Thích Nhất Hạnh saa kunnian aloittaa blogin esittelysarjan tietoisen läsnäolon supersankareista. Kuulin hänestä ensi kertaa Seija Mauron Tietoinen läsnäolo kurssilla työväenopistossa ja olen lukenut joitain hänen kirjojaan, joita lupaan myös esitellä.
Thích Nhất Hạnh, kuva Wikipedia Commons |
Thích Nhất Hạnh; (s. 1926) on vietnamilainen buddhalainen munkki, rauhanaktivisti ja kirjailija. Wikipedian mukaan hän on yksi Satipatthana Suttan eli buddhalaisen tietoisen läsnäolo menetelmän seuraajista ja levittäjistä. Thích Nhất Hạnh on arvostettu Zen-mestari, joka on yhdistänyt perinteisiin Zenin menetelmiin elementtejä Theravada-buddhalaisuudesta ja länsimaisesta psykologiasta. Hänen yli kaksituhatvuotinen perimyslinjansa - Liêu Quán Dharma - ulottuu Buddhaan. Hänen seuraajansa kutsuvat häntä usein nimellä Thầy (vietnamiksi "opettaja"). Thây on etsijä ja uudistaja.
.:Elämäntarina:.
Thich Nhat Hanh syntyi Nguyen Xuan Bao -nimisenä Keski-Vietnamissa 1926. Hän meni Tu Hieu -temppelin luostariin 16-vuotiaana ja saatuaan perusteellisen koulutuksen Zen- ja Mahayana -buddhalaisuudessa, Thich Nhat Hanh sai täyden munkkivihkimyksen 1949.
Vietnamin jouduttua sotaan luostareiden oli tehtävä päätös siitä pysyvätkö ne eristäytyneinä jatkaen luostarielämää vai auttavatko ne kylien asukkaita sodan kourissa. Nhat Hanh oli yksi munkeista joka päätti tehdä molempia, hän perusti liikkeen joka tunnetaan nimellä "Engaged Buddhism". Sen voinee vapaasti kääntää osallistuvaksi buddhalaisuudeksi, liike oli sekoitus traditionaalisen mietiskelyn harjoittamista ja aktiivista, väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta. Hänen elämänsä on siitä lähtien ollut omistettu yksilöiden ja yhteisöiden muuttamiselle niiden sisältä käsin.
Thich Nhat Hanh perusti myös 60-luvun alussa avustusorganisaation (the School of Youth Social Service, SYSS) Saigoniin. Tämä oli eräänlainen rauhanturvajoukko joka tarjosi ruohonjuuritason apua sodan keskellä. Organisaatio teki uudelleenrakennustyötä hajalle pommitetuissa kylissä, perusti niihin kouluja ja sairaaloita, auttoi kodittomia perheitä saamaan uusia koteja sekä perusti organisoituja maanviljelyosuuskuntia. Mukana oli jopa 10000 opiskelijaa vapaaehtoisena. SYSS perusti kaiken toimintansa buddhalaisille kärsimyksen välttämisen periaatteille ja laupiaaseen avunantoon. Huolimatta Vietnamin hallituksen tuomitsevasta kannasta, Nhat Hanh perusti myös buddhalaisen yliopiston An Quang Pagodan, kustantamon ja vaikutusvaltaisen rauhanaktivistien lehden. Hän oli hyvin aktiivisesti ja konkreettisesti mukana venepakolaisten pelastustyössä.
Thây Vietnamissa, vihdoin, kuva Wikipedia Commons |
Sen jälkeen kun Thay oli vieraillut USAssa ja Euroopassa vuonna 1966 rauhaa edistämässä, sekä kommunisti että ei kommunisti-hallitukset, kielsivät hänen palaamisensa Vietnamiin. Hänen uusi missionsa oli buddhalaisuuden ja rauhan levittäminen eri puolille maailmaa. Hän jatkoi vierailuitaan USAssa korkeanvoisten armeijan komentajien luona ja on saattanut jopa muuttaa USAn historiaa saamalla Martin Luther King, Juniorin vastustamaan Vietnamin sotaa julkisesti. Amerikka ei ollut Thầylle täysin uusi kulttuuri, hän oli opiskellut Princetonissa ja hänellä oli ollut professuuri Columbian yliopistossa. Hänen rauhanpuheensa tekivät vaikutuksen moniin arvohenkilöihin. 1967 King ehdotti Thich Nhat Hanhia Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
.:Luumukylä ja muut yhteisöt:.
Huolimatta Vietnamin tilanteen rauhoittumisesta Thây ei ollut tervetullut omaan maahansa ennen vuotta 2005. Sitä ennen hän eli poliittisena pakolaisena Ranskassa. Hän perusti Ranskaan vuonna 1982 Luumukylän, joka on retriittikeskus Ranskassa, Bordeauxista itään. Keskuksen sanotaan olevan harmonian, rauhan ja etnisen monikulttuurisuuden tyyssija. Se sijaitsee keskellä viininviljelys- ja auringonkukkapeltoja. Kaikenikäiset lapset, vanhukset ja teini-ikäiset, ihan kaikki ovat tervetulleita keskukseen, jossa kaikki arjen askareet ruuanlaitosta siivoukseen ja maanviljelyyn tehdään yhdessä. Tietoisen läsnäolon harjoitukset nivoutuvat Thâyn periaatteiden mukaisesti arkeen. Retriitteihin osallistujat voivat samalla levätä ja saada henkistä ravintoa. Keskus on perustettu vanhalle maatilalle, jota Vietnamilaiset pakolaiset ja poliittiset vangit olivat alussa mukana kunnostamassa. Luumukylässä on nimensä mukaisesti 1250 luumupuuta joista tuleva elanto käytetään lääkkeiden lähettämiseen Vietnamiin.
Plum Village sign by thecnote, on Flickr |
Thầy elää luumukylässä opettaen, kirjoittaen, viljellen ja johtaen tietoisen elämäntaidon ("the art of mindful living.") retriittejä. Hän vierailee myös muualla maailmassa puhumassa ja johtamassa retriittejä. Hänen esiintymisistään ja vierailuistaan löytää tietoa Luumukylän sivuilta. Hän on auttanut erilaisia ihmisiä, lapsia, veteraaneja, psykoterapeutteja, ympäristöaktivisteja, taiteilijoita ja monia muita löytämään rauhan sydämestään. Keskus kokoaa yhteen eri kansallisuuksia ja uskontoja. Kylässä asuu pysyvästi vain 30 munkkia, nunnaa tai maallikkoa, mutta se on jatkuvasti täynnä ihmisiä, vierailijoita, jotka myös kutsuvat paikkaa kodikseen. Luumukylässä on vuoden ympäri avoimet ovet tulla osallistumaan vähintään viikon kestäviin ohjelmiin. Tietoa aikatauluista ja osallistumisesta saa Luumukylän sivuilta.
Keskuksessa vierailee vuosittain 1000 ihmistä, puolet vietnamilaisia ja puolet länsimaalaisia hiljentymässä ja harjoittamassa tietoista läsnäoloa. Pääpaino on tietoisen läsnäolon harjoitusten tuomisessa arkeen, muodollisen meditaatioharjoituksen sijaan. Perheiden harjoittelu yhdessä on keskeistä ja lapset ovat tervetulleita niin meditoimaan, tee seremonioihin kuin kuuntelemaan puheita. Thây tyypillisesti puhuu aina ensin 10 minuuttia lapsille, jonka jälkeen he voivat leikkiä loppupuheen ajan ulkona. Kaikki askareet kylässä muistutetaan tekemään ilolla ja tietoisesti läsnä ollen. Tarkoituksena on saada ihmiset elämään tässä hetkessä, tietoisina ja kunnioittamaan elämää.
.:Otteita elämäntyöstä:.
Hänen työnsä on auttanut monia pakolaisia, Vietnamin venepakolaisia, poliittisia vankeja ja tavallisia perheitä niin Vietnamissa kuin muuallakin kolmannessa maailmassa. Thây on saanut tunnustusta niin työstään Vietnamin sodan veteraanien hyväksi kuin myös retriiteistään ja tietoisen läsnäolon ja rauhan kirjoituksistaan. Syyskuussa 2001 hän piti ikimuistoisen puheen New York Cityn Riverside kirkossa vain muutama päivä World Trade Centerin tuhonneiden terroristi-iskujen jälkeen. Thầy on myös pitänyt USA:n senaatin jäsenille vuonna 2003 kahden päivän retriitin. Vierailuillaan hän on vetänyt koko ajan kasvavia yleisöjoukkoja puhuessaan eheytymisestä ja sisäisestä tyyneydestä. Thâyta voidaan pitää hellämielisenä rauhanedistäjänä ja linkkinä profetiallisen menneisyyden ja tavallisen ihmisen välissä. Hän filosofiansa ja opetuksensa tietoisesta läsnäolosta ovat kaikille hyödyllisiä ja auttavat vastustamaan nyky-yhteiskunnan kiihtyvää vauhtia, tehokkuutta ja väkivaltaa.
Thây matkustaa paljon, kuva Wikipedia Commons |
Thầy on jo yli 80-vuotias, mutta hänen voimansa johtajana ja henkisenä tiennäyttäjänä kasvaa. Häntä pidetään pidetyimpänä buddhalaisuuden opettajan lännessä. The Community of Mindful Living (CML) on organisaatio, joka perustuu Thầyn ”Order of interbeing” opetuksiin. Järjestön toimintaa pyörittävät omat buddhalaiset munkit, nunnat ja maallikkojäsenet, jotka opettavat Thầyn jalanjäljissä ja edistävät tietoisen läsnäolon sanomaa sekä tekevät hyväntekeväisyystyötä. CML julkaisee myös Mindfulness Bell lehteä, jonka artikkeleita on jonkin verran luettavissa myös heidän nettisivuillaan.
.:Tärkein opetus:.
Thích Nhất Hạnh tarkoittaa tietoisella läsnäololla sitä, että ihminen on valppaana nykyhetkessä – että hän pitää tietoisuutensa tarkkaavaisesti kulloisessakin todellisuudessa (Nilsonne, 2007). Hänen tärkein opetuksensa on että voimme tietoisen läsnäolon avulla oppia elämään nykyhetkessä, menneisyyden ja tulevaisuuden sijaan. Pysytteleminen nykyhetkessä on hänen mukaansa ainoa tapa todella saavuttaa rauha sekä omassa sisimmässä että koko maailmassa. Lisäksi Thây korostaa, että totuus ei löydy käsitteistä, vaan elämästä tässä ja nyt ja että kaikenlaista fanaattisuutta on kartettava. Opetukset tulee nähdä vain ohjeellisina välineinä, jotka auttavat elämään arkipäivää tietoisesti ja rauhassa
Ruokailumeditaatio, kuva Wikipedia Commons |
.:Kirjat, ääni ja osoite:.
Hän on kirjoittanut yli sata kirjaa niin proosaa, runoutta kuin rukouksiakin. Pääasiallisesti kirjoituksen on tarkoitettu buddhalaiselle lukijalle, mutta ne uppoava hyvin myös muihin. Täydellinen lista löytyy Parallax press kustantamon sivuilta. Hänen kirjojaan ovat muun muassa suositut: Call Me by My True Names, Peace Is Every Step, Being Peace, Touching Peace, Living Buddha Living Christ, Teachings on Love, The Path of Emancipation, and Anger.
Thầylla on erityisen mieleen painuva ääni, tapa puhua, ja hän ääntää hienosti englantia. Hän jopa naurattaa usein kuuntelijoitaan. Kannattaa kuunnella hieman hänen ääntään. Tältä sivulta voit hakea useita Podcasteja, aloita vaikka Being Peace-nimisestä!
Hänen nimensä englanninkielinen ääntämisasu on: Tik · N'yat · Hawn ja lyhenne Thây äännetään "Tay" tai "Tie.
Hänelle voi myös kirjoittaa Luumukylän osoitteeseen tai lähettää sähköpostia osoitteeseen pvlistening@plumvill.net. Suomessa Thích Nhất Hạnhin seuraajien yhteisö, eli sangha on Valkoinen Lumme.
Kirjoitus on koottu eri lähteistä, mm. Wikipedia, Valkoinen Lumme sanghan sivut, Luumukylän sivut, Parallax press kustantamon sivut sekä buddhalaisten mestarien esittelysivut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti