Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväinen Zen I: Johdanto ja elämänohje

3.9.2013

Jokapäiväinen Zen I: Johdanto ja elämänohje
Minulla on pitkään ja nautiskellen ollut työn alla Charlotte Joko Beckin kirja Jokapäiväinen Zen. Voin varauksetta suositella sitä jokaiselle muodollisen harjoittamisen perusasioista kiinnostuneelle. Kirja on käytännönläheinen ja konkreettinen. Se koostuu Jokon opetuspuheista. Usein luvun loppuun päästyäni vetäydyin tyynylle, kun tuntui, että tässä nyt pohjustus, istu sen kanssa. Laitan nyt blogiin kirjoitussarjana joitain ajatuksia kirjasta, jotka minua puhuttelivat erityisesti.


Kirjaa mainostetaan Basam booksin sivulla seuraavasti:

Jokapäiväinen zen on nimensä mukaisesti teos, joka tuo zenin keskelle kiireistä arkea. Charlotte Joko Beck kertoo maanläheisellä ja mutkattomalla tavalla zenistä ja osoittaa että zenin harjoittamiseen ei vaadita lootuksenkukkia tai temppelikelloja.

Zen on pohjimmiltaan hyvin yksinkertaista, ja sen harjoittamiseen tarvitaan vain avoin mieli ja halu oppia rauhallisempaa suhtautumista ympäröivään maailmaan. Joko Beck ei halua ihmisten luopuvan mielipiteistään tai tunteistaan, eikä etenkään heittäytyvän fatalismin vietäväksi, vaan oppivan hallitsemaan itsekeskeistä mieltään joka liian usein onnistuu pilaamaan hyvän päivän ylenmääräisellä pelolla, huolella tai vihalla.

Luvassa on muodollisen harjoittamisen ohjeita, tietoa siitä miten harjoittaminen kannattaa ottaa osaksi läheistä ihmissuhdetta ja paljon asiaa pelosta.


Aloitetaan kuitenkin kohdalla, jossa Joko antaa mielestäni hyvän elämänohjeen:

.:Sulje ovi:.

Zenin harjoittaminen merkitsee oven sulkemista dualistiselta elämänkatsomukselta, ja tämä vaatii sitoutumista. Kun heräätte aamulla ettekä halua mennä zendoon, sulkekaa ovi tältä. Nouskaa sängystä ja menkää. Jos teitä työssä ollessanne laiskottaa, sulkekaa ovi tältä ja tehkää parhaanne. Sulkekaa ihmissuhteessa ovi arvostelulta ja epäystävällisyydeltä.

Sulkekaa zazenissä ovi dualismilta ja avautukaa elämälle sellaisena kuin se on. Vähitellen, kun opimme kokemaan kärsimyksemme, sen sijaan että pakenemme sitä, elämä paljastuu iloksi.


Jatkoa seuraa!


Ei kommentteja: