Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen I. Totuus

11.2.2013

Hardcore Zen I. Totuus
 

Seuraava kirja, jonka muistiinpanoista ajattelin olevan teille muillekin hyötyä, on Brad Warnerin Hardcore Zen. Kirja on helppolukuinen, mutta siinä on painavaa asiaa. Suosittelen! Ensimmäisessä bloggauksessa puhutaan totuudesta, mutta ensin lyhyt esittely.

Hardcore zen on kirja kaikille, jotka kaipaavat henkisiä arvoja hektiseen elämäänsä, mutta eivät innostu perinteisistä buddhalaisuutta käsittelevistä kirjoista.

Hardcore zen yllättää lukijansa osoittamalla, että zen on punkiakin rajumpaa: zen kehottaa ihmisiä kyseenalaistamaan paitsi auktoriteetit, myös itsensä. Zenille uskollisena kirjoittaja Brad Warner muistuttaa, että myös hänet on kyseenalaistettava; jokaisen tulee luottaa vain omiin kokemuksiinsa.

Zen ei tarkoita luopumista maallisemmista iloista – kuten pogoamisesta punkkeikoilla, vaan on pohjimmiltaan sangen arkista ja tarvittaessa korutontakin. Kirjassa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, maanläheisellä kielellä ilman maailmaa syleileviä litanioita tai ”valaistumisen” ylistämistä.

Warner myöntää että meditointi on joskus tuskaisen tylsää, että monissa zenrituaaleissa ei tunnu olevan päätä eikä häntää, että koko touhussa ei välillä tunnu olevan mitään tolkkua. Mutta homma toimii, ja kun ihminen tajuaa että tämä hetki ja todellisuus ovat ne tärkeimmät asiat, elämässä on enemmän järkeä.

 

.:Onko vain yksi totuus?:.

Se, että ”tietää” omien uskomusten olevan täydellisen sataprosenttisesti nyt - ja - aina ehdottoman ja täydellisen tosia, kierouttaa ja turmelee sairaalla, irvokkaalla tavalla kaiken, mikä ihmiskunnassa on arvokasta: kaiken sen, mikä maailmassa on oikein. Totuutta ei voi löytää pelkästä uskomuksesta. Usko on rajoittunutta. Totuus on rajatonta.

Brad kertoo: ”Aloitin oman totuuden etsintäni, koska tiesin, että täytyi olla jokin keino nähdä totuus; jokin keino, joka ei edellyttänyt sitä, että minun olisi pitänyt tallustella teurastamoon muun karjalauman mukana. Täytyi olla jokin keino nähdä totuus selvästi – joutumatta luottamaan kenenkään toisen tulkintaan maailmasta. Oli pakko olla jokin tapa päästä läpi siitä sotkusta joka oli elämäni ja nähdä, mitä helvettiä oli oikein meneillään siinä sotkussa, jota kutsuin minuksi.

Project365-31 by Tanya Dawn, on Flickr
 
.:Oma kokemus:.

Monet Buddhan sanomiksi väitetyt sanat on kirjoitettu satoja vuosia hänen kuolemansa jälkeen. ”Entä sitten?” sanoo harras buddhalainen. Sillä ei ole väliä suuntaan tai toiseen. Ainoa asia, johon buddhalaiset uskovat, on se, että maailma, missä me kaikki juuri nyt elämme, on todellinen. Buddhalaisuus perustuu todelliseen elämään sellaisena kuin se on, ei siihen, uskotko vai oletko uskomatta että jossain pilvien päällä istuu vanha parrakas ukkeli, joka antaa selkään tai ojentaa sinulle harpun.


Eräs vanha kiinalainen zen mestari sanoi kerran: ”Syntymästä kuolemaan tämä on juuri tällaista!”

 

 

Ei kommentteja: