Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi IV: Keskikohta

8.4.2012

Wabi-Sabi IV: KeskikohtaWabi-Sabi kirjan esittely jatkuu. Tässä kirjoituksessa laajennetaan edelleen ensimmäisellä kerralla vihjattuja Wabi Sabin periaatteita. Nyt vuorossa ovat: arvostaminen ja kiitollisuus, levollisuus ja luonnollisuus.

  

.:Arvostaminen & Kiitollisuus :.

Jos pystymme todella pitämään arvossa arkipäivää, se on Wabi- sabi – ajattelun mukaan kaikki, mitä tarvitsemme ollaksemme onnellisia. Maailmamme on täynnä asioita, joista voimme olla kiitollisia. Meidän olisi osattava ihailla tavaroita niiden itsensä vuoksi, panematta painoa niiden hinnalle tai merkille tai niistä syntyvälle mielikuvalle.
Arvostaminen ja kiitollisuus pitäisi katsoa taidoiksi. Ne edellyttävät meiltä nöyryyttä: emme voi olettaa, että ansaitsemme tietyn elintason. Avoimuus ja sitoutuminen asioihin tässä ja nyt voivat auttaa meitä poistamaan häiriötekijät, jotka tavallisesti liittyvät esineisiin. Jos pystymme pitämään yllä jonkinlaista ajatuksetonta tilaa tai jopa tyhjyyttä siinä mielessä, kuinka paljon esineitä pidämme kodissamme, ympärillä olevan maailman arvostaminen helpottuu.

Arvonanto on suuri voimavara kaikissa ihmissuhteissa. Se ruokkii rakkautta ja kunnioitusta, joka voi pitää ihmiset yhdessä vaikeinakin aikoina.

Tuo kotiisi erilaisia esineitä, joiden yksinkertaisuutta voit pitää arvossa. Koristelematon, karkeapintainen saviastia on tyypillinen esimerkki wabi sabista, mutta valinnanvaraa on muutenkin paljon. Harkitse talonpoikaistyylistä maalaamatonta puukalustoa, yksinkertaisia puuvillavaatteita, yöpöydälle poltettua kynttilää. Tavoitteena on, että ympärilläsi on yksinkertaisia, vaatimattomia esineitä. Kykyä arvostaa asioita on helpompi kehittää, kun kodissa on vain vähän esineitä. Jos tavaraa on liikaa, osa käy tarpeettomaksi eikä ansaitse arvostusta.

 
Villa Ananda's calming interior by 4Drishti, on Flickr

.:Levollisuus :.

Levollisuus on sanakirjan mukaan häiriintymätön tila. Sanoilla tyyni, rauhallinen, tasapainoinen. seesteinen ja rento on suunnilleen sama merkitys. Wabi sabissa on mielestäni tärkeää ymmärtää, että levollisuus on enemmän kuin pelkkä rauhallinen ja rento olotila. Sen pitäisi olla sisäisen seesteisyyden tila, missä todennäköisimmin otamme vastaan intuitiiviset tunteemme. Se tarkoittaa vapautta sisäisistä häiriötekijöistä, rauhallista sykettä ja luonnollisen syvää ja hidasta hengitystä.

Wabi sabin näkökulmasta haasteena on luoda ilmapiiri. jossa näin voi tapahtua. Perinteisessä wabi sabi – tyylissä ympäristö on yksinkertainen, hyvässä järjestyksessä ja melko paljas.


.:Luonnollisuus :.

Luonnon- materiaalit ovat wabi sabi –ajattelun mukaisesti erityisen tärkeitä. Jos pyrimme entistä korkeammalle henkiselle tasolle wabi sabin periaatteita noudattaen, meidän pitää kerätä ympärillemme luonnosta löytyviä materiaaleja, värejä ja muotoja. Kodin luonnonläheisyyttä voi lisätä kahdellakin tavalla: käyttämällä mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja noudattamalla omia luonnollisia mielijohteita kalusteita ja koriste-esineitä valittaessa.

Mielijohteisiin tukeutuminen edellyttää vapautumista säännöistä. Sydämen on siis oltava mukana sisustamisessa ja mielen on oltava avoin ja vapaa, jotta luomistyö olisi luonnollista eikä siinä olisi mitään väkinäistä. Intuitiivinen sisustaminen ei ole alttiutta muodin tai imagokysymysten vaikutukselle. Se on luottamusta omiin tunteisiin ja siihen, että itse valitut värit, materiaalit, huonekalut ja esineet luovat tunnelman, joka tukee mielenrauhan, tyytyväisyyden, hyväksymisen, kiitollisuuden ja läsnäolon tunteen syntymistä.

Käytä kodin korjauksissa ja sisustamisessa ja asuntoa vaihtaessasi luonnonmateriaaleja, esimerkiksi puuta, kiveä tai puhtaasta villasta valmistettua mattoa lattioihin, puuta ikkunanpuitteisiin ja oviin ja rappausta tai puuta seiniin. Hanki ruohokasveista, lasista, metallista tai savesta valmistettuja huonekaluja ja taloustavaroita.

Tutki maaleja valitessasi luonnollisia väri- ja raaka-ainevaihtoehtoja. Materiaaleja kannattaa miettiä tarkasti. Käytä huonekalujen pehmusteissa, sekä patjoissa ja vuodevaatteissa puuvillaa, pellavaa, silkkiä tai villaa ja untuvia, jotta yhteytesi luonnon voimiin säilyisi mahdollisimman hyvänä.

  
Lue edelliset osat:
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko
Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen

Ei kommentteja: