Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hiljaisuus: Liian hiljaista?

14.9.2013

Hiljaisuus: Liian hiljaista?
Makasin viimeisinä lomapäivinä laiturilla aurinkotuolilla. Torkuin välillä niin, että pää retkahteli. Siinä oli taivaallisen ihanaa tankata auringonsäteitä. Huomasin kuitenkin tärkeimpänä elementtinä ympäristön hiljaisuuden. Oli hyvin hyvin hiljaista. Voikohan koskaan olla liian hiljaista?


Autoja kulkee harvakseltaan läheisellä tiellä. Lintujen äänet ovat vähissä ja koska on tosi tyyntä, järvestäkään ei tule mitään ääntä. Naapurit ovat sisällä tai muuten vaan hiljaa. Kukaan ei hakkaa, höylää eikä rakenna missään mitään. Pieni nukkui riippukeinussa, eikä pälpättänyt korvan juuressa kuten tavallista. Puolison sai käskemällä hiljaiseksi. Nautin suuresti hiljaisuudesta. Se on niin harvinaista!

Mietin, että voiko olla liian hiljaista? Laiturilla ei ainakaan tuntunut tänään siltä. Muistin kuulleeni, että on olemassa ns. kaiuttomia huoneita (anechoic), jotka eristävät ääntä ja ehkäisevät niiden syntymistä. Huone vaimentaa 99,9 kaikista äänistä luoden tilan, jossa on toivomaani täydellistä hiljaisuutta. Siellä ei ole kukaan pystynyt kuitenkaan olemaan yli 45 minuuttia. Hiljaisuus voi siis olla liikaa.


Anechoic Chamber in Retrospect by TunnelBug, on Flickr


Ihmisen kuulo herkistyy tässä huoneessa äärimmilleen. Siellä avaruuselämää simuloivissa testeissä olleet astronautit alkoivat kuulla oman sydämensä sykkeen tosi kovana ja heille tuli kuuloaisteihin perustuvia erilaisia muita hallusinaatioita. Samoin liikkumisemme tarvitsee ääniin ja etenkin kaikuun perustuvia aistimuksia, jotta edes ymmärrämme pysyvämme tasapainossa. Emme osaa välttämättä liikkua ilman ääniä. Hiljaisuus onkin yliannoksina pelottavaa.

Täydessä hiljaisuudessa tulee ilmeisesti sensorinen deprivaatio, joka ajaa hulluksi. Minulla on ajatus, että siellä on vain itsensä ja omien ajatustensa kanssa. Taitaa sittenkin olla ne ajatukset mitkä tekee hulluksi, eikä hiljaisuus? Olisi kiinnostavaa tietää, onko huoneessa ollut koemielessä kokeneita munkkeja, joilla on pitkä meditaatiokokemus. Auttaako se kohtaamaan hiljaisuuden ja olemaan sen kanssa yli 45 minuuttia.


Ihan sama, päätän olla kaikista olosuhteistani kiitollinen. Harjoitan missä harjoitan, oli taustalla millaista ääntä tahansa.
Lue lisää

Hiljaisuus: Helikopteri


Ei kommentteja: