Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: 11 asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tietää

29.7.2013

11 asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tietääTässä tiivistelmä MindBodyGreen sivuston artikkelista. Sen on kirjoittanut yli 25 vuotta lapsia hoitanut lääkäri. Ota onkeesi nämä opit, jotka ovat lapsen parhaaksi. Kiintymyys tuo terveyttä.1. Kasvu ja kehitys eivät ole kilpailu  
Kasvua tapahtuu vain kypsymällä, ei kiirehtimällä. Ilman vahvoja juuria, ilman tukea, lapsi ei kasva. Käykää kävelyillä, syökää yhdessä ja kerro omasta lapsuudestasi.

2. Perhetraditiot vahvistavat juuria
Traditiot vaativat aikaa ja toistoa. Ne ovat pyhiä, koska ne vahvistavat rakkautta ja ihmisten välisiä suhteita. Samalla ne luovat luottamusta.

3. Kasvamme pyrähdyksittäin  
Joskus kasvu on nopeaa ja intensiivistä, joskus hidasta ja hiljaista. Yhtä kaikki vaiheet ovat uuden ihmettä ja lisäävät lapsen tiedon määrää. Joskus tarvitaan unohtamista ja taantumista, eikä kaikki mene ns. putkeen ensimmäisellä kerralla. Tarvitaan lisää harjoitusta, armollisuutta ja anteeksiantoa.

4. Kannustus ei ole sama asia kuin hemmottelu
Hemmottelu voi vähentää lapsen motivaatiota ja pienentää onnistumisen kokemuksia. Lasta tulee kannustaa, kuitenkaan tekemättä kaikkea hänen puolestaan. Epäonnistumisista voi oppia, jos niistä ei tuomita. Kannustus antaa tilaa, hemmottelu voi tehdä kärsimättömäksi.


Girl in a field of grass I by Bill Liao, on Flickr

5. Oma kasvu on henkistä ja lapset ovat siinä parhaita opettajia
Retriitit ovat valaistumisen kannalta turhia, lapsi tarjoaa viisautta ihan ilmaiseksi. Pienikin epäjohdonmukaisuus saa lapsen sekaisin ja kyseenalaistamaan vanhemman käytöksen. Kuuntele tarkkaan mitä lapsi yrittää opettaa sinulle. Kavaessasi itse kasvat samalla lasta varten.

6. Kuuntele kehoasi, mitä tarvitsee muuttaa?
Hyvä lääketiede pyrkii hoitamaan sitä syytä mihin keho reagoi. Sitä ei tarvitse pelätä. Aina fyysisiä oireita ei tarvitse lapsellakaan peittää tai estää, huolehtii vain vaikka kuumeisen hyvinvoinnista.

7. Ole valmiina
Kun olet aina valmiina kaikkeen, et pelkää, etkä ole liian ylpeä. Myös sairauksiin voi olla valmiina, koska niitä kuitenkin tulee ja sitten taas paranee. Hyvä immuniteetti saadaan vain sairastamalla, mutta sitä voidaan tukea hyvällä ravinnolla, nesteytyksellä, probiooteilla, levolla ja fyysisillä harjoituksilla. Paranemisia on juhlittava!

8. Paranemiseen menee aikaa.
Paranemiseen ei ole oikotietä, eikä vahvin lääke ole aina tarpeen. Joskus lasta tarvitsee jäädä kotiin hoitamaan, koska paraneminen on myös kehittymistä. Tervehtymisen oppiminen on kehittymistä, siitä oppii matkan aikana. Terveys on sairauden toinen puoli.

9. Elämän salaisuus on irti päästäminen
Joka elämänvaiheessa tapahtuu luopumista. Seuraava vaihe vaatii edellisesti irti päästämistä. Se ei ole aina helppoa, eikä tapahdu kaikilla samalla tavalla, vaan temperamentti vaikuttaa prosessiin. Leikki opettaa vapautumaan estoista, vapauttaa ja opettaa, ettei kannata ottaa itseään niin vakavasti. 

10. Usko itseesi, olet oman lapsesi paras asiantuntija
Vanhempien tulisi oppia luottamaan omaan asiantuntijuuteensa ja intuitioonsa lapsiensa suhteen. Läsnäoleva vanhempi kuuntelee lapsensa koko elämää ilman pelkoa tai paniikkia. Äidinvaisto on laboratoriokokeissa osoitettu oleban useimmiten oikeassa. Katso lastasi, hänellä on aloittelijan mieli, hän osaa hengittää luonnostaa oikein. Hengittäkää yhdessä, se voi olla avain tämän hetken pulmaasi.

11. Katse tulevaisuuteen (vaikka se aamukahdelta voi olla vaikeaa)
Tilanteita tulee ja menee. Vanhat tuntuvat pieniltä ja uudet isoilta, siksi pitää osata katsoa nenäänsä pidemmälle. Ison kuvan näkeminen tuo viisautta ja myötätuntoa.Ei kommentteja: