Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Keskity tehokkaaksi

20.3.2013

Keskity tehokkaaksi 

Aikaa ei ole mihinkään ja sitten sitä taas välillä on TV:n katseluun ja mainoslehtien lukemiseen saakka. Se on epäsuhtaista ja minusta tuntuu, että aika on yhtä suhteellinen käsite kuin kaikki muutkin. Omaa ajankäyttöään ei aina huomaa tai siihen ei kiinnitä huomiota mihin aika kuluu. Se vaan menee johonkin. ”Tässä on ollut kaikenlaista.” Moni meistä kuluttaa aikansa välillä vähän vähemmän tehokkaasti. Se on ihan okei välillä, mutta ei aina.

 

Omassa elämäntilanteessa tämä tulee nyt todella hyvin esiin joka päivä. Pieni on mennyt päiväkotiin ja puoliso töihin. Kaikki on muuttunut.

Ystävän kanssa puhuimme siitä, miten töissä on nykyään saatava tehokkaasti aikaan vaikka mitä huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Lapsi on haettava tarhasta ajallaan ja sitä ennen hommat on oltava tehtyinä. Oma sisäinen perfektionisti ei halua luistaa työn laadusta, vaan se pistää tosissaan keskittymään. Aikaa ei vain ole hukattavaksi.

Siinä se tuli. Ydinsana on keskittyminen. Se on avain tehokkuuteen ja tuntuu auttavan delegoinnin ja priorisoinnin lisäksi tämän elämäntilanteen ahdingossa. Minusta tietoisuustaidot opettavat tahdonvoiman lisäksi keskittymään. Näin ollen harjoittamisesta on tällä hetkellä elämässäni tosi paljon hyötyä.
 
The Kaizo-Memo Pockets as a Mobile GTD In-Box or hipsterPDA case by hawkexpress, on Flickr

Olen aiemminkin kirjoittanut aiheesta:

”Tietoinen läsnäolosi on vain niin vankkaa kuin mielesi kyky olla tyyni ja vakaa. Ilman keskittymistä tietoisuuden pinta on kuohuva ja levoton, eikä pysty heijastamaan asioita tarkasti. Tai se heijastaa ne väärin. Ilman ”oikeaa”, kaiken huomioivaa havaintoa, on aina vaara virhetulkintoihin.”


Miten niin? Pystyn palaamaan keskittymiseen. Jos huomio harhailee, huomaan sen ja palautan sen kohteeseen. Mielen harhaantuminen tulee tietoisuuteen jotenkin nopeammin. Ne harhapolut joille se harhautuu loppuvat umpikujaan. Nopeasti. Tiedostan mihin tarkkaamattomuus johtaisi. Ainakaan en saa tehtyä aikomaani. Tarkkaavaisuus pysyy kohteessa ja tunne hetkittäin tarkkaavaisuuden voiman. Mistä se kumpuaa? Tahdonvoimastako? Se on mahdollista. Hyvä niin, olen kiitollinen.

”Jos jotain oikeasti haluaa, keskittymällä siihen täysillä on suurempi mahdollisuus saavuttaa tavoitteensa. Sitten on keskityttävä oikeaan asiaan, ei tavoitteeseen, vaan siihen asiaan mikä vie sillä hetkellä oikeaan suuntaan. Tavoitteeseen keskittyminen vie pois tästä hetkestä, tien tästä pätkästä. Näin tavoitteistakin on hyvä päästää irti.”

 

Keskityn. Saan aikaisesti. Ehdin enemmän, pysyn laadussa. Näillä mennään nyt.


Ei kommentteja: