Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kehon osat kertovat tunteemme

4.1.2014

Kehon osat kertovat tunteemmeVarmaan moni on jo törmännyt vähän aikaa sitten julkaistuun tutkimukseen, jossa on todistettu, että eri tunteet tuntuvat eri kohdissa vartaloa. Tunnistatko tämän itse? Osaatko kuunnella kehosi sanomaa? Minulla on ajatus, että keho voisi auttaa ymmärtämään ja tulkitsemaan omia tunteita.Tutkimuksessa Aalto yliopistolla on selvitetty testihenkilöiden avulla sitä, missä kohtaa kehoa tunteet tuntuvat. Testihenkilöiden vastausten perusteella piirretyssä tunnekartassa näkyvät ne kohdat, mitkä mistäkin tunteesta aktivoituvat.

Tutkimus toteutettiin internet-pohjaisen lomakkeen avulla. Siinä testihenkilöt saivat tunnustella omaa kehoaan ja pohtia, missä mikin tunne tuntui. Näin saatiin piirrettyä kartta, jonka avulla jokainen voi tutkia omia mielentilojaan.
Kun rakastut, koko kroppa kihelmöi mukavasti. Vihaisena puolestaan aktivoituvat jalat.
Tutkija professori Lauri Nummenmaa kannustaa tunnustelemaan omia tunteita ja kehon tuntemuksia. Kartta voi toimia apuna matkalla parempaan itsetuntemukseen.

Jos haluat kokeilla Aalto yliopiston testiä, tee se täällä.


Lähde: Voice.fi


Aiemmin blogissa olen siteerannut kirjaa Kuka ohjaa elämääsi:

Tietoiseen läsnäoloon pyrkivän on opittava tuntemaan tunteensa, niin mieluisat kuin tuskallisetkin.  1.     Aloita havainnoimalla ja kuvailemalla tunteitasi tuomitsematta – myös negatiivisia. Voimme tunnistaa tunteet siitä miltä ne tuntuvat kehossa, missä yhteyksissä ne esiintyvät tai miten ne yllyttävät toimimaan.  Mitä paremmin tiedämme mitä tunnetta juuri nyt koemme, sitä paremmin ennustaa omaa käytöstämme. Samalla koemme olevamme oma itsemme.

  2.     Nyt voit osallistua täydesti ja kokonaan. Pystyt myös välittämään tunteesi toisille niin että niiden viesti menee perille. Huomiota tulee kuitenkin kiinnittää myös ruumiinkieleen, ei-puhuttuun kommunikaatioon, jotta tämä toimisi.

  3.     Sitten voi taas keskittyä olemaan tuomitsematta itseään siitä mitä tuntee. Tunteiden vain annetaan mennä, annetaan seuraavan tunteen tulla ja sitten vain mennä.Lue lisää tunteista:

Mindfulness ja aivot, osa 5: Tunteet ja ei-tuomitseminen

Mielen taito, osa 8. Tunnesäätely

Kuka ohjaa elämääsi, osa 3: Tunteet

Tässä ja nyt – 8. Tunteiden hyväksymisestä kuunteluun
Ei kommentteja: