Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot (mindfulness) ja kehollisuus -koulutus 29.10-17.12

26.10.2010

Tietoisuustaidot (mindfulness) ja kehollisuus -koulutus 29.10-17.12

Olen menossa opiskelemaan lisää tietoisuustaidoista Timo Klemolan kurssille joka alkaa nyt ensi perjantaina. Jos saan luvan, pidän tässä blogissa kurssin oppimispäiväkirjaa.

Waterfall with breaking Sunlight by Cougar-Studio, on Flickr
Tässä tietoa Klemolan sivuilta kurssista:

Tavoitteet ja sisällöt: Kurssin tavoitteena on lisätä kokemuksellisen oppimisen keinoin tietoisuutta omasta kehosta ja mielestä sekä niiden yhteydestä ja toimintatavoista. Tämä tietoisuus vapauttaa voimavarojamme.  Keskeinen tavoite on oppia tietoista, hyväksyvää läsnäoloa (mindfulness) ja löytää sen avulla "havainnoiva itse". Havainnoivan itsen näkökulmasta opitaan olemaan samaistumatta mielen sisältöihin, ajatuksiin, tunteisiin, muistoihin, suunnitelmiin, kehon tuntemuksiin jne., jotka muuttuvat jatkuvasti. Kurssilla harjoitellaan kehotietoisuutta ja opiskellaan kehon optimaalista käyttöä ja ergonomiaa asahi-terveysliikunnan avulla ja sen yhtenä elämänfilosofiaan liittyvänä sisältönä on mm. arvotyöskentely.

Työskentelytavat: Tapaamiskerrat: luennot, harjoitukset, keskustelut; Itsenäinen työskentely: päivittäin tehtävät harjoitukset.

Kursseilla on ollut mm. seuraavan tyyppiset tapaamiskerrat:
 1. Koulutuksen taustat ja päämäärät. Tietoisuuden peruselementit. Hengityksen tarkkaamisen ja läsnäolon taito.
 2. Tietoisuus "sisäisenä avaruutena", havaitseva itse näkökulmana.
 3. Keskusta ja hengityksen harjoittamisen taito
 4. Valinnan vapaus ja arvot vapaan valinnan lähtökohtana.
 5. Älä syö ruokalistaa ruuan sijaan: kieli ei ole sama kuin todellisuus.
 6. Buddhalaisen mindfulness-psykologian perusteet.
 7. Tahdonvoimasta ja haluamisen voimasta.
 8. Mitä opimme tästä? Tietoinen elämä ja läsnäolon taito. Yhteenveto.

Jokaisella tapaamiskerralla tehdään kehon ja mielen harjoituksia, kuullaan luento ja puretaan kotitehtävät keskustelle.

Menen kurssille oppimaan lisää, matkani on vasta niin alussa, en tiedä aiheesta juuri mitään. Uskon nimenomaan että tämä taito opitaan kokemuksellisesti, ei niinkään kirjoista lukemalla. Tarvitsen konkreettisia harjoituksia avukseni. Kahdeksan viikon kurssin avulla uskon pääseväni harjoittelun rutiiniin ja siitä tulee hyvä alku harjoittelemiselle itsenäisesti. Kiinnostuin juuri tästä kurssista siitä syystä että siinä on kehollisuus mukana. Olen hyvin ”kehollisesti” kokeva ihminen ja haen omaa hyvinvointiani fyysisen harjoittelun kautta. Vuosien varrella olen harjoitellut mm. ratsastusta, Pilatesta, syvävenyttelyä, Chi ballia, itsehypnoosia ja meditointia. Haen endorfiinihumalaa pyöräilemällä niin sisällä kuin ulkonakin. Jos en pääse tekemään fyysisiä harjoitteita en osaa (?) voida hyvin.

Odotan innolla kurssia ja tutustumista omaan kehoon ja mieleen. Toivon että se ravistelee egoa ja auttaa näkemään todelliseen todellisuuteen.

Luen parhaillaan Klemolan kirjaa Taidon filosofia – filosofin taito. Kirjoitan siitä ja sen herättämistä ajatuksista myös blogiin.

Ei kommentteja: