Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen IV. Zazen aina vaan

21.2.2013

Hardcore Zen IV. Zazen aina vaan


 

Käsittelyssä olevan kirjan Hardcore Zen tämän päivän aiheena on huomioita zazenista, istumisesta. Siitä nyt ei ole paljon sanottavaa. Kokeile itse.

 

Brad tilittää kirjassa pitkät pätkät zazenista. Hän kertoo:
 

Zazeniin on vaikea uskoa, koska tuloksia saa niin hitaasti. Nykyisin olen oikeastaan taipuvainen sanomaan, että mitään tuloksia ei tule. Ei sillä, ettei mitään tuloksia olisi – ei niinkään voi sanoa. Ongelma piilee ”tuloksen” käsitteessä, mutta ei puhu siitä juuri nyt.

Minä inhosin zazenia aluksi ja toisinaan vieläkin. Harjoitin sitä maan tapaan kuin monet muut noudattavat terveellistä ruokavaliota tai lopettavat tupakanpolton. Se oli rasittavaa, mutta tunsin, että se teki minulle hyvää. Zazenin inhoaminen ei toisaalta estä todella ymmärtämästä sitä. Itse asiassa se on aikojen kuluessa hyväksi havaittu tapa.

Seeing  Beyond.. by -RejiK, on Flickr
 

.:Ratkaisu?:.

Ensimmäinen valaistuminen on etenkin zazen. Kokemus, jota Nishijima kutsuu filosofisten ongelmien ratkaisemiseksi, on kieltämättä todellinen, mutta sitä ei pitäisi iäksi korostaa eikä antaa sille liian suurta arvoa. Kun ihminen on ratkaissut filosofiset ongelmat, hänen velvollisuutensa on soveltaa ratkaisujaan käytäntöön. Mikään ei muutu helpommaksi, vaan vaikeammaksi.

Silti zazenin kautta saavuttama tasapaino on universaalimpaa, kaikkialla läsnä olevaa. Zenin harjoittajien on helpompi säilyttää mielen ja kehon tasapainoinen tila tyynyltä noustuaan kuin esiintyjien lavalta poistuttuaan.

 

 

Lue vaikka edelliset osat:

Hardcore Zen III. Aine, tahdonvoima ja aineettomuus


---
PS. Tervetuloa uudet lukijat! Teitä on jo 60!!! Olen iloinen.

Ei kommentteja: