Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kivijalka, osa II

31.1.2011

Kivijalka, osa II

Lue tästä linkistä tietoisen läsnäolon perusteiden ensimmäinen osa:
Tässä toinen osa.

.:Tietoinen läsnäolo – käsitteen taustaa, jälleen kerran:.

Tietoisella läsnäololla on juuret yhtäältä buddhalaisuudessa toisaalta alkuperäisheimojen historiassa. Sanskritin kielellä tietoinen läsnäolo (mindfulness) on smriti, mikä tarkoittaa muistamista. Kiinan kielessä smriti kuvataan kahdella merkillä, ylempi osa tarkoittaa "nyt" ja alempi "sydän" tai "mieli". Thich Nath Hanh sanoo tämän tarkoittavan sitä, että muistamme tulla takaisin tähän, juuri tällä hetkellä meneillään olevaan hetkeen ja että kykenemme syvästi olemaan yhteydessä kaikkiin elämän ilmiöihin – itseemme, toisiin ihmisiin, ympäröivään luontoon. Nykyhetkeä meidän tulisi katsoa sydämellämme, arvioimatta ja luokittelematta. Meidän tulisi muistaa, että erillisenä ja itsenäisenä ei ole ketään eikä mitään olemassa.

Buddhalaisten periaatteiden mukaan nykyhetkeen palaaminen tarkoittaa sitä, että tulemme tietoiseksi kehostamme, tunteistamme, mielestämme ja mielemme kohteista.
1.       Kehon kokeminen tarkoittaa sen kokemista sisältä päin, olemista havainnoijana. Jos havainnoi hengitystään, meidän tulisi olla ja levätä hengityksessämme.
2.       Tietoisuus tunteista tarkoittaa niiden kokemista miellyttävinä, epämiellyttävinä tai neutraaleina. Ne vain nimetään. Ja kun toteamme tunteen omaksemme, voimme katsoa siihen syvästi. Kun kohtaamme tunteemme huolehtivasti ja vahingoittamatta, voimme auttaa niitä muuntumaan terveelliseksi ja luovaksi energiaksi.
3.       Tietoisuus mielestä tarkoittaa ajatuskaavojen ja käsityksien tunnistamista. Oma mielentilamme on syy siihen miksi joku ihminen ihastuttaa tai vihastuttaa, ei toinen ihminen.
4.       Tietoisuus mielen sisällöistä on sitä, että näemme silloin kun katsomme, kuulemme silloin kun kuuntelemme. Silloin myös näemme miten kaikki on yhteydessä toisiinsa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Luomme ajatuksillamme maailmamme.
Early signs of Spring - At last! :) by Tangent~Artifact, here sometimes :), on Flickr

.:Tunnettujen tietoisen läsnäolon kirjoittajien määritelmiä:.

Thich Nhat Hanhin yleisimmän määrittelyn mukaan tietoinen läsnäolo on läsnä olemista tälle hetkelle ja omalle itselleen tässä hetkessä. Hän sanoo mindfulnessin tarkoittavan erityisesti kahta asiaa.
·         Se tarkoittaa pysähtymistä. Pysähdymme, hengitämme tietoisen, rauhallisen hengityksen ja annamme ajatustemme rauhoittua.
·         Se tarkoittaa syvään katsomista, jolla Thich Nath Hanh tarkoittaa asian näkemistä monelta kannalta ja erityisesti myös omien tunteiden tiedostamista. Oman tunteet värittävät ja estävät meitä näkemästä asioita sellaisina kuin me todellisuudessa ovat.

Ellen J. Langerin mielestä tietoinen läsnäolo tarkoittaa yksinkertaisesti uusien asioiden huomaamisen prosessia. Mindfulness etsii ja näkee samanlaisuuksia asioissa, jotka eroavat toisistaan, ja eroja asioissa, jotka ovat samanlaisia toistensa kanssa.

Jon Kabat-Zinn määrittelee tietoisen läsnäolon tarkoittavan sitä, että havainnoimme kaikkea tietoisesti, ilman arvostelua. Se on pysähtymistä tähän hetkeen, tämän hetken hyväksymistä juuri sellaisenaan.

Lääkäri ja kirjailija Deepak Chopra on kirjoittanut, että mindfulnessilla tarkoitetaan levollista, tyyntä ja tiettyyn pisteeseen kohdennettua tarkkaavaisuutta. Hän toteaa: "Jos haluat saada kuvan mindfulness-tilasta, katso maailman parasta golfin pelaajaa Tiger Woodsia silloin, kun hän pelaa. Hänen katseensa on samalla sekä pehmyt että lasermaisesti fokusoitunut, yhteen kohtaan suuntautunut, ja hyvin levollinen."

Flow-kokemus on tutkitusti lähellä mindfulness-käsitettä. Flow on tietoisuuden tila, jossa psyykkinen energia virtaa vaivatta. Se on tila, jossa ajatukset, tunteet ja kaikki aistit keskittyvät samaan tavoitteeseen. Flow-tilassa ihminen pystyy kontrolloimaan itse psyykkistä energiaansa ja toimimaan hyvin keskittyneesti, uppoutuen tehtäväänsä niin, että ajantaju häviää. Ihminen tuntee, että hän on ehjästi ja kokonaan oma itsensä ja synnyttää samalla toiminnallaan lisää järjestystä tietoisuuteensa.

Englanninkielinen sana mindfulness on vaikea ilmaista suomeksi yhdellä ja samalla sanalla. Se on eri yhteyksissä käännetty eri tavoin: tarkkaavaisuudeksi, tarkkailevaksi havainnoinniksi, tiedostavaksi läsnäoloksi, mielellisyydeksi, hyväksyväksi ja tietoiseksi läsnäoloksi. Suomen kieleen näyttää nyt vakiintuneen käännös tietoinen läsnäolo.

Ei kommentteja: