Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen

10.4.2012

Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen

Wabi-Sabi kirjan ajatusten esittely jatkuu. Tässä kirjoituksessa laajennetaan yhä edelleen ensimmäisellä kerralla vihjattuja Wabi Sabin periaatteita. Nyt vuorossa ovat: takertumattomuus, nöyryys ja vaatimattomuus, sekä muutos. Miten niitä voi ilmentää kotona?
.:Takertumattomuus :.

Juutumme helposti asioihin, joita teemme usein istumme aina samalla tuolilla, panemme esineet entiseen paikkaan ja piinnymme johonkin rutiiniin. Kiinnymme asioihin, mutta sitä helpompaa on olla rehellinen itseämme ja muita kohtaan.

Jos yrität irtautua joistakin elämääsi kuuluvista asioista tai kysymyksistä ja siirtyä eteenpäin, voit käyttää kotia apunasi. Tee mahdollisimman paljon muutoksia. Siirrä huonekaluja, asennoidu huolettomasti esineiden sijoitteluun, ripusta maalaukset uudelleen, kokeile jopa eri huoneessa tai asennossa nukkumista.

Window [ Calm Garden / Suzhou ] by d'n'c, on Flickr

.:Nöyryys ja vaatimattomuus:.

Nöyryys, vaatimattomuus ja myös askeettisuus ovat Wabi sabin perusteita. Ihmisen pitäisi osata nauttia sydämensä pohjasta pienimmästäkin asiasta. Nöyryys tukee jollakin nurinkurisella tavalla sisäisen vahvuuden kehittymistä. Kun karsin zeniläisen käytännön mukaisesti kaiken, niin että jäljellä on vain olennainen, minulle jaa ydin, perus, jota voin työstää. Jos pysyn avoimena olemalla nöyrä, pystyn jatkuvasti hiomaan sisäistä minääni.

Askeettisuuden arvostaminen opettaa, kuinka kaikessa voi nähdä parhaat puolet. Se korostaa ajatusta siitä, että ihminen keskittyy itseensä eikä niinkään aineellisiin asioihin. Se on samansuuntainen myös wabi sabille tyypillisen yksinkertaisuuden, tyhjyyden ja takertumattomuuden ihanteen kanssa. Askeettisessa ympäristössä ei ole hajottavia tekijöitä.

Wabi sabi –kodin sisustuksella ja kalusteilla pyritään antamaan kuva modernista nöyrästä hengestä.


.:Kaikki muuttuu:.

Yritä oppia ajattelemaan, että muutos on myönteinen, kokemuksia kasvattava asia, vaikka se tarkoittaisi seinäpaperien irtautumista, maalin haalistumista ja kupruilemista, lempityynysi kulumista, maton kauhtumista ja tahrautumista tai astioiden kolhiutumista, säröilemistä tai kenties rikkoutumista.

Ajattele, että kotisi on elävä kokonaisuus, joka kasvaa ja muuttuu. Kannusta itseäsi siirtelemään tai muuttamaan huoneiden tarkoitusta tai järjestystä. Ole avoin muiden perheenjäsenten ehdotuksille järjestystä muuttaessasi. Rentoudu ja luota kumppaniisi ja lapsiisi niin paljon, että annat heidän tehdä muutokset puolestasi.


Lue edelliset osat:

2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tämä Wabi-Sabi, olen tilannut jo itselleni - kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä! Käypä hakemassa haaste blogistani ;)

Annina kirjoitti...

Kiitos Marja-Leena! Haaste noteerattu.