Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoinen valinta

5.3.2011

Tietoinen valinta

Elämää voi helposti elää tiedostamattomana ja autopilotilla. Monet päätökset voi tehdä ilman, että kiinnittää huomiota siihen mitä valitsee. Tai mielestäni jopa olla valitsematta, ajelehtia vain tilanteeseen ja tehdä siinä päätös, ilman, että oikeasti tietää mitä valitsee, jopa elämän tärkeimmissäkin tilanteissa. Jon Kabat-Zinn kirjoittaa kirjassa Olet jo perillä : tietoisen läsnäolon taito kuinka jokainen on oman itsensä herra.

En nyt malta mieltäni ja otan esimerkiksi synnytyksen. Se ei ole sairaus, vaikka se sairaaloihin meillä on sidottu. Synnytykseen liittyy niin paljon valintoja, joita moni ei valinnoiksi edes tunnista, vaan luottaa terveydenhoitohenkilökuntaan. Onko käytävä ultraäänessä? Milloin viimestään synnytys on pakko käynnistää? Onko oltava makuultaan synnytyksen edetessä? Miten lääkkeet vaikuttavat vauvaan? Miksi pystyssä on helpompi ponnistaa? Kuinka lapsi hyötyy heti syliin pääsemisestä? 

Kansainvälisen ÄitiLapsi synnytysorganisaatio-ohjelman mukaan: ”Raskaus, synnytys ja imetys ovat normaaleja prosesseja, jotka useimmissa tapauksissa tarvitsevat ainoastaan huomiota ja tukea hoidon tarjoajilta. Synnytyskäytännöt vaikuttavat ÄitiLapseen fyysisesti ja psyykkisesti. Jokainen hoitava henkilö tai synnytysympäristö voi turvata - mutta myös tuhota - naisen itseluottamuksen sekä kyvyn synnyttää, hoitaa ja imettää vastasyntynyttään sekä vauvan kyvyn syödä tehokkaasti.” Nämä asiat on hyvä vanhempien tiedostaa synnytykseensä valmistautuessaan. Kyseessä on oma ja syntyvän lapsen terveys. Aihetta voi opiskella Aktiivinen synnytys ry:n hyvistä artikkeleista, esimerkiksi: Aktiivisuus asenteena ja Synnyttää vai synnytyttää tai Bebesinfon sivuilta.
Tickle Tickle by Vermin Inc, on Flickr
Jon Kabat-Zinninkin mukaan terveyden edistämisessä on olennaista se, että ihmisiä kannustetaan ja rohkaistaan olemaan enemmän vastuussa omasta elämästään, kehostaan ja siten terveydestään. Jokaisella on määräysvalta omaan itseensä nähden, tai ainakin voisi olla jos he suhtautuisivat tietoisemmin asioihin, olisivat oman itsensä herroja. Meidän on vain kuunneltava tarkkaavaisemmin ja luotettava siihen, mitä kuulemme, luotettava oman elämämme, oman kehomme, mielemme ja tunteidemme viesteihin. Jokaisella on omia sisäisiä voimavaroja joita käyttää, jos joutuu vastatusten niin vieraantuneen, pelottavan, tunteettoman ja toisinaan jopa itse sairauksia aiheuttavan terveydenhuoltojärjestelmän kanssa. Tällaisen asenteen omaksuminen tarkoittaa sitä, että ihminen on aidosti vastuussa omasta elämästään ja siten ottaa määräysvaltaa itselleen. Se vaatii uskoa itseen.

Kun olin raskaana, joku sanoi minulle: ”Niin kuin elät niin myös synnytät.” Minulle tärkeintä on olla terve. Tein omat päätökseni, omiin arvoihini perustuen. Synnytystä ei voi suunnitella, mutta siihen voi valmistautua hankkimalla tietoa ja jonkin verran fyysisillä ja psyykkisillä harjoitteilla.Mitä haluaa? Mikä on tärkeintä? Kukaan ei saa viedä äidin itsemääräämisoikeutta, enkä usko, että kukaan vapaaehtoisesti antaa terveyttään vieraisiin käsiin, luottaen niihin täysin. Suomesta on viety vaihtoehtosynnytyspaikka Tammisaari, mutta tiedostamalla ja miettimällä etukäteen mitä haluaa voi vaikuttaa moneen asiaan synnytykseen valmistautuessaan, tapahtui se sitten missä hyvänsä. Tietoa on tarjolla sitä haluaville! Voin suositella lämpimästi Malla Rautaparran äitiysjoogaa ja Jaana Cowasjin valmennusta, joissa nostetaan tietoisuutta synnytyksestä täysin normaalina ja luonnollisena tapahtumana ja autetaan tekemään omat tietoiset valinnat.
Taulu Tammisaaressa.

Ei kommentteja: