Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi VI: Keskikohdan jälkeen eteenpäin

14.4.2012

Wabi-Sabi VI: Keskikohdan jälkeen eteenpäinWabi-Sabi kirjan esittely jatkuu tarkastelemalla lähemmin, kuinka kotiin ja puutarhaan luodaan ihanteellinen tunnelma, jossa edellisessä kirjoituksissa käsittelemien tunteiden – levollisuuden, arvostuksen, nöyryyden, irtipäästämisen ja hyväksymisen – kohtaaminen on mahdollista. Lisäksi saamme tietoa siitä, miten intuitiivisuuteen kannustavaa ja hetkessä elämistä helpottavaa ilmapiiriä voi kehittää.Tässä kirjoituksessa on ideoita, joiden avulla saat kodin ilmentämään omaa persoonallisuuttasi ja luonnettasi. Lisäksi saat tietoa kodin visuaalisista vihjeistä, jotka muistuttavat siitä, että elämä on osa prosessia ja epätäydellistä. Lisäksi tässä ja seuraavissa kirjoituksen osissa neuvotaan myös, miten voit rakentaa yksinkertaisia ympäristöjä, jotka ilmentävät minuutesi avointa, joustavaa ydintä.

Näiden ohjeiden avulla opit soveltamaan Wabi sabin periaatteita kodin sisustamiseen, korjauksiin ja suunnitteluun ja järjestämään kotisi esineet siten, että ne ilmentävät Wabi sabin arvoja.


 .:Wabi sabia kotiin ja puutarhaan:.

Yksikään koti ei ole virheetön, kodin korjaustyöt eivät kuulu kirjassa käsiteltyihin asioihin (enempää käytännön kuin pohdinnankaan kannalta), mutta tarkoituksena on oppia tarkastelemaan omaisuuttasi niin, että pystyt suhtautumaan entistä hyväksyvämmin vikoihin ja vapautumaan täydellisyyttä ja epätäydellisyyttä koskevista piintyneistä mielipiteistä. Tuonnempana käsitellään myös wabisabimaista suhtautumista puutarhanhoitoon ja meditatiivisen tunnelman luomiseen.

calm white space  by ooh_food, on Flickr


.: Tila ja tilan tekeminen kodissa:.

Tilavan huoneen ilmapiiri on avarampi, avoimempi kuin ahtaan. Siinä on helppo olla levollinen, kehitellä ajatuksia ja saada suuria intuitiivisia oivalluksia elämästä. Se on myös sopusoinnussa tyhjyyden, yksinkertaisuuden ja askeettisuuden ajatusten kanssa.

Mieti tapoja, joilla saat lisää tilaa huoneeseen. Tarvitsetko kaikkia huoneessa olevia huonekaluja? Siirrä kaikki tarpeettomat tavarat muualle, sinne missä on tilaa. Vaaleat värit ja himmeä maalipinta lisäävät tilan vaikutelmaa. Mieti remonttia tehdessäsi, voitko poistaa seiniä ja saada näin yhden ison huoneen.

Mieti, miten voisit muuttaa elämäntapojasi, jotta selviytyisit kodissasi entistä vähemmillä tavaroilla ja eläisit yksinkertaisemmin. Aloita raivaamalla yksi huone. Tärkeintä on itse toiminta – lisätilan raivaaminen -, ei se, kuinka paljon tai kuinka nopeasti karsit tavaroita. Tekemällä tämän tietyin välein voit vastustaa kiusausta hankkia huoneisiin lisää esineitä, jotka tekisivät huoneet ahtaan tuntuisiksi.


.:Värit:.

Värit ovat valon taajuuksia. Siksi väri vaikuttaa voimakkaasti mielialaan. Pyrit varmasti käyttämään väriä sellaisen ilmapiirin luomiseen, jonka vaikutuksesta pystyt häiriytymättä keskittymään ja paneutumaan yhä syvimpiin tunteisiisi.

Wabi sabissa ei ole värejä koskevia sääntöjä. Jokaisen on itse löydettävä sävyt, joiden avulla hän varmimmin tuntee itsensä intuitiiviseksi, rauhalliseksi, nöyräksi, kunnioittavaksi ja vaatimattomaksi. Jos haluat levollisen wabi sabi – ilmapiirin, valitse himmeä maan sävy, se häiritsee keskittymistä vähemmän kuin kiiltävä maali. Mattapinnat synnyttävät hillityn tunnelman ja korostavat siten luonnostaan askeettisuutta.

Voisit myös leikitellä luonnonmukaisilla pinnoilla. Rapatussa pinnassa on vaalean punerva sävy, joka voi olla viehättävä.

Jos koko sisustuksen uusiminen on liian suuri mullistus, huoneen värimaailmaan voi vaikuttaa tuoreilla kukilla, erilaisilla tekstiileillä tai tyynyillä, verhoilla, pöytäliinoilla ja kuvilla, jotka eivät maksa paljon.
Lue edelliset osat:
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko
Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen
Wabi-Sabi IV: Keskikohta
Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen

Ei kommentteja: