Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Unissaan on vahvempi

27.8.2012

Unissaan on vahvempi
Olen järkyttynyt, minulla on purentavika! Leuan nivel on vaarassa mennä rikki lopullisesti, jollen ala käyttää purentakiskoa. Hampaissa ei vielä näy kulumia, mutta leuan liikeradassa on ei-normaali muljahdus. En ilmeisesti narskuta, vaan puren täysillä leukojani yhteen öisin. Silloin olemme tiedostamatta vahvempia kuin päivällä. Tämä on tarina siitä miksi kohdallani näin on nyt.  Olin eräänä viikonloppuna mökillä ja nukuin huonossa sängyssä. Molempina aamuina tiedostin nukkuneeni huonosti. Kirjoitinkin siitä seuraavana päivänä päiväkirjaani, etten osaa selittää, miksi aamulla olo oli niin huono. Aivan kuin en olisi levännyt ollenkaan. Sitten maanantai-iltana hampaat olivat tosi kipeät. Tilasin ajan hammaslääkärille.

Vastaanotolle oli syytä mennä, kerroin kuinka välillä myös suun vasemmalla puolella on ollut hampaissa kummallista kipua. Hammaslääkäri selitti syyt ihan järkeen käyvästi. Minulla on purentavika ja leuan nivel on jo hieman rikki.

Syy, miksi nyt on enemmän oireilua, voi olla lisääntynyt kovien sisäpyöräilytuntien polkeminen, se, etten käy bodypumpissa avaamassa hartioitani riittävän usein. Se, että istun töissä nyt tosi paljon vain omalla koneella jumittamassa samassa asennossa. Häntäluukin on ollut kipeä. Tietysti töissä on aina stressiä, kun on niin paljon vartioitavaa.

.:Evoluutio?:.

Hammaslääkäri kertoi kaksi mielenkiintoista faktaa. Ensinnäkin, pureminen lisää verenkiertoa aivoissa. Se saattaa olla tarpeen, jotta aivot saavat lisäkapasiteettia levossa tapahtuvaan palautumiseen. Siihen tarvitaan yleensä päivän tapahtumien käsittelyä.

Toiseksi, on todistettu, että yöllä purentavoima on moninkertainen mihin valveilla tietoisesti pystyy. Helsingin yliopiston tutkimuksessa todistettiin tämä seikka mittaamalla paljon hampaita narskuttavien puruvoimaa yöllä ja päivällä. Tämä ei suoraan liity hampaiden narskuttamiseen, mutta on kiehtova todiste taas tiedostamattomasta voimasta.

Excitement by seyed mostafa zamani, on Flickr


.:Stressaantunut, mikä stressaantunut:.

En ole tiedostanut olevani stressaantunut, näin kesällä melkein päinvastoin. Purentaoireet ovat konkreettinen vihje keholtani taas siihen suuntaan, että oikeasti stressaan. Se pitää myöntää ja sen kanssa pitää elää. Mutta samalla myös sitä pitää pyrkiä lieventämään. Pipon höllennys on tarpeen.


Analysoin lisää vielä mökkiviikonloppua ja ilmeisesti siellä olin vielä enemmän stressannut yksin lapsen kanssa olosta tai vanhempieni vaatimuksista siitä, miten pitää olla ja elää. Siksi tilanne huononi.


Olen kiinnittänyt puremiseeni nyt tietysti enemmän huomiota. Muutaman kerran olen herännyt yöllä leuat tosi jännittyneenä. Toisinaan taas keskittyessä huomaan purevani hampaita yhteen. Tätäkin kirjoittaessa huomaan aina välillä kiristäväni suuta tai leukoja! Asia on nyt tiedostettava, en voi sulkea enää silmiäni. Ja se purentakiskon hankinta saattaa olla edessä.


 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi voi :( Toivottavasti vaiva helpottuu, hyvä kun selvitit mikä on vikana, ettei nivel ole ehtinyt mennä rikki kokonaan!

Tää postaus tuli kyllä niin sopivaan saumaan, sillä oon tässä viikon miettinyt et mikä ihme mun leukaa vaivaa. Luulin ensin, että kyseessä olisi viisaudenhampaat, mutta olen melko varma että siitä ei ole kyse.

Kummasti pakottaa suuta, kuitenkaan hampaat eivät ole arat, vaan kipu tuntuu leukanivelten kohdalla, tai leuassa molemmin puolin(siellä korvan lähellä..en tiedä miten selittää!). Huomaan myös, että puren hampaita yhteen välillä lujasti valveilla ollessa, en tiedä miten sitten nukkuessani.

Oon stressanut uutta työtä ja kuntopyöräillyt paljon. Tää nyt ei ollut mikään Dear Eki, kerro onko mulla sama vaiva, mutta mietin kuulostaako kipuni yhtään samalta kuin sinulla on?

Tuntuu jo aika neuvottomalta, ennen ei oo tällaista ihme pakottavaa särkyä ollut. Ja jääräpäänä en hevillä lääkärille tietenkään mene..Sun postauksen johdosta harkitsen sitä kyllä vakavasti!!

Kilometrikommentti, mutta vielä loppuun: liityin seurailemaan sinua, kiitos ihanista postauksista, olen ahminut niitä tässä aina vapaa-ajalla :) Todella mielenkiintoinen blogi!

Shantasha kirjoitti...

Kuulin juuri hiljattain aivan erilaisen näkemyksen purentavikaan, enkä saa nyt kuolemaksenikaan mieleen mikä se oli! Oioi! Ajattelin laittaa sen mieleen, koska äidilläni on saman ongelma, mutta voi tätä kananmuistia. Yritän saada mieleen ja kertoa. Se oli muistaakseni yksi buddhalainen lama, joka sen kertoi.

Annina kirjoitti...

Kiitoskia kommentoineille!

Laughing heart - kyllä minusta vaivasi kuulostavat samoille! Käy ihmeessä hammaslääkärillä. Omani otti vain 36 Eur, vaikka on yksityinen. Se oli siis purentahygieeninen neuvonta tms. Mulla ei ole enää viisaudenhampaita, kun YTHS kiskaisi ne kaikki kerrallaan veks, niin niitä en osannut epäillä.

Shantasha, oi, mielellään kuulisin tuosta! Toivottavasti tämä tieto palaa tietoisuuteesi joskus!