Helsingin sanomien kuukausiliitteessä oli äärimmäisen kiinnostava artikkeli professori Juha Hernesniemestä. Aivokirurgian kanssa samaan lauseeseen on pakko sijoittaa flow. Ja siitä tämä supertähti artikkelissä puhuukin. Hänestä voi ottaa mallia myös ihmisenä joka elää arvojaan ja tekee omaa työtään korkein ja eettisin standardein.
Hernesniemi tekee vuodessa 400-500 leikkausta, eli muutaman joka arkipäivä. Hernesniemen taitoja ja nopeutta pidetään maailmalla niin ainutlaatuisina, että hänen leikkauksiaan on jatkuvasti seuraamassa liuta ulkomaisia neurokirurgeja ja hän kiertää maailmaa opettamassa. Hänen leikkauksiaan välitetään myös live-lähetyksinä alan opiskelijoille. Professori hehkuttaa aivojen ainutlaatuisuutta ja joustavuutta.
.:Leikkaus:.
Hernesniemellä on usein mukanaan oma tiiminsä, joka toimii sanattomasti yhteen. Kaikki tietävät mitä tehdään. Jutussa seurataan opetusleikkausta Intian Mumbaissa.
Leikkaus alkaa kun Hernesniemi tulee saliin. Neurokirurgi ei puhu mitään, nämä rutiinit tuntevat kaikki salissaolijat. Hän kostuttaa potilaan otsahiukset mäntysuovalla, vetää ne taaksepäin, ajaa pois ja kumartuu keräämään ne lattialta. Tätä ei kirurgin tarvitsisi tehdä, mutta se on osa keskittymistä. Potilaan kalloon porataan reikä, pala kalloa irrotetaan, jotta saadaan sopiva leikkausaukko.
Kun kallo avataan, päätökset ovat nopeita. Aikaa on viisi minuuttia, pidempään aivojen verenkiertoa ei voida pitää pysäytettynä. Tosin se voidaan tehdä saman leikkauksen aikana kolmesti. Viidessä minuutissa voi pelastaa elämän. Kallon sisällä toimiessa mittakaava on millimetrejä. Aivojen alueelle ei saa jäädä pientäkään verenvuotoa.
Neurokirurgi operoi leikatessaan mikroskoopin kautta. Kaikki tapahtuu rauhallisin liikkein mutta nopeasti. Hän on kokenut ja siksi nopea. Kuvatussa leikkauksessa meni 45 minuuttia. Muilla samaan leikkaukseen olisi mennyt 8-10 tuntia.
Surgeon Dr. Amir Karam by Best In Plastics, on Flickr |
.:Flow:.
Edes Hernesniemi ei pysty peittämään hymyään. Nappiin menneen leikkauksen jälkeen hän on flow tilassa (minusta kyllä jo sen aikana!), jossa kaikki onnistuu. Leikatessaan hän keskittyy vain työhönsä. Ainoastaan joku outo, tilanteeseen kuulumaton saattaa saada hänen huomionsa. Hän sanoo, ettei osaa sanoa tarkasti mitä ajattelee.
”Nopeudessa on kyse siitä, että osaa välttää vaikeudet”, hän sanoo. ”Teen hommat yksinkertaisesti, ilman turhia mutkia.”
Työ vaatii rohkeutta ja nöyryyttä. Nykylääketiede ei vielä pysty pelastamaan kaikkia. Aivot ovat niin monimutkaiset. Nöyrtymään joutuu melkein jokaisessa vaativammassa leikkauksessa, vielä 12 000 leikkauksenkin jälkeen tähtikirurgilla riittää opittavaa. Hän tekee vielä 63-vuotiaana 100-tuntista työviikkoa. Hän kokee olevansa nyt parempi kuin viisi vuotta sitten ja uskoo leikkaavansa vielä kymmenen vuotta.
Jos vartissa pystyy pelastamaan ihmiselle elämän takaisin, vuorokaudessa ehtii paljon enemmän. ”Ne eivät ole lyhyitä aikoja”, Hernesniemi sanoo. ”Pitää pysyä rauhallisena”.
Lue myös edelliset flowt:
Go with the Flow: Alku
Go with the Flow I: Juoksemista älä lopeta
Go with the flow II. Ystäväflow
Go with the Flow: Alku
Go with the Flow I: Juoksemista älä lopeta
Go with the flow II. Ystäväflow
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti