Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hardcore Zen III. Aine, tahdonvoima ja aineettomuus

18.2.2013

Hardcore Zen III. Aine, tahdonvoima ja aineettomuus
 

Tässä tämän päivän muistiinpanot Brad Warnerin kirjasta Hardcore Zen. Vuorossa on aiheellista muistutusta siitä miten muisti huijaa. Saamme myös jälleen hyviä syitä pysyä tässä hetkessä.  

 

Kolme maailmaa ovat menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Tai aine, tahdonvoima ja aineettomuus. Valitse näistä kahdesta mieleisesi.

Menneisyys ja tulevaisuus – ja jopa nykyhetki – ovat vain tietoisen mielen keksintöjä, joiden avulla se voi käsitellä todellisuutta järjestelmällisesti. Ne ovat symboleita, eivätkä symbolit ole todellisuutta.

Emme koskaan löydä menneisyyttä ja tulevaisuutta, mistä tahansa etsimmekin. Emme voi myöskään löytää nykyhetkeä – mutta jätetään se asia hetkeksi syrjään.

 

.:Muisti luo menneisyyden:.

Uskomme yleensä, että menneisyys luo muistoja. Oikeita Tapahtumia tapahtui oikeassa menneisyydessä, ja muistamme ne – mutta itse asiassa se on vain puoli totuutta. Aivan yhtä tärkeä puoli on se, että muisti luo menneisyyttä aivan yhtä tärkeä puoli on se, että muisti luo menneisyyden. Rakennamme aktiivisesti omaa menneisyyttämme yhtä lailla kuin rakennamme tulevaisuutta.

Lisäksi havaintomme tapahtumista, silloin kun ne tapahtuivat, ovat aina virheellisiä ja epätäydellisiä. Myöhemmin muotoilemme näitä epätarkkoja havaintojamme aina, kun luistelemme muistojamme uudestaan.


rituals by The hills are alive, on Flickr
 

.:Toimi nykyhetkessä:.

Silti pakeneva, pienenpieni nykyhetki on ainoa aika jona meillä on vapaus toimia. Tietymättömän menneisyyden todellisuus on se mikä se on, tehty mikä tehty. Kykymme manipuloida sitä mielessämme on vain illuusio. Silti, tässä hetkessä, menneet tekomme vaikuttavat elämäämme, joka on: tässä ja nyt. Niissä rajoissa, joihin menneisyytemme on meidät sijoittanut, olemme ehdottoman vapaita juuri nyt. Tämä on tärkeä seikka – huomatkaa se tarkoin.

Tulevaisuus ei ole tässä. Se on täysin tavoittamattomissa. Silti toimet, joihin tässä hetkessä ryhdymme, vaikuttavat meidän ja koko maailmankaikkeuden tuleviin olosuhteisiin. Miten? Loputtomasti ja tavoilla, joita emme voi tietää. Tässä ja nyt voimme tehdä jotain todellista.Lue edelliset osat:
 

Ei kommentteja: