Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen X. Lopullinen totuus

13.3.2013

Hardcore Zen X. Lopullinen totuus 

Hardcore Zen kirjan viimeiset pitkät pätkät ajatuksia zenistä ja sen tarkoituksesta. Kannattaa lukea, lisää ymmärrystä. Ei tosin miellyttävää, mutta tietohan lisää tuskaa.

 

 

ZEN ON TOIMINNAN FILOSOFIAA, ei vain filosofiaa, jota voi lukea ja pohtia. Se on filosofiaa, jota tehdään. Zenbuddhalaisuutta ei voi todella ymmärtää, ellei harjoita zazenia. Siitä lukeminen ei riitä, eikä edes se, että ymmärtää sen. Se on elettävä.

Työ, perhe, velvollisuudet ja kaikki sellainen saattavat pitää ihmisen kiireisenä, minut ne ainakin pitävät, mutta voisin lyödä vetoa, että ihmiset myös tuhlaavat hitosti aikaa joka päivä. Ihmiset käyttävät joka viikko tuntikaupalla aikaa ”rentoutuakseen” tavoilla, jotka eivät ole tippaakaan rentouttavia.

 Tylsistyt. Toivot olevasi jossain muualla. Toivot saavasi pian valmiiksi työn, jota olet tekemässä juuri nyt. Haluaisit nopeuttaa tylsien minuuttien kulkua kuin elämä olisi video, jota voi kelata eteenpäin mainosten yli. Lopun tullen toivot, että voi kelata eteenpäin mainosten yli. Lopun tullen toivot, että olisit käyttänyt ajan johonkin muuhun, mutta olet jo tappanut sen ajan. Yritä käyttää osa siitä ajasta lyödyksesi, ja katso, mitä tapahtuu.

.:Istu:.

Yksinkertaista zazenia kutsutaan perinteisesti nimellä shikantaza, ”vain istuminen”. Se on hardcore zeniä. Siitä on riisuttu kaikki epäolennainen. Kaikki muu on kuin uimista kellukkeiden avulla tai pyöräilyä apupyörien kanssa. Et voi todella oppia pitämään pyörääsi tasapainossa ellet luovu apupyöristä, etkä opi pysymään pinnalla ennen kuin otat kellukkeet pois. Kun olet valmis tosi toimiin, sinun on luovuttava apuvälineistä. Muita vaihtoehtoja ei ole.
Masters by kartellpeople, on Flickr

.:Mitä sitten käy?:.

Zen korvaa kaikki uskomukset yhdellä ainoalla asialla: todellisuudella itsellään. Uskomme vain tähän maailmankaikkeuteen. Emme usko tuonpuoleiseen. Emme usko kansakuntien itsenäisyyteen. Emme usko rahaan, valtaan emmekä maineeseen. Emme usko idoleihimme. Emme usko asemaamme emmekä omaisuuteen. Emme usko, että meitä voi loukata tai että kunniaamme tai perheemme, kansamme tai uskomme kunniaa voi loukata. Emme usko Buddhaan. Uskomme vain todellisuuteen. Vain siihen.

Zen ei vaadi ketään uskomaan mitään sellaista, mitä ei itse voi todeta. Zenissä ei vaadita muistamaan pyhiä sanoja eikä edellytetä, että olisi palvottava mitään määrättyä asiaa tai kunnioitettava ketään määrättyä henkilöä. Se ei tarjoa mitään sääntöjä, joita totella. Se ei tarjoa hierarkiaa, jonka nipulle päässeiden oppineiden miesten syvällisiä opetuksia olisi kirjaimellisesti seurattava. Sinua ei vaadita pukeutumaan millään erityisellä tavalla. Sinulta ei vaadita, että joku muu saisi päättää puolestasi, mikä on oikein ja mikä väärin.

.:Pako todellisuuteen:.

Zen on uskon täydellistä poissaoloa. Zen on auktoriteetin puutetta. Zen riistää sinulta joka ainoan piilopaikan, jossa voisit lymyillä totuutta paossa, ja se pakottaa sinut kohtaamaan alastomana sen, mikä on todellista. Se on todellinen turvapaikka. Todellisuus ilmaisee itsensä äärimmäisen selvästi, kunhan oppii kuuntelemaan, mutta se, että oppii kuuntelemaan todellisuutta, ei ole niin helppoa.

Zazen asettaa sinut suoraan kosketukseen itsesi lähteen kanssa, suoraan yhteyteen jonkin sellaisen kanssa, joka ei ole koskaan erkaantunut sinusta, jonkin, joka ei voi koskaan jättää sinua. Et pääse itseäsi pakoon. Totuus on aina läsnä. Yritä katsoa poispäin. Minne tahansa pääsi käännät, se on aina silmiesi edessä. Todellisuus on yksi ja ainoa vakaa asia tässä maailmankaikkeudessa. Se on aina tässä, sellaisena kuin se on.

”Kukaan toinen ei ole koskaan elänyt tätä hetkeä eikä kukaan toinen koskaan elä sitä. Ei kukaan koko maailmankaikkeudessa. Elämäsi kuuluu yksin sinulle, ja se, että antaa elämän mennä ohi on traagisinta, mitä kenellekään voi sattua. Niin että istu alas, sulje suusi ja katso tarkasti elämääsi. ”

 

 

Lue koko sarja:
Hardcore Zen III. Aine, tahdonvoima ja aineettomuus
Hardcore Zen IV. Zazen aina vaan
Hardcore Zen V. Haluamisesta
Hardcore Zen VIII. Mestareista ja opettajista
 
Hardcore Zen IX. Valaistuminen
 

 

Ei kommentteja: