Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Terveys on vapautta

30.3.2011

Terveys on vapautta

Opin tänään, että terveyttä on kolmea tasoa; mielen, tunteen ja kehon terveyttä.

Colorful Double Red Cherry Drops 
by Pink Sherbet Photography,
on Flickr
Terveys tai terveenä pysyminen on minulle tärkein elämänarvo. Miten se toimii? Jos tekee mieli sipsejä, tai ei millään huvittaisi tehdä ruokaa, tai ei nyt mitenkään jaksaisi lähteä salille, muistutan itseäni siitä, että haluan pysyä terveenä. Jokapäiväisissä valintatilanteissa omien arvojen muistaminen auttaa tekemään tietoisia valintoja. Terveys on todellakin vapautta. Olen siitä eniten kiitollinen aina ja jos saisin valita yhden asian, joka muuttuu täydelliseksi, haluaisin ehdottomasti täydellisen terveyden. Jos ei ole terve, monet asiat elämässä, itse asiassa lähes kaikki, menettävät ainakin minulle merkityksensä.

Jotta terveyteen voisi pyrkiä ja sitä osaisi arvostaa ja olla siitä kiitollinen, täytyy tietää mitä se on. Uusimmassa Voi Hyvin lehdessä on LT ja homeopaatti Jonathan Shoren määritelmä siitä miten terveys on vapautta kolmella tasolla. Huomasin määritelmässä yhtymäkohtia tietoiseen läsnäoloon kaikilla kolmella eri tasolla. Tietoisessa läsnäolossa mieli, tunteet ja keho ovat yhtä tärkeitä. 

þ  Mielen tasolla terveys on ajatuksen selkeyttä, johdonmukaisuutta ja luovuutta. Sairaus ilmenee sekavuutena ja hajanaisuutena. Itsekkyydestä ja omistamisen halusta vapautuminen on tärkeää mielen terveydelle. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen tähtää havainnoinnin selkeyteen ja mielen sisällöistä etääntymiseen, mikä taas sinänsä vapauttaa itsekkyydestä ja opettaa olemaan kiintymättä materiaan.

þ  Tunteen tasolla terveys on vapautta voimakkaista haluista. Seurauksena on dynaaminen tyyneyden tila, jossa toiminta ja valppaus ovat tasapainossa. Kyseessä ei ole tila, jossa on pyritty älyllisellä kurinalaisuudella hillitsemään ja vaimentamaan tunteet. Terve ihminen on vapaa tuntemaan kaikkia inhimillisiä tunteita joutumatta niiden kahlitsemaksi. Tietoinen läsnäolo opettaa harkitsemaan ja havainnoimaan myös tunteitaan ennen kuin toimii oman tietoisen valinnan pohjalta.

þ  Kehon tasolla terveys on vapautta kivusta, yleinen hyvän olon tila. Fyysisesti sairaan ihmisen elämä saattaa kulua lähes kokonaan kamppailuun kivun aiheuttaman orjuuden voittamiseksi. Tietoinen läsnäolo opettaa hyväksymään tilanteen ja elämään tässä ja nyt. Näin ollen kipua vastaan kamppailustakin voi vapautua.

Terveys on vapautta kaikilla kolmella tasolla, mutta tärkein on Jonathan Shoren mukaan mielen taso. Jos ihminen on tällä tasolla terve, hän voi olla tasapainoinen ja onnellinen tilanteestaan riippumatta. Hän pystyy toimimaan epäitsekkäästi ja tasapainoisesti muiden ja itsensä hyväksi, vaikka hänen kehonsa olisi vammautunut, lihaksensa surkastuneet ja näkö tai kuulo menetetty.

Mielen, tunne-elämän ja kehon terveenä pitämisessä auttaa tietoinen läsnäolo!

Ei kommentteja: