Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Aikaa on

17.8.2012

Aikaa onMuistatteko sen vanhan 70-luvun Rakkautta on… sarjakuvan? Minulla on ajatus, että samalla tavalla voisi kiinnittää huomiota siihen että: Aikaa on… Se voisi tulla mieleen silloin kun on tässä hetkessä läsnä, ja huomaa miten paljon oikeasti on aikaa ”vain olla”. Eikä vain aina ”tehdä”.

Olimme aamupäivällä pienellä pyörälenkillä hoitamassa erinäisiä asioita. Pienestä on tullut jo hyvä apuri äidille. Pyykkien kanssa olen saanut apua jo pitkään. Tänään kävimme ensimmäistä kertaa kaupassa, niin, että pieni veti pientä pyörillä olevaa ostoskoria perässään. Se ei ollut helppoa, koska korin mittasuhteet on suunniteltu aikuisille. Kun koriin tuli painoa, sen vetäminen pyörillä oli helpompaa, eikä kori enää kallistellut. Pienen onnistumisen riemu väreili ilmassa. Annoin ostoksista keveimmät aina pienelle koriin laitettaviksi ja hän auttoi niiden kanssa mielellään.

Kotiin pyöräillessä mietin sitä, miten hidasta elämä on lapsen kanssa. Kaikkeen voi käyttää paljon aikaa, saamatta yhtään mitään aikaiseksi. Toisaalta taas, minulla on ajatus, että pieni lapsi ei juuri kiireestä nauti. Meillä on aikaa. Oikeasti, kun sen ajan vaan muistaa aina ottaa.

Jäin miettimään: Mistä sen ajan oikein saa? Meidän kohdallamme aikaa saa hyvin monesta asiasta.
Aikaa on, kun asuu valmiissa kodissa. Aikaa on, kun ei ole mitään hankintoja, joita tarvitsee tehdä. Aikaa on, kun käy kaupassa vain kerran viikossa. Aikaa on, kun asuu muutaman kilometrin säteellä työpaikasta. Aikaa on, kun ei ole paljon sukulaisia, joiden luona vierailla.
Aikaa on, kun vaatteita pestään vasta sitten kun ne ovat kunnolla likaisia. Aikaa on, kun kaikki tavarat laitetaan heti paikoilleen, jolloin siivoamiseen menee vähemmän aikaa. Aikaa on siksi, ettei matkusta useinkaan minnekään. Aikaa on, kun laittaa ruokaa vain muutaman kerran viikossa. Aikaa on, kun kaikkeen pakkaamiseen on yksityiskohtaiset listat.
Aikaa on, kun kuntoilee koko perhe yhtä aikaa. Aikaa on siksi, ettei juuri katso televisiota. Aikaa on, kun harrastamme ulkoilua kaikki yhdessä. Rehellisyyden nimissä myös aikaa on, koska tulen toimeen hyvin vähillä unilla.
Kuva: wikipedia

Ala opetella miten aikaa on… Mistä omassa elämässäsi saat aikaa? Ehkä monestakin asiasta. Olen yllättynyt oman listani pituudesta. Kiinnitä siihen mistä aikaa saa huomiota ja tee omista hetkistäsi vaikka samanlaisia huoneentauluja kuin nuo vanhat ”Rakkautta on”-kuvat.

Mihin sitten käyttää sitä aikaa? Sen valitsee aina sen hetkisten mielitekojen mukaan. Kysyy itseltään mitä juuri nyt voisi tehdä? Huom! Sanamuoto on tärkeä: ei näin: Mitä minun pitäisi tehdä? Tässä on vissi ero. Joskus voi kysyä: mitä kehoni tarvitsee? Ja sitten vain toimii tietoisesti tämän mukaan!


Aikaa on...

5 kommenttia:

Shantasha kirjoitti...

Ihana kirjoitus. Aikaa menee turhiin asioihin jos ei ole tietoinen, miten toimii. Laadukas aika koostuu pienistä valinnoista, kuten kuvasitkin. Erittäin tärkeä olisi tiedostaa mitä valitsee ja miten.

Seurasin juuri tänä aamuna bussissa äitiä kolmen lapsensa kanssa. Bussista poislähteminen oli heille hidasta, koska lapsilla oli paljon kysymyksiä ja ihmeteltävää. Äiti antoi heidän kuitenkin taapertaa omaan tahtiinsa ilman hermoilua siitä, että kuski joutui odottamaan. Lasten taapertamisessa ja ihmettelyssä oli toki hitautta, mutta arvokasta, ihanaa elämänmaistelua. Nopeushan ei ole oikea ajanmitta.

Annina kirjoitti...

Kiitos!

Olisi aika hienoa, jos muistaisi useammin hidastella noin bussissa vaikka. Yleensä ei ole kiire...

Marja Leena kirjoitti...

Kiitos hienosta postauksesta. Monet noista aikaa on -jutuista pätevät omallakin kohdallani. Minulla on aikaa, koska
- en pidä ostoksilla käymisestä
- en tapaa ihmisiä, joita en halua tavata
- olen kiitollinen kaikesta kohdalleni osuvasta ajasta, unettomuudestakin
- teen töitä keskittyen olennaiseen ja jätän paljon tekemättä
- en tarvitse oikeastaan paljon mitään.

Annina kirjoitti...

Kiitos Marja Leena! Se on kumma kuinka "tiedostaminen" (?) vähentää kaikenlaisia tarpeita omistaa, ostaa ja tavata ihmisiä. Olen tässä pyöritellyt paljon minimalistisia ajatuksia... Ehkä pääsen kirjoittamisesta niistä enemmänkin vauhtiin. Katsotaan!

Annina kirjoitti...

Tästä puhutaan muuallakin:
http://hidastaelamaa.fi/2012/08/minulla-on-aikaa-29-8/