Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Arkihuolet

3.2.2013

Arkihuolet 

Mietin paljon sitä, että miksi stressaan ja suoritan tiettyjä rutiineja joka päivä. Eväät pakataan mukaan joka aamu, vaatteet valitaan valmiiksi jo illalla ja keittiö raivataan vähintään kerran päivässä. Miksen vaan osaa maata sohvalla ja olla? Mitä se haittaa, jos kaikki ei ole niin järjestyksessä?

 

Päättelyketjun lopuksi tulin siihen tulokseen, että tietyt jutut vaan rauhoittavat mielen ja lisäävät elämän laatua. Teen ne joka päivä, koska haluan elämän olevan sujuvaa ja tietysti mahdollisimman helppoa. Valitsen tietoisesti ne askareet, joiden lopputulos parantaa elämänlaatua. Vain se on tärkeää. Tiedän, kuinka paljon harmittaa mennä aamulla laittamaan auto lämmitykseen, siksi teen sen jo illalla.

Kun tiedän, mitä pitää tehdä, niin sitten vaan teen velvollisuuteni, ilman, että asiaa sen enempää mietin. Se on ihan se ja sama minulle, onko pesukoneen täyttäminen ikävää tai kuluuko aikaa välillä paljon ruuanlaittoon. Priorisoin tekemiset ja välillä jopa muistan käyttää tilaisuutta käytännön harjoituksena. Mutta harvemmin otan päiväunet tai surffailen päämäärättömästi ennen kuin päivän askareet on tehty.

Tietyllä tavalla arkiaskareiden tekeminen on autopilotilla toimimista. Suosittelen siksi ohjelmoimaan sen jokaisen oman autopilotin sellaiseksi, että se tukee omia arvoja. Muuten autopilotti ohjaa tuijottamaan telkkaria tai syömään mitä sattuu, kun ei ole terveellistä apetta saatavilla.
 
Day 108 - Daily Chores Part 4 by Robbie Kennedy (Expresbro), on Flickr

Minulla on ajatus, että moni asia, joka on tarpeen tehdä arjen sujumiseksi, on vain positiivinen velvollisuus. Ei ole oikeasti arkisia velvollisuuksia tai arkihuolia ja se ikävyys on vain ajatus ajatusten joukossa. Tämä pitää muistaa, kun niitä tehtäviä tekee. Ihan varmasti nimittäin katuu sitä, että jätti jotain elämää helpottavaa tekemäti.

Olen ennenkin kirjoittanut yksinkertaisesta elämäjärjestyksestä: Uni, Ruoka ja Treeni. Niiden tasapainon kun löytää, niin kaikki on omassa elämässäni hyvin. Tasapaino vaatii monia velvollisuuksia, kuten ruuan valmistelua tai ison satsin tekemistä jo viikonloppuna. Se vaatii treenikassin pakkaamista jo edellisenä iltana ja jokailtaista viljojen huuhtelua aamupuuron liottamista varten. Se vaatii päiväkotivaatteiden nimikointia ja niiden järjestämistä laatikkoon. Usein se vaatii kalenterin synkronoimista koko viikoksi. Minulla on ajatus, että hyvä elämänlaatu vaatii tiettyjä uhrauksia velvollisuuksien muodossa. Velvollisuuden vain ovat tarpeen oman ja perheen elämän sujumisen kannalta.


Arkihuolet ovat näin ollen tietoisia valintoja. Niitä on vaikeaa tehdä, jos ei tiedä mikä on itselle tärkeää ja miten määrittelee hyvän elämän. Siksi kysyn tänään, mikä edistäisi arkeasi? Se on hyvä lähtökohta pohtia arvojaan ja lähteä ohjelmoimaan autopilottia uusiksi.

 

Ei kommentteja: