Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 25. Rajojen asettamisesta

21.2.2012

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 25. Rajojen asettamisesta




Jokapäiväiset ilonaiheet: vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo kirjassa on jälleen ohjeita vanhemmuuden haasteisiin. Mikään ei ole niin vaikeaa kun asettaa oikeita rajoja oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Tietoisesta läsnäolosta käsin se saattaa kuitenkin onnistua.


.:Rajoja ja avauksia :.

Kun lapsia kohdellaan kunnioittaen ja kun heille annetaan paljon tilaa selkeiden rajojen sisällä, jotka voivat olla neuvoteltavissa ja joskus joustavia, heistä yleensä kasvaa itsevarmoja aikuisia. He tekevät todennäköisesti terveempiä valintoja ja kykenevät asettamaan omia rajojaan, jos heidät on varustettu tietyllä määrällä omanarvontuntoa.

Vanhempien tulisi asettaa rajoja yleensä asioiden ympärille, joiden näemme vaikuttavan lapsen hyvinvointiin kielteisesti (nukkumaanmenoajat, televisio, roskaruoka), ja käytökselle, joka vaikuttaa toisten hyvinvointiin (kunnioituksen puute, lyöminen, nimittely).

Ajan myötä lapset vähitellen oppivat kohtaamalla rajat, kuinka pitää huolen itsestään ja kuinka lopulta tehdä itse terveitä päätöksiä. Tämä vaatii jatkuvaa kestävyyttä; ja taitoa neuvotella, ja se voi olla uuvuttavaa. Meidän on luotettava yhdistelmään heidän sisäsyntyistä hyvää tahtoaan, heidän kunnioitustaan meidän tunteitamme kohtaan ja kouriintuntuvien seurauksien käyttöä, kuten puhelinkieltoa tai (varttuneempien lasten kohdalla) auton käyttöluvan menettämistä.

Leona at play by Digimist, on Flickr

.:Läsnäoloa aina:.

Meidän on hyvä olla kosketuksissa omaan energiaamme ja tunteisiimme mitä sitten päätämmekin haasteellisissa tilanteissa tehdä tai sanoa – mahdollisesti kiinnittämällä huomio hengitykseen. Saatamme olla käyttämättä kovaa, ankaraa ääntä, joka vaikeina hetkinä tulee niin luonnostaan, ja sanoa saman asian hiljaisemmin mutta kuitenkin päättäväisesti ja selkeästi.

Aina tulee olemaan tiettyjä tilanteita ja aikoja, jolloin meidän on oltava joustavia, ne on tärkeä tiedostaa. Ovatko tekomme ja ajatuksemme juuri tämän lapsen etu? Onko olemassa parempaa keinoa, jota emme vain huomaa.

Lapset tarvitsevat meiltä tunteiden rehellisyyttä ja selkeyttä siitä, mikä meistä vaikuttaa vaaralliselta heidän hyvinvoinnilleen. Samaan aikaan meidän on oltava tarkkoina, ettemme työnnä heitä pois luotamme emmekä pakota heitä sulkeutumaan ja eristymään meistä.


.:Pidä huolta omista asioistasi:.

Lapsen kasvaessa meidän on tärkeää jättää heille henkistä tilaa yksityisyyttä varten. Silloin he voivat jakaa kanssamme sen, minkä päättävät jakaa, ja kehittää samaan aikaan rakastavaa asennetta omassa sydämessämme.

Pitääksemme huolta omista asioistamme meidän on tiedettävä, mikä todellinen tehtävämme vanhempana on ja mitä se ei ole. Tämä ei ole pelkkä tiedon asia. Se on myös tyyliasia. Kärsivällisyys ja läsnäolo ilman urkkimista, asioihin sekaantumista tai tuomitsemista silloin, kun lapsi päättää jakaa jotain kanssamme, luovat paljon onnellisemman suhteen kuin jatkuva heidän asioistaan huolehtiminen ja halu tietää enemmän kuin he välittävät jakaa, puhumattakaan loukkaantumisesta silloin, kun tunnemme itsemme ulkopuolisiksi. Saatamme huomata, että asioita kirkastaa, kun muistelemme omaa teini-ikäämme.



Lue edelliset osat:
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 18. Pienen tarpeet
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 19. Resonanssi, virittäytyminen ja kosketus
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 20. Läsnäoloa kiireettä
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 21. Valintoja
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 22. Kontaktissa
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 23. Tasapaino
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 24. Odotukset

Ei kommentteja: