Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen V. Haluamisesta

24.2.2013

Hardcore Zen V. Haluamisesta
Hardcore Zen kirjasta poimin lyhyitä ajatuksia myös haluista. Ne piinaavat ja pistävät meidät liikkeelle. Mutta oletko ajatellut, miten paljon energiaa niiden tukahduttamiseen menee? Onko se turhaa? Arvaa mitä? Zazen tuo ne esiin, mutta myös auttaa hallitsemaan. Et varmasti ylläty.

 

Koko päivän, joka ikinen päivä, tukahdutat kaikenlaisia mieleesi juolahtavia ajatuksia ja mielihaluja. Sinun on pakko: se kuuluu osana siihen, että voit olla yhteiskunnan toimiva jäsen. On olemassa miljardeja pienempiä haluja, joita meillä kaikilla on, ja jotka ovat yhtä lailla. joskin hienovaraisemmin, epäsosiaalisia – ja nekin on tukahdutettava.

Me vain emme kutsu näitä haluja tuomittaviksi tai edes epäsosiaalisiksi, vaan meillä on niille paljon mahtavampi luokitus. Kutsumme niitä ”vääriksi” tai ”syntisiksi” tai ”pahoiksi’.
 
Disney - Dumbo the Flying Elephant (Explored) by Express Monorail, on Flickr


.:Maksamme hintaa:.

Rajoitukset, jotka itsellemme asetamme, ovat hinta, jonka maksamme siitä, että meillä on sivilisaatio. Sivilisaatio ei voi olla olemassa millään muulla tavalla. Omassa yhteisössämme olemme kuitenkin alkaneet ymmärtää tätä ilmiötä sellaisena kuin se on.

Kun harjoitat Zazenia, istut mielentilassa, jossa psykologisen tukahduttamisen mekanismit alkavat muuttua hieman virtaavammiksi, hieman vähemmän tiukoiksi. Silloin demonit vapautuvat luolistaan, joissa pidämme niitä. Jotkut saattavat pitää omia tukahdutettuja ajatuksiaan niin vieraina, että ne ottavat abstraktin hahmon tai ilmenevät hallusinaatioina. Buddha kosketti maata. Se oli symbolinen ele, jolla hän ankkuroi itsensä todellisuuteen.

.:Tunnusta pois:.

Zazenissa ja buddhalaisuudessa ei ole kyse todellisuuden kieltämisestä vaan sen näkemisestä. Tukahdutettujen halujen tunnistamine ei tarkoita sitä, että ne pitää toteuttaa, mutta on tiedettävä, että ne ovat olemassa.

Kaikilla kaikkialla on samanlaisia mielihaluja. Parhaat meistä näkevät tämän kaikkein selvimmin. Voit tehdä hyvää vain, jos tiedät, mitä paha todella on ja mistä se tulee.

 

Toistan:

Voit tehdä hyvää vain, jos tiedät, mitä paha todella on ja mistä se tulee.

Mieti sitä!

 

 

Lue edelliset osat:

Hardcore Zen IV. Zazen aina vaan


Ei kommentteja: