasta, tässä siihen Bradin mielipide.

 

Olipa kerran vanha kiinalainen zenmestari, joka huusi joka aamu heti herättyään: ”Mestari!” ja vastasi itselleen: ”Mitä, mestari?” Sitten hän sanoi: ”Älä anna kenenkään johtaa itseäsi harhaan, mestari!” ja vastasi: ”En, mestari!”


geometrically locked by Darwin Bell, on Flickr

Kukaan ei voi täysin hallita zeniä. Ei ikinä. Se on elämänmittainen, loppumaton. jatkuvasti kehittyvä prosessi, zenmestari on karmean harhaanjohtava ilmaus. Loppujen lopuksi millään niistä ei ole mitään tekemistä minkään todella tärkeän kanssa.

Buddhalaisuus opettaa, ettei ihmisillä ole syytä seurata mitään auktoriteettia. Jos kuvittelet tarvitsevasi auktoriteettihahmoa, mene jonnekin muualle.

Buddhalaisia opettajia on vaikea olla pitämättä auktoriteetteina. Huomasin, että opettajani olivat erilaisia jollain vaikeasti selitettävällä tavalla, jota en todella ymmärtänyt, ja siksi olin valmis myöntämään, että heillä oli auktoriteettia, mutta taivas heitä siunatkoon, he heittivät sen aina takaisin minulle. Jokainen hyvä buddhalainen opettaja tekee niin. Teeskentelijä ottaa sinulle kuuluvan vallan, mutta todellinen opettaja antaa sen takaisin.

Viime kädessä on aina parempi saada ihmiset näkemään kuinka he voisivat itse parantaa itsensä. Todellinen buddlalaisuus toimii niin. Aito buddhalainen opettaja ei kerro itse.

 

Lue kanssa edelliset osat:
Hardcore Zen III. Aine, tahdonvoima ja aineettomuus
Hardcore Zen IV. Zazen aina vaan
Hardcore Zen V. Haluamisesta
Hardcore Zen VII. Syyn- ja seurauksen sisäistäminen

 

Ei kommentteja: