Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Ei-aikomus

3.4.2014

Ei-aikomus



Löysin kaiken tyhjentävän tekstin Zenistä Miyamoto Musashin teksteistä kootusta kirjasta Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys. Ole hyvä.



Kamakura-kaudelta Muromachi-kaudelle soturihovit rohkaisivat ankaran zenin tutkimista samuraiden keskuudessa, ja zen kulki käsi kädessä sotataidon kanssa.

Zenissä ei ole valmistelua, se tähtää suoraan olevaisen todelliseen luontoon. Ei ole seremonioita, ei opetuksia, zen palkitsee ihmisen pelkästään henkilökohtaisesti. Zenissä valaistuminen ei merkitse käyttäytymisen tarkkaa ajoittamista, ja se edellyttää pelon puuttumista. Se merkitsee muutosta, vaan tavallisen elämän luonteen oivaltamista.

Loppupiste on alku, ja suuri hyve on yksinkertaisuus. Itto ryu-kendokoulun, Kiriotoshin, salainen opetus sisältyy ensimmäiseen noin sadasta tekniikasta. Tämä opetus on »ai uchi», mikä tarkoittaa että vastustajaa on lyötävä täsmälleen sillä hetkellä kun hän iskee.


Lähde: Wikipedia Commons


Tämä on äärimmäisen tarkkaa ajoittamista, ja se edellyttää pelon puuttumista. Se merkitsee vihollisen kohtelemista kunnioitettuna vieraana. Samalla se merkitsee myös sekä elämän että pelon hylkäämistä.

Ensimmäinen tekniikka on myös viimeinen, aloittelija ja mestari käyttäytyvät samalla tavoin. Oppi on täysi ympyrä. Musashin ensimmäinen otsikko on Maa, kendon ja zenin lähtökohtien mukaisesti, ja  viilmeinen kirja käsittelee tyhjää tilaa, tyhjyyden tai olemattomuuden ymmärtämisen mukaan.

Kendon opiskelija harjoittelee raivokkaasti, tuhansia iskuja aamuin ja illoin, oppiakseen hirvittävän sodankäynnin rajua tekniikkaa, kunnes miekasta lopulta tulee »ei-miekka», aikomuksesta »ei-aikomus», välitön tilanteen oivallus. Ensimmäisestä alkeisopista tulee korkein oppi, ja mestari jatkaa yhä edelleen tätä yksinkertaista harjoittelua, jokapäiväistä rukoustaan.


---
Mitä pidit?




Ei kommentteja: