Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Meditaatio – Punnerruksia aivoille

24.10.2014

Meditaatio – Punnerruksia aivoilleSain Facebookissa vinkkiä Meditaatiota käsittelevästä dokumentista melko pian sen esittämisen jälkeen. Prisman Meditaatiojakso on vielä Yle Areenassa katsottavissa vielä 6.11.2014 asti. Dokumentti oli kiinnostava, koska meditaation kokeilijana oli tiukassa kunnossa oleva Crossfit urheilija Tomi Kaaria. Oli ilo seurata miten hän huomasi yhtäläisyyksiä kovaan suoritukseen keskittymisessä ja jalat ristissä istuessa. Sama flow tuppaa päälle ja treenissä keskittyminen on meditaatiota.Dokumentti alkaa hauskasti yhden toimittajan sulkemisella aistideprivaatiohuoneeseen. Hän toteaa siellä olleen todellakin liian hiljaista, viihtyäkseen oli laskettava ja lauleskeltava.

Parasta antia oli kevyt pohdinta aiheesta, josta olen blogannut ennenkin, että onko oikein ottaa yksi suoritus: Ole ja elä tietoisena, muutenkin monen niin suorittamisen täyteen elämään. Onko oikein vaatia harjoittamaan tietoisuustaitoja, jotta olisi entistä tehokkaampi töissä? Moni iso korporaatio kuten Yhdysvaltain merijalkaväki, Google, Facebook, Apple, IBM ja Carslberg ovat ottaneet mindfulnessin ohjelmaansa. Ilmari Kortelainen kysyy voivatko tässä buumissa kaikki voittaa? Vai olisiko oikeasti näissä tietoisuustaitomenetelmistä rakenteiden kyseenalaistajaksi? Ehkä harjoittajat oppisivat olemaan alistumatta olosuhteisiin?

Huomionarvoista on myös se, että meditaatio ja mindfulness käsitellään samana käsitteenä. Minulla on ajatus, että kuitenkin on parempi, että aiheesta puhutaan, vaikka termit eivät ole ihan oikein.

Ohjelmassa crossfittaaja Tomi kokeilee istumista Ari Tikan opastuksella. Ari puhuu mm. onnellisuus appsista, jota olen aiemmin referoinut. Läsnäoleva, keskittyvä ja yhteen asiaan tarkkaavaisuutensa suuntaava ihminen on tämän Harvard tutkimuksen mukaan onnellinen. Tomin tulos on tyypillinen, ensimmäisellä istumisella ajatukset on vaikea pitää tässä hetkessä. Hengitysten laskeminen onnistuu vartin aikana vain kaksi kertaa kymmeneen saakka. Tomi toteaa harjoituksen olleen kokeilluista kaikkein tiukin.

Kuva: YLE


Studiossa meditaation aivo- ja terveysvaikutuksista keskustelevat Tiina Parviainen Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksesta ja mindfulnessin harrastaja Pekka Torkko. Tiina puhuu selkeästi stressin hallinnan vaikutuksista, psykoterapiakäytöstä ja siitä miten menetelmillä on mahdollista oppia uudenlaista tarkkaavaisuutta. Pekka on menestyvä talouspäällikkö, joka harjoittaa ennalta ehkäisemään uupumusta ja hallitsemaan ajatusten kehää.

Dokumentissa Tomille Mindfulnessia opettaa vielä aiheen Suomen tunnetuin opettaja Leena Pennanen. Hän kertoo mindfulnessin auttavan laajentamaan kykyä toimia arjessa haastavissa tilanteissa ja viittaa siihen kuinka moni meistä katsoo 50-100 kertaa päivässä sähköpostia ja 150 kertaa päivässä puhelinta. Keskittyminen tulee opetella.

Dokumentissa myös Antti-Juhani Wiskari pääsee sanomaan muutaman sanan. Hän määrittää Mindfulnessin auttavan parantamaan kykyä johtaa omaa mieltä ja oppimaan priorisointiin.

Kannattaa katsoa!Lue myös:
Blogista

Yle Areenasta:
Harjoituksia -  kolme erilaista


Ei kommentteja: