Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi Sabi I: Alku

2.4.2012

Wabi Sabi I: Alku





Kevään tullen moneen iskee siivousvimma. Se on vieraillut myös tässä talossa. Mieli ei tyynny ennen kuin kaikki paikat on järjestetty ja ehkä vähän sisustettukin uusiksi. Mitä jos tämän vimman yhteydessä toisi omaan kotiin ja elinympäristöön elementtejä, jotka tukevat läsnäoloa?



Minulla on ajatus, että tietoinen läsnäolo vaatii usein sen muistamista, että muistaa olla kaikessa tekemisessään ja olemisessaan läsnä. Siksi on harjoittamista edistävää, että ympäristössä on muistuttajia.

Koska tietoisella läsnäololla tai mindfulnessilla myydään yllättäen lähes mitä tahansa, löytyy ajatukseni tueksi vanha ajattelusuuntaus, jonka tarkoitus on luoda elinympäristöstä ”tässä ja nyt olemista” tukeva. Niinpä löysin kirjastosta kauniin kirjan Wabi-Sabi, jonka ajatuksia aion nyt tuoda kaikkien teidän kevätsiivousvimmaisten iloksi.

.:Määritelmä:.

Wabi-sabi (jap. 侘寂) on japanilaisen estetiikan käsite. Se yhdistetään läheisesti zenbuddhalaisuuteen ja kehityksensä alkuaikoina wabi-sabiin yhdistetyt henkilöt olivatkin jossain muodossa zenin harjoittajia.

Käsitettä kuvataan monesti epätäydellisyydessä, keskeneräisyydessä ja häviävyydessä olevaksi kauneudeksi sekä yksinkertaisuuden ja vaatimattomuuden ihannoimiseksi.
Käsite muodostuu kahdesta erillisestä sanasta, sabi ja wabi, joilla molemmilla on omat merkityksensä. Sanoja voidaan käyttää myös erillään, mutta nykyisin japanilaiset tarkoittavat sanojen muodostamaan kokonaisuutta myös puhuessaan vain toisesta.

Wabi-sabi liitetään yleensä japanilaiseen teeseremoniaan, jossa se näkyy sekä itse seremoniassa että siihen liittyvissä elementeissä kuten teeastiat ja teehuone. Se on kuitenkin olennainen osa myös monia muita Japanin taiteenlajeja, kuten ikebana, japanilainen puutarhataide sekä keramiikka.

侘寂

.:Perusajatukset:.
Tässä listassa ovat tärkeimmät ajatukset ja periaatteet, joista wabi sabi muodostuu. Sinun pitäisi jo sanat lukemalla saada jonkinlainen käsitys siitä, mistä on kyse. Jotkin ajatuksista voivat olla hyvin uusia. Toisissa taas on ehkä jotakin, mitä jo tavoittelet ja pyrit tekemään osaksi itseäsi, joskin tarvitset apua.

Ï   Hetkessä eläminen - irtautuminen menneisyyteen ja tulevaisuuteen liittyvistä tarpeettomista ajatuksista

Ï   Yksinkertaisuus - suurimman huomion kohdistaminen muutamiin itselle tärkeimpiin asioihin

Ï   Tyhjyys - tilan tekeminen, jotta elämään voi tulia uusia asioita

Ï   Intuitio - kyky ymmärtää asioita ilman analyyttista tai loogista ajattelua

Ï   Katoava kauneus - kyky arvostaa kauneutta, joka tulee ja menee

Ï   Keskeneräisyys - kyky ymmärtää, että elämä on tapahtumasarja, jossa ei ole selvää alkua eikä loppua

Ï   Epätäydellisyyden hyväksyminen - sopeutuminen muuttuviin olohin ja jokaisen tilanteen käyttäminen hyväksi mahdollisimman hyvin; ihmisten, asioiden ja luonnon sellaisenaan hyväksyminen ja rakastaminen

Ï Epäsymmetria - vapautuminen halusta tehdä esineistä ja pohjapiirroksista symmetrisiä tai malliltaan kurinalaisia

Ï   Arvostaminen - kyky nähdä kaikessa ja jokaisessa parhaat puolet

Ï   Levollisuus - vapautuminen tarpeettomasta melusta, epäjärjestyksestä ja hajottavista tekijöistä, jotka estävät sisäisen rauhan löytämisen

Ï   Luonnollisuus - luonnonläheinen elämä ja luonnonmateriaalien käyttö; vapautuminen suunnittelua koskevista ennakkokäsityksistä

Ï   Takertumattomuus - vapaus opeista, käsityksistä ja uskomuksista.

Ï   Nöyryys, vaatimattomuus ja askeettisuus - minuuden säilyttäminen pyrkimättä nostamaan omaa egoa esiin; vaatimaton, yksinkertainen ja koruton elämä.

Ï   Kaikki muuttuu - siitä ajatuksesta nauttiminen, että jokainen päivä on uusi ja erilainen, että maailma on täynnä muuttujia ja ettei mikään pysy paikallaan.



 Mitä näillä ajatuksilla on kodin kanssa tekemistä? Jatkoa seuraa!


Ei kommentteja: