Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Go with the flow II. Ystäväflow

18.7.2011

Go with the flow II. Ystäväflow

Ystäväflowsta kirjoittaa ystävyysbloggaaja Aliisa. Kirjallisuutta opiskeleva ja mediaa opetteleva laumasielu saavuttaa flow-kokemuksia ja on onnellisimmillaan ihmisten kanssa.
Usein ajatellaan, että flow-kokemuksessa ihminen saavuttaa jonkinlaisen tilan, jossa yhtäkkiä kaikki sujuu ja näyttää kirkkaammalta. Tuon kokemuksen oletetaan olevan jotain, mikä tapahtuu nimenomaan yksin ja jonkinlaisessa transsinomaisessa tilassa. Minäkin ajattelin ennen niin. Nyt minä ajattelen toisin.
Near my wild river... my green living room...by Denis Collette, on Flickr

Psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan flow on tila, jossa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Väitän kuitenkin, että tuohon tavoitteelliseen keskittymisen tilaan mahtuu kaksi ihmistä, ehkä jopa useampi.

Otan esimerkin. Minulla ei ollut aihetta gradulleni ja mainitsin tästä pulmasta ystävälleni ­Hannalle istuessamme oluella vakio-olohuoneessamme. Hanna käski minun hakea baarimikoilta paperia, jota tuli sitten neljän A4-arkin verran. Siihen aloimme yhdessä hahmotella asioita, jotka voisivat jotenkin viedä ongelmaa eteenpäin.
Istuimme, puhuimme, Hanna kyseli, minä vastasin ja kirjoitin. Hanna ei tiedä alastani paljoakaan, mutta osasi ehkä juuri siksi kysyä sellaisia kysymyksiä, jotka eivät olisi käyneet pienessä mielessänikään. Tässä kahden viisaan pään yhteentörmäyksessä syntyi flow, neljä A4:sta mind mappia ja lopputuloksena minulle täysin kelpo tutkimusaihe, jota työstän parhaillaan graduksi.
Toinen ihminen voi vaikuttaa omaan flow-kokemukseen. Kun itse on jumissa jonkin asian kanssa, tulee toisen henkinen panos korvaamattoman suureksi. Mitä läheisempi tuo toinen ihminen on, sitä paremmin hän osaa nähdä ne kohdat, joissa apua tarvitaan ja löytää ne kysymykset tai ehdotukset, jotka auttavat parhaiten. Läheisen ihmisen kanssa on myös helpompi heittäytyä flown vietäväksi. Siksi tarvitsemme ystäviä.
Älä siis istu risti-istunnassa tuntikausia odotellen tilaa tulevaksi. Jos olet jumissa, olet jumissa. Soita silloin parhaalle ystävällesi ja katso, mitä toisen ihmisen positiivinen myötävaikutus saa aikaan. Yhdessä on helpompi sekä keskittyä että innostua.

3 kommenttia:

katri kirjoitti...

työstät graduksi?

Annina kirjoitti...

Aliisa työstää. =O)

Annina kirjoitti...

Aliisa työstää. =O)