Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Inception

15.2.2011

Inception

.:If you think your thoughts are safe, these guys will change your mind:.

 
Kuva: Wikimedia Commons
Inception elokuva ei pettänyt. Olin odottanut sen näkemistä pitkään ja se ylitti oikeastaan kaikki odotukset. Elokuvassa vaikutetaan mieleen. Sen lisäksi, että mielestä voidaan varastaa ajatuksia, osoittautuu, että idean voi istuttaa toisen mieleen, ja että se ei ole ihan vaaratonta. Pääosassa ovat ihmissuhteet ja etenkin yhden päähenkilöistä isäsuhde. Lisäksi elokuva käsittelee mielenkiintoisella tavalla selkounen näköä ja valveunta ja jaettua unennäköä. Viimeksi mainittu on kyllä mielestäni täyttä mielikuvitusta, ainakin toistaiseksi.

Elokuva kertoo Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) -nimisestä varkaasta, joka varastaa (exctract) muuten saavuttamattomissa olevia tietoja siirtymällä ihmisten alitajuntaan heidän uniensa aikana. Kyvyt ovat maksaneet hänen elämässään paljon, mutta hänellä on tilaisuus kääntää tilanne ympäri. Cobbin ja hänen kumppaninsa Arthurin tulee varastamisen sijaan istuttaa (incept) ajatus tulevan kohteen mieleen. Keikan tilaaja, Saito, haluaa tuhota ajatuksen tai oikeastaan idean avulla energia-alan kilpailevan imperiumin. Kohteen tulee uskoa hänen kuolleen isänsä tahdon olevan, että imperiumi hajotetaan.

Cobb kokoaa tiimin uutta keikkaa varten, jonka palkkiona hän pääsee takaisin lastensa luo. Hänellä ei ole ollut pääsyä USA:han, koska hänen uskotaan murhanneen vaimonsa. Tiimissä on mukana valeidentiteetin taitaja ja kemisti, joka osaa valmistaa tiukan tainnuttavan seoksen, jolla he pysyvät stabiilisti unessa ja vaipuvat jopa ”seuraavan asteen” uneen. Lisäksi tiimiin tarvitaan arkkitehtiopiskelija, joka luo unien kulissit unessa. Työn tilaaja, Saito, haluaa myös mukaan tarkkailijaksi. Keikkaan valmistautuessaan arkkitehti Ariadne oppii tuntemaan Cobbin ja pääsee jyvälle tämän syyllisyyden tunteista ja vaarasta jonka Cobb tuo mukanaan uneen. Cobbin alitajunta houkuttelee kuolleen vaimon paikalle sabotoimaan heidän liikkeitään.

Keikka alkaa, kun ajatuksen istutuksen kohde, imperiumin perijä, lennättää kuolleen isänsä ruumista Sydneystä Los Angelesiin. Kohde huumataan ja koko tiimi vaipuu hänen kanssaan syvään jaettuun uneen. 10 tunnin lennon aikana käydään kolmella unitasolla huimissa maisemissa. Mielenkiintoista on, että kohteen mieli on harjaantunut. Se taistelee varkaita vastaan. Kohde on saanut koulutuksen, jonka tarkoituksena on estää ajatusten varastaminen. Mieli on aseistautunut armeijalla ja mm. tavarajunalla, jotka konkreettisesti täytyy tuhota jotta tehtävä voisi edetä unessa.

Kuva: Elokuvan Facebook sivut
Jokaisella tiimin jäsenellä on oma ”toteemi” esine, jonka avulla he voivat tarkistaa ovatko toisen ihmisen unessa vai valveilla. Päähenkilön esine on viehättävä hyrrä joka ei unessa pysähdy lainkaan (kuva). Kyseessä on erikoistehosteleffa, jossa maisemat on pitkälti tehty tietokoneella ja rytinää riittää! Mielestäni se oli hienosti tehtyä. Elokuvassa häiritsi suuresti vain se, että Leap of faith oli useaan otteeseen käännetty uskonloikaksi. Ilmeisesti käännös on vakiintunut suomen kieleen?

Kiinnostuitko? Katso traileri täältä elokuvan virallisilta sivuilta!




Cobb: What do you want from us?
Saito: Inception. Is it possible?
Arthur: Of course not.
Saito: If you can steal an idea from someone's mind, why can't you plant one?
Arthur: Okay, here's me planting an idea in your head. I say to you, "Don't think about elephants." What are you thinking about?
Saito: Elephants.
Arthur: Right. But it's not your idea because you know I gave it to you. The subject's mind can always trace the genesis of the idea. True inspiration is impossible to fake.
Cobb: That's not true.
Saito: [to Cobb] Can you do it?
Cobb: Are you offering me a choice?

Ei kommentteja: