Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Onko Mindfulness buumista joulun hallinnassa apua?

16.12.2010

Onko Mindfulness buumista joulun hallinnassa apua?

Niin sanottu Mindfulness buumi on Ruotsissa jo paljon pidemmällä kuin Suomessa. Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut on mielestäni olemassa kaksi pääsuuntausta: Vanha, ikivanha buddhalaisuuteen perustuva suuntaus ja siihen perustuva kutsutaan sitä nyt vaikka terapia- tai stressinhallintasuuntaukseksi. Oikeasti on siis vain yksi suuntaus, ikivanhan buddhalaisuuden jalon kahdeksanosaisen tien seitsemäs askel. Kaikki muu perustuu jollain tapaa tähän.

Olen paljon miettinyt mitä ihmiset haluavat tietoiselta läsnäololta. Näitä taitoja ei opita yhdessä yössä, kuten opettajani Timokin kirjoittaa muutamassakin eri huomiossaan. Hyödyt, kuten stressin väheneminen, huolien hallinta, levottomuuden väheneminen (jne. jne.) ja niiden avulla psyykkisen ja henkisen kärsimyksen ja kivun väheneminen, joita mainostetaan ovat houkuttelevia kenelle tahansa. Mutta mitä ihmiset ovat valmiita tekemään sen eteen?

Luen jonkin verran ruotsalaisia blogeja ja sivuja. Alla olevat joulun elämisen ohjeet on suoraan pöllitty Olalta, joka ainakin pitää itseään Ruotsin ykkösguruna Mindfulnessin saralla. Hän edustaa sitä stressinvähennyspuolta. Veikkaan, että tämä on sitä ”Mindfulnessia”, jota ihmiset helpoimmin ostavat. Mutta se ei kyllä johda pysyvään muutokseen. Missä on kultainen keskitie?
Christmas Table Decorations by sarahridgley, on Flickr
Nyt siis Olan ohjeet vähemmän stressaavaan jouluun:
õ  Mieti etukäteen mikä on sinulle tärkeää ennen joulua ja jouluaikaan?
õ  Yritä hidastaa jo ennen 23. päivää, jotta et ole aivan rättipoikki kun päivä koittaa. Sitten et tarvitse kahta päivää toipumiseen ja voit mahdollisesti nauttia enemmän joulusta.
õ  Puhu läheistesi kanssa mitä heillä ja itselläsi on jouluun liittyviä odotuksia. Usein nämä odotukset ovat jo ongelma. Kaikilta odotuksilta ei voi välttyä, mutta niistä voi olla tietoinen jotta ne eivät tule yllätyksenä ja pilaa juhlaa.
õ  Jos kaikki ei mene suunnitelmiesi mukaan, yritä mahdollisimman pian todeta, että ”näin se nyt vaan on”, ennen kuin päätät mitä toimia tai luovutat kaiken kaikkiaan.
õ  Jos joudut odotustilanteisiin jouluruuhkissa, mieti voitko vaikuttaa tilanteeseen? Jos et, niin anna olla ja rentoudu. Voit vaikka keskittyä hengitykseen, kokeile asettaa käsi vatsallesi ja seurata hengen vetoja.
õ  Pysähdy joulunaikaan ja nauti kunnolla maukkaista jouluruuista ja juomista. Katso ruokaa, maista vähän kerrallaan, mutta maista kunnolla kaikki maut. Ja tee vain se. Nauti ruuan esillepanosta, mausta ja tuoksuista.

Miten sinä haluat oppia tietoista läsnäoloa?

Ei kommentteja: